Ορθός στο σταυροδρόμι της Ιστορίας, με οδοδείκτη ουράνιο το Σταυρό του Χριστού, ο Μ. Κωνσταντίνος τολμά να διαλέξει τον ανήφορο που χάραξε η συνείδησή του. Βαδίζει με συνέπεια το δύσβατο δρόμο της μεταστροφής της Αυτοκρατορίας και… του εαυτού του από την πλάνη των ειδώλων στην αληθινή πίστη. Οδηγός και συνοδοιπόρος η Μητέρα του Ελένη, για την οποία έτρεφε στην καρδιά του μεγάλη αγάπη και σεβασμό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας μαζί τους εικονίζει, μαζί και τους τιμά.

Μόλις γίνεται συναυτοκράτορας του Λικινίου της δίνει τον τίτλο της Αυγούστας, που ως τότε μόνο η σύζυγος του Αυτοκράτορα μπορούσε να κατέχει. Συγχρόνως θέτει στη διάθεσή της τους αυτοκρατορικούς θησαυρούς. Η σπλαχνική βασιλομήτωρ τους χρησιμοποιεί για να ανακουφίζεται κάθε ανθρώπινος πόνος. Κυρίως όμως χρηματοδοτεί την ανασκαφή στο Γολγοθά για την εύρεση του κοσμοπόθητου Τιμίου Ξύλου. Με νεανική σπουδή, αν και γερόντισσα, η Ελένη επιστατεί στις εργασίες στους Αγίους Τόπους κι αξιώνεται να φέρει στο φως το Σταυρό του Χριστού, το εδραίωμα της Εκκλησίας, το κραταίωμα της Αυτοκρατορίας.

Η επιρροή της Χριστιανής μάνας παράλληλα στηρίζει τις ρηξικέλευθες αποφάσεις του πανίσχυρου μονοκράτορα για ευνοϊκή νομοθεσία υπέρ των Χριστιανών και άλλων αδικημένων πληθυσμών της αυτοκρατορίας. Κι όταν ο Κωνσταντίνος παγιδευμένος στις δολοπλοκίες κάποιων οικείων του κινδυνεύει να χάσει το στεφάνι της αιώνιας Βασιλείας, ο λόγος κι η προσευχή της του ανοίγουν το δρόμο της μετανοίας, που στη συνέχεια θα τον οδηγήσει στο Μυστήριο του Βαπτίσματος, στην αναγέννηση και την αγιότητα.

Μ. Κωνσταντίνος καί Αγία Ελένη: οι θεόστεπτοι βασιλείς και ισαπόστολοι, οι αναμορφωτές του κόσμου, η δόξα των αρχόντων και των Χριστιανών η χαρά. Στη συνείδηση της Εκκλησίας μένουν αιώνια ενωμένοι δίπλα στο Σταυρό, να φανερώνουν πως μέσα στη σκοτεινή εποχή τους και την πολυδαίδαλη ζωή τους το φωτεινό παράδειγμα κι η σοφή συμβουλή της Άγιας Μάνας, μαζί με το σεβασμό και την υπακοή του Μεγάλου Γιού, ήταν ὁ μυστικός δρόμος τους. Αυτός οδήγησε στην πραγμάτωση του θείου θελήματος την εποχή τους και στο μεγαλείο της αγιότητας τη ζωή τους.

 

Προς τη Νίκη τέυχος 735