Στο έπος του 1940 και την αντίσταση στη Γερμανική Κατοχή είναι αφιερωμένο το τεύχος Οκτωβρίου του «Προς τη Νίκη». Κι όσα θαυμαστά και συγκινητικά γράφονται στα άρθρα του φανερώνουν τον ηρωισμό και την μεγαλοψυχία των Ελλήνων. Σταχυολογώ μερικά:

  • «Ήθελα να ‘ξερα σε ποιό στρατό του κόσμου οι φαντάροι κρύβουν τα τραύματά τους, για να μην τους πάρουν οι τραυματιοφορείς∙ σε ποιό στρατό του κόσμου πολεμάνε όρθιοι με χειροβομβίδες πάνω στα πολυβόλα; Σε ποιό στρατό του κόσμου 10 φαντάροι ξεπαστρεύουν και αιχμαλωτίζουν 100; Πουθενά. Μονάχα εδώ απάνω…» (Πολεμικός ανταποκριτής, 9-12-1940). 
  • «Εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι μας αντιμετώπισαν μόνον ο ΕΛΛΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ επολέμησε με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον» (Αδόλφος Χίτλερ, 4-5-1941)

(Αυτά έγραφαν οι ήρωες του ’40! – Αυτά έγραψαν για τους ήρωές μας!, σελ. 335)

  • «Ο Έλληνας ήρωας, θυσιάζει και τη ζωή του για να περιθάλψει τον πληγωμένο εχθρό του αιχμάλωτο, μοιράζεται μαζί του τη φτωχή κουραμάνα του, διακινδυνεύει και τη ζωή των παιδιών του για να κρύψει τον Εβραίο γείτονα από τη θηριωδία του «κτήνους», στο οποίο αντιστέκεται με κάθε τρόπο και μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής του. (Η «κτηνωδία» και ο ήρωας, σελ. 327)
  • Συγκλονιστική η ίστορία «Το μενταγιόν» (σελ. 348) που δείχνει τι θαύματα επιτελεί η αγάπη, η ανθρωπιά, η ευγνωμοσύνη…
  • Κι η Εκκλησία πρωτοπόρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αθηνών Χρύσανθος, «ο Αρχιεπίσκοπος του ‘40» (σελ. 332)

Αυτά και άλλα πολλά αξιόλογα στοιχεία για την εθνική μας εορτή θα βρεις στο επετειακό τεύχος του Οκτωβρίου. Και ακόμα… «η Σελίδα της υγείας», «Γαλαξιακές συγκρούσεις», σταυρόλεξα, συνταγές κλπ…

Καλή ανάγνωση!

Κ.

Αν θέλεις να γραφτείς συνδρομητής στο περιοδικό «Προς τη ΝΙΚΗ»
στείλε τώρα email με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση σου
στο prostiniki@yahoo.gr
ή πάρε τηλέφωνο στο 210-3608533 &210-3624296.
(Ετήσια συνδρομή εσωτερικού: 12 ευρώ)