Ερώτηση που λάβαμε:

Είναι δυνατόν ένας Ορθόδοξος Χριστιανός να είναι “φασίστας” δηλαδή να έχει ακροδεξιές και φασιστικές ιδεολογίες; Γιατί αυτοί λένε ότι “αγαπούν την πατρίδα αλλά και θα διατηρήσουν ακέραιη τη θρησκεία”

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας: 

Ένας ορθόδοξος χριστιανός δεν είναι δυνατόν να ακολουθεί την οποιαδήποτε φασιστική ιδεολογία, από οποιονδήποτε χώρο και αν προέρχεται αυτή (ακροδεξιό, ακροαριστερό κ.α.). Ο λόγος είναι πολύ απλός: Οι ιδεολογίες αυτές καθώς και οι πρακτικές τις οποίες ακολουθούν οι οπαδοί τους, είναι τελείως ξένες και αντίθετες προς το πνεύμα και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Για παράδειγμα, πόσο χριστιανικό μπορεί να είναι το να ενδιαφέρεσαι μόνο για τους ομοεθνείς σου όταν ο ίδιος ο Κύριος βεβαίωσε ότι στη Δευτέρα Παρουσία θα καταδικαστούν πολλοί οι οποίοι δεν φρόντισαν τους ξένους; «ξένος ἤμην καί οὐ συνηγάγετέ με» (Ματθ. κε΄ 43). Ακόμη, τι σχέση με μπορεί να έχει το «ἀγαπᾶτε τούς ἐχθρούς ἡμῶν» (Ματθ. ε΄ 44) με την πολεμική και τον φανατισμό που καλλιεργούν οι ιδεολογίες αυτές;

Είναι γνωστές σε όλους οι πρακτικές βίας που χρησιμοποιούνται από τέτοιες ομάδες προκειμένου να περάσουν τη δική τους άποψη και να επιβάλουν αυτό που θεωρούν σωστό. Ακόμα και ο πατριωτισμός που στηρίζεται σε ρατσιστικές βάσεις μιας δήθεν φυλετικής ανωτερότητας δεν είναι υγιής, διότι στερείται της χριστιανικής αγάπης και έρχεται σε αντίθεση με το Ευαγγέλιο. Για παράδειγμα, βλέπουμε στο όνομα της υπεράσπισης της Πατρίδας να δημιουργούνται οπαδοί επιπέδου χούλιγκαν οι οποίοι χτυπούν τον όποιο αλλοεθνή έχει την ατυχία να βρεθεί μπροστά τους.

Ως προς τη σχέση τέτοιων κομμάτων με τη θρησκεία και συγκεκριμένα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτή ας μην μας επηρεάζει διότι είναι φαινομενική και προβάλλεται καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Την Εκκλησία αγαπούν πραγματικά όχι όσοι φωτογραφίζονται με τους Αρχιεπισκόπους και τους Πατριάρχες ή μιλούν θεωρητικά περί Ορθοδοξίας αλλά όσοι συμμετέχουν ενεργά στη ζωή Της και ζουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο.