Ο μυστικός δρόμος τους

Ορθός στο σταυροδρόμι της Ιστορίας, με οδοδείκτη ουράνιο το Σταυρό του Χριστού, ο Μ. Κωνσταντίνος τολμά να διαλέξει τον ανήφορο που χάραξε η συνείδησή του. Βαδίζει με συνέπεια το δύσβατο δρόμο της μεταστροφής της Αυτοκρατορίας και… του εαυτού του από την πλάνη των ειδώλων στην αληθινή πίστη. Οδηγός και συνοδοιπόρος η Μητέρα του Ελένη, για την οποία έτρεφε στην καρδιά του μεγάλη αγάπη και σεβασμό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας μαζί τους εικονίζει, μαζί και τους τιμά.

Μόλις γίνεται συναυτοκράτορας του Λικινίου της δίνει τον τίτλο της Αυγούστας, που ως τότε μόνο η σύζυγος του Αυτοκράτορα μπορούσε να κατέχει. Συγχρόνως θέτει στη διάθεσή της τους αυτοκρατορικούς θησαυρούς. Η σπλαχνική βασιλομήτωρ τους χρησιμοποιεί για να ανακουφίζεται κάθε ανθρώπινος πόνος. Κυρίως όμως χρηματοδοτεί την ανασκαφή στο Γολγοθά για την εύρεση του κοσμοπόθητου Τιμίου Ξύλου. Με νεανική σπουδή, αν και γερόντισσα, η Ελένη επιστατεί στις εργασίες στους Αγίους Τόπους κι αξιώνεται να φέρει στο φως το Σταυρό του Χριστού, το εδραίωμα της Εκκλησίας, το κραταίωμα της Αυτοκρατορίας.

Η επιρροή της Χριστιανής μάνας παράλληλα στηρίζει τις ρηξικέλευθες αποφάσεις του πανίσχυρου μονοκράτορα για ευνοϊκή νομοθεσία υπέρ των Χριστιανών και άλλων αδικημένων πληθυσμών της αυτοκρατορίας. Κι όταν ο Κωνσταντίνος παγιδευμένος στις δολοπλοκίες κάποιων οικείων του κινδυνεύει να χάσει το στεφάνι της αιώνιας Βασιλείας, ο λόγος κι η προσευχή της του ανοίγουν το δρόμο της μετανοίας, που στη συνέχεια θα τον οδηγήσει στο Μυστήριο του Βαπτίσματος, στην αναγέννηση και την αγιότητα.

Μ. Κωνσταντίνος καί Αγία Ελένη: οι θεόστεπτοι βασιλείς και ισαπόστολοι, οι αναμορφωτές του κόσμου, η δόξα των αρχόντων και των Χριστιανών η χαρά. Στη συνείδηση της Εκκλησίας μένουν αιώνια ενωμένοι δίπλα στο Σταυρό, να φανερώνουν πως μέσα στη σκοτεινή εποχή τους και την πολυδαίδαλη ζωή τους το φωτεινό παράδειγμα κι η σοφή συμβουλή της Άγιας Μάνας, μαζί με το σεβασμό και την υπακοή του Μεγάλου Γιού, ήταν ὁ μυστικός δρόμος τους. Αυτός οδήγησε στην πραγμάτωση του θείου θελήματος την εποχή τους και στο μεγαλείο της αγιότητας τη ζωή τους.

 

Προς τη Νίκη τέυχος 735

Facebooktwitterpinterestmail
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *