Μπορούν να συμβαδίσουν Ορθοδοξία και φασισμός;

Ερώτηση που λάβαμε:

Είναι δυνατόν ένας Ορθόδοξος Χριστιανός να είναι «φασίστας» δηλαδή να έχει ακροδεξιές και φασιστικές ιδεολογίες; Γιατί αυτοί λένε ότι «αγαπούν την πατρίδα αλλά και θα διατηρήσουν ακέραιη τη θρησκεία»

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας: 

Ένας ορθόδοξος χριστιανός δεν είναι δυνατόν να ακολουθεί την οποιαδήποτε φασιστική ιδεολογία, από οποιονδήποτε χώρο και αν προέρχεται αυτή (ακροδεξιό, ακροαριστερό κ.α.). Ο λόγος είναι πολύ απλός: Οι ιδεολογίες αυτές καθώς και οι πρακτικές τις οποίες ακολουθούν οι οπαδοί τους, είναι τελείως ξένες και αντίθετες προς το πνεύμα και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Για παράδεγιμα, πόσο χριστιανικό μπορεί να είναι το να ενδιαφέρεσαι μόνο για τους ομοεθνείς σου όταν ο ίδιος ο Κύριος βεβαίωσε ότι στη Δευτέρα Παρουσία θα καταδικαστούν πολλοί οι οποίοι δεν φρόντισαν τους ξένους; «ξένος ἤμην καί οὐ συνηγάγετέ με» (Ματθ. κε΄ 43). Ακόμη, τι σχέση με μπορεί να έχει το «ἀγαπᾶτε τούς ἐχθρούς ἡμῶν» (Ματθ. ε΄ 44) με την πολεμική και τον φανατισμό που καλλιεργούν οι ιδεολογίες αυτές;

Είναι γνωστές σε όλους οι πρακτικές βίας που χρησιμοποιούνται από τέτοιες ομάδες προκειμένου να περάσουν τη δική τους άποψη και να επιβάλουν αυτό που θεωρούν σωστό. Ακόμα και ο πατριωτισμός που στηρίζεται σε ρατσιστικές βάσεις μιας δήθεν φυλετικής ανωτερότητας δεν είναι υγιής, διότι στερείται της χριστιανικής αγάπης και έρχεται σε αντίθεση με το Ευαγγέλιο. Για παράδειγμα, βλέπουμε στο όνομα της υπεράσπισης της Πατρίδας να δημιουργούνται οπαδοί επιπέδου χούλιγκαν οι οποίοι χτυπούν τον όποιο αλλοεθνή έχει την ατυχία να βρεθεί μπροστά τους.

Ως προς τη σχέση τέτοιων κομμάτων με τη θρησκεία και συγκεκριμένα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτή ας μην μας επηρεάζει διότι είναι φαινομενική και προβάλλεται καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Την Εκκλησία αγαπούν πραγματικά όχι όσοι φωτογραφίζονται με τους Αρχιεπισκόπους και τους Πατριάρχες ή μιλούν θεωρητικά περί Ορθοδοξίας αλλά όσοι συμμετέχουν ενεργά στη ζωή Της και ζουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

5 σκέψεις στο “Μπορούν να συμβαδίσουν Ορθοδοξία και φασισμός;

 • 30 Οκτωβρίου 2017 στις 19:50
  Permalink

  Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.

  Απάντηση
 • 12 Νοεμβρίου 2017 στις 14:42
  Permalink

  Πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός είναι αναγκασμένος να στραφεί προς αυτήν την ιδεολογία γιατί με την είσοδο των αλλοεθνών στην χώρα μας αλλάζει την ταυτότητα μας.Ας πούμε ότι άμα μείνουν εδώ και δεν πάνε σε άλλες χώρες της μουσουλμανικής μειονότητας ο αριθμός θα αυξηθεί και θα αρχίσουν να ζητάνε δικαιώματα.Έπειτα θα κάνουν παιδιά με Έλληνες και Ελληνίδες και θα δημιουργηθεί ένα έθνος αραβο-ελληνικό.Έπειτα θα καταλαμβάνουν θέσεις στην κυβέρνηση και σε λίγο θα γίνουμε ένα μουσουλμανικό έθνος μιας και οι μουσουλμάνοι κάνουν 5 με 6 παιδιά και έτσι αυξάνεται ο αριθμός τους.Αυτός είναι ο λόγος που στρέφεται ο Ελληνικός λαός σε αυτήν την ιδεολογία.

  Απάντηση
  • 14 Νοεμβρίου 2017 στις 16:46
   Permalink

   Ευκαιρία για ιεραποστολή, δηλαδή να τους γνωρίσουμε την θρησκεία μας και γνωρισούν και αυτοί την αλήθεια. Ο Θεός δεν τους έστειλε τυχαία εδώ, περιμένει από εμάς να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας και γι΄ Αυτόν αλλά και για τους συναθρώπους μας.

   Απάντηση
   • 15 Νοεμβρίου 2017 στις 17:07
    Permalink

    Δεν λεω μονο για την θρησκεια μιλαω και για την δημιουργια ενος αραβο-ελληνικου εθνους και αυτην την μιξη δυο εθνων.Ετσι θα χαθει η εθνικη ταυτοτητα μας αφου θα φερουν και αυτοι τα δικα τους εθιμα.

    Απάντηση
    • 17 Νοεμβρίου 2017 στις 02:41
     Permalink

     Σκλαβωμένοι 400 και χρόνια στους Τούρκους και σε άλλες περιόδους από άλλους λαούς και δεν έγινε μίξη λαών. Είμαστε από τους πιο καθαρούς λαούς. Επίσης δεν θεωρώ κακό να φέρουν τα δικά τους έθιμα και οι ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό έχουν μεταφέρει τα έθιμα μας. Στην Νέα Υόρκη κάνουν παρέλαση οι Έλληνες. Η εθνική μας ταυτότητα δεν νομίζω ότι μπορεί να χαθεί έτσι απλά επειδή φιλοξενείται ένα ξένος λαός στην χώρα μας που έχει πολλά κοινά με εμάς, εκτός βέβαια και εάν έχουμε χάσει την εθνική μας συνείδηση, τότε δεν μας φταίνε οι άλλοι, αλλά εμείς.

     Απάντηση
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *