Μπορούν να συμβαδίσουν Ορθοδοξία και φασισμός;

Ερώτηση που λάβαμε:

Είναι δυνατόν ένας Ορθόδοξος Χριστιανός να είναι «φασίστας» δηλαδή να έχει ακροδεξιές και φασιστικές ιδεολογίες; Γιατί αυτοί λένε ότι «αγαπούν την πατρίδα αλλά και θα διατηρήσουν ακέραιη τη θρησκεία»

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας: 

Ένας ορθόδοξος χριστιανός δεν είναι δυνατόν να ακολουθεί την οποιαδήποτε φασιστική ιδεολογία, από οποιονδήποτε χώρο και αν προέρχεται αυτή (ακροδεξιό, ακροαριστερό κ.α.). Ο λόγος είναι πολύ απλός: Οι ιδεολογίες αυτές καθώς και οι πρακτικές τις οποίες ακολουθούν οι οπαδοί τους, είναι τελείως ξένες και αντίθετες προς το πνεύμα και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Για παράδειγμα, πόσο χριστιανικό μπορεί να είναι το να ενδιαφέρεσαι μόνο για τους ομοεθνείς σου όταν ο ίδιος ο Κύριος βεβαίωσε ότι στη Δευτέρα Παρουσία θα καταδικαστούν πολλοί οι οποίοι δεν φρόντισαν τους ξένους; «ξένος ἤμην καί οὐ συνηγάγετέ με» (Ματθ. κε΄ 43). Ακόμη, τι σχέση με μπορεί να έχει το «ἀγαπᾶτε τούς ἐχθρούς ἡμῶν» (Ματθ. ε΄ 44) με την πολεμική και τον φανατισμό που καλλιεργούν οι ιδεολογίες αυτές;

Είναι γνωστές σε όλους οι πρακτικές βίας που χρησιμοποιούνται από τέτοιες ομάδες προκειμένου να περάσουν τη δική τους άποψη και να επιβάλουν αυτό που θεωρούν σωστό. Ακόμα και ο πατριωτισμός που στηρίζεται σε ρατσιστικές βάσεις μιας δήθεν φυλετικής ανωτερότητας δεν είναι υγιής, διότι στερείται της χριστιανικής αγάπης και έρχεται σε αντίθεση με το Ευαγγέλιο. Για παράδειγμα, βλέπουμε στο όνομα της υπεράσπισης της Πατρίδας να δημιουργούνται οπαδοί επιπέδου χούλιγκαν οι οποίοι χτυπούν τον όποιο αλλοεθνή έχει την ατυχία να βρεθεί μπροστά τους.

Ως προς τη σχέση τέτοιων κομμάτων με τη θρησκεία και συγκεκριμένα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτή ας μην μας επηρεάζει διότι είναι φαινομενική και προβάλλεται καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Την Εκκλησία αγαπούν πραγματικά όχι όσοι φωτογραφίζονται με τους Αρχιεπισκόπους και τους Πατριάρχες ή μιλούν θεωρητικά περί Ορθοδοξίας αλλά όσοι συμμετέχουν ενεργά στη ζωή Της και ζουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

6 σκέψεις στο “Μπορούν να συμβαδίσουν Ορθοδοξία και φασισμός;

 • 30 Οκτωβρίου 2017 στις 19:50
  Permalink

  Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.

  Απάντηση
 • 12 Νοεμβρίου 2017 στις 14:42
  Permalink

  Πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός είναι αναγκασμένος να στραφεί προς αυτήν την ιδεολογία γιατί με την είσοδο των αλλοεθνών στην χώρα μας αλλάζει την ταυτότητα μας.Ας πούμε ότι άμα μείνουν εδώ και δεν πάνε σε άλλες χώρες της μουσουλμανικής μειονότητας ο αριθμός θα αυξηθεί και θα αρχίσουν να ζητάνε δικαιώματα.Έπειτα θα κάνουν παιδιά με Έλληνες και Ελληνίδες και θα δημιουργηθεί ένα έθνος αραβο-ελληνικό.Έπειτα θα καταλαμβάνουν θέσεις στην κυβέρνηση και σε λίγο θα γίνουμε ένα μουσουλμανικό έθνος μιας και οι μουσουλμάνοι κάνουν 5 με 6 παιδιά και έτσι αυξάνεται ο αριθμός τους.Αυτός είναι ο λόγος που στρέφεται ο Ελληνικός λαός σε αυτήν την ιδεολογία.

  Απάντηση
  • 14 Νοεμβρίου 2017 στις 16:46
   Permalink

   Ευκαιρία για ιεραποστολή, δηλαδή να τους γνωρίσουμε την θρησκεία μας και γνωρισούν και αυτοί την αλήθεια. Ο Θεός δεν τους έστειλε τυχαία εδώ, περιμένει από εμάς να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας και γι΄ Αυτόν αλλά και για τους συναθρώπους μας.

   Απάντηση
   • 15 Νοεμβρίου 2017 στις 17:07
    Permalink

    Δεν λεω μονο για την θρησκεια μιλαω και για την δημιουργια ενος αραβο-ελληνικου εθνους και αυτην την μιξη δυο εθνων.Ετσι θα χαθει η εθνικη ταυτοτητα μας αφου θα φερουν και αυτοι τα δικα τους εθιμα.

    Απάντηση
    • 17 Νοεμβρίου 2017 στις 02:41
     Permalink

     Σκλαβωμένοι 400 και χρόνια στους Τούρκους και σε άλλες περιόδους από άλλους λαούς και δεν έγινε μίξη λαών. Είμαστε από τους πιο καθαρούς λαούς. Επίσης δεν θεωρώ κακό να φέρουν τα δικά τους έθιμα και οι ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό έχουν μεταφέρει τα έθιμα μας. Στην Νέα Υόρκη κάνουν παρέλαση οι Έλληνες. Η εθνική μας ταυτότητα δεν νομίζω ότι μπορεί να χαθεί έτσι απλά επειδή φιλοξενείται ένα ξένος λαός στην χώρα μας που έχει πολλά κοινά με εμάς, εκτός βέβαια και εάν έχουμε χάσει την εθνική μας συνείδηση, τότε δεν μας φταίνε οι άλλοι, αλλά εμείς.

     Απάντηση
     • 6 Ιανουαρίου 2018 στις 03:58
      Permalink

      Αδελφοί,λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι σχολιάσω αλλά δυστυχώς παίρνετε θέση για κάτι το οποίο δεν γνωρίζετε.Γράφετε για «φασιστική ιδεολογία από οποιονδήποτε χώρο και αν προέρχεται αυτή (ακροδεξιό, ακροαριστερό(!) κ.α.)».
      Αυτό δεν έχει κανένα νόημα διότι απλά ο φασισμός δεν έχει καμία σχέση ούτε με την «ακροδεξιά»,ούτε φυσικά με την «ακροαριστερά».Είναι πολιτική ιδεολογία που βασίζεται στον κορπορατισμό και στον εθνικισμό.
      Και με εξαίρεση τον γερμανικό φασισμό/εθνικοσοσιαλισμό που ήταν κίνημα καθαρά κοσμικό,όλες οι αλλες μορφές φασιμού(Ιταλικός,Ισπανικός,Βελγικός,Ρουμανικός) ήταν,όχι απλά σφόδρα φιλικές προς τον χριστιανισμό,αλλά βασισμένες σ’αυτόν.Ειδικά δε στην περίπτωση του Ρουμανικού φασισμού,του λεγεωναρισμού δηλαδή,ολόκληρο το κίνημα αποσκοπούσε στην «ανάσταση του έθνους στο όνομα του Ιησού Χριστού» μέσω της ορθοδοξίας.Ο αρχηγός,δε,του κινήματος,Κορνήλιος Κοντρεάνου ήταν ενάρετος και αφοσιωμένος ορθόδοξος χριστιανός που μαρτύρησε για την πίστη του και ανακηρύχτηκε άγιος νεομάρτυρας από την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Ρουμανίας,ενώ απο το κίνημα του αναδείχθηκε πλήθος σπουδαίων και αγιασμένων μορφών και μαρτύρων της Ρουμανικής εκκλησίας όπως ο άγιος Βαλέριος Γκαφένκου,ο άγιος Κωνσταντίνος Οπρισάν,ο άγιος Ιουστίνος Πάρβου και πολλοί άλλοι.Οσο για το άν ο (υγιής) εθνικισμός είναι συμβατός με τον Χριστιανισμό,σας παραπέμπω στο βιβλίο Χριστιανισμός & εθνικισμός του κορυφαίου ορθόδοξου θεολόγου του 20ου αιώνος Δημητρίου Στανιλοάε,ο οποίος καταλήγει στο ακριβώς αντίθετο απο αυτό που ισχυρίζεστε εσείς στην ανάρτησή σας.Σας παραπέμπω επίσης στον άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς ο οποίος γράφει πως ο εθνικισμός,εφόσον έχει ηθική ωραιότητα είναι απολύτως θεμιτός.
      Επίσης γράφετε «πόσο χριστιανικό μπορεί να είναι το να ενδιαφέρεσαι μόνο για τους ομοεθνείς σου» και περί του οτι «θα καταδικαστούν πολλοί οι οποίοι δεν φρόντισαν τους ξένους; «ξένος ἤμην καί οὐ συνηγάγετέ με» (Ματθ. κε΄ 43)».Φυσικά και ο χριστιανός στην προσωπική του ζωή ωφείλει να βοηθά όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως.Οχι όμως αδιαφορόντας για τους δικούς του ανθρώπους και για το μελλον τους,καθώς το ευαγγέλιο γράφει «εἰ δέ τις τῶν ἰδίων καὶ μάλιστα τῶν οἰκείων οὐ προνοεῖ, τὴν πίστιν ἤρνηται καὶ ἔστιν ἀπίστου χείρων.»(Α’Τιμ.5:8).Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ατομικού καθήκοντος του χριστιανού να βοηθάει τον ξένο που έχει ανάγκη και της κρατικής πολιτικής που αποδέχεται την ανεξέλεγκτη εισροή αλλόφυλων και αλλόθρησκων μεταναστών.Αυτό λεει ο εθνικισμός.Ο χουλιγκανισμός που αναφέρετε,καθως και η τυφλή βία σε βάρος αθώων ανθρώπων είναι καθαρά εκδήλωση παλιανθρωπιάς,δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό και καταδικάζεται πάραυτα.
      Τελος,θα ήθελα να κλείσω με ένα απόσπασμα απο το υπέροχο βιβλίο «Μέσα από το Παράθυρο της Φυλακής – Μηνύματα στο λαό» του άγιου Νικολάου Βελιμίροβιτς,ο οποίος υπήρξε ένθερμος εθνικιστής:
      «Ο λαός σοφά λέει, πως το πουκάμισο είναι πιο κοντά στο δέρμα από την μπλούζα. Κάνε λοιπόν πρώτα το καλό στα αδέρφια σου, σ’ αυτούς που έχουν την ίδια πίστη με σένα, στη συνέχεια στους συγγενείς, μετά στους γείτονες και μετά στους ανθρώπους που είναι μακριά από εσένα, όσον αφορά την πίστη και το αίμα, και μετά στους ανθρώπους που ζουν στα πιο μακρινά μέρη του κόσμου.Ας μην είμαστε, όπως εκείνοι, που ονομάζονται διεθνιστές και είναι έτοιμοι να κάνουν το καλό σ’ εκείνους που είναι πιο μακριά, ενώ τα αδέρφια μας, τα πλησιέστερα στο αίμα και την πίστη, τα αφήνουν αβοήθητα, να ταλαιπωρούνται και να πεθαίνουν.
      Ο παλαιός Ισραήλ έγραψε τα συνθήματα για τη δημοκρατία, το σοσιαλισμό, τις απεργίες, τον αθεϊσμό, την ανοχή σε κάθε πίστη, την επανάσταση σε κάθε τί, τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό. Όλα αυτά είναι εμπνεύσεις του παλαιού Ισραήλ, δηλαδή του πατέρα του παλαιού Ισραήλ, του διαβόλου. Και όλα αυτά τα κάνει με στόχο να υποτιμήσει το Χρίστο, να τον υποτιμήσει και στο θρόνο του να βάλει το δικό του Μεσσία, πού χωρίς ο ίδιος να το ξέρει, είναι αυτός ο σατανάς.»

      ΥΣ Ελπίζω να φιλοτιμηθήτε και να ανεβάσετε το σχόλιο μου προκειμένου να ακουστεί και μια δεύτερη χριστιανική γνώμη επι του θέματος.

      Χαιρετισμούς και Ευχές

Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *