– Τουρκεύεις Ζαφειράκαινα να σώσεις τη ζωή σου;
Πέμπτη της Διακαινησίμου και η Νάουσα ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά…Μετά την επιτυχή κήρυξη της επανάστασης και τον σκληρό αγώνα πολλών εβδομάδων η Νάουσα πέφτει στα χέρια των Τούρκων.
Η σφαγή που ακολουθεί ανελέητη. Για τις γυναίκες των προκρίτων όμως, που πολέμησαν μέχρι τέλους, η μεταχείριση ήταν ειδική.
Τη μία τη χτίσανε στον τοίχο της Αγίας Σοφίας, την άλλη την βάλανε στον σάκο με τα φίδια…δυσκολεύεται κάποιος να περιγράψει τα μαρτύρια.

Αυτές τις απροσκύνητες γυναίκες τιμήσαμε,φέτος, με τη γιορτή μας αφιερωμένη στους αγώνες της Μακεδονίας. Αυτές που δεν δέχτηκαν να αλλαξοπιστήσουν και βασανίστηκαν μέχρι τέλους, προσευχόμενες για τους δημίους τους.

Η Ζαφειράκαινα και η Καρατάσαινα μαζί με όλες τις ηρωικές καπετάνισσες της Νάουσας ζωντάνεψαν μπροστά μας στο θεατρικό που παρουσίασαν οι φοιτήτριες της Χριστιανικής Δράσης μαζί με τις Χαρούμενες Αγωνίστριες Αθηνών. Ο ηρωικός αγώνας τους και οι τελευταίες τους στιγμές μας συγκλόνισαν.

Είχε προηγηθεί το βίντεο για την ιστορία της Μακεδονίας όπως ακριβώς γράφτηκε με το αίμα των ηρώων της.
Στο τέλος παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από Θράκη και Μακεδονία. Γεμάτες λεβεντιά και περηφάνια, ντυμένες με τις τοπικές φορεσιές Χαρούμενες Αγωνίστριες και Φοιτήτριες προκάλεσαν τον εθνουσιασμό όλων μας.

190 χρόνια μετά. Τιμήσαμε τους Μακεδόνες που με τη θυσία τους στον Αγώνα της Ελευθερίας δείχνουν το δρόμο της αυταπάρνησης σε όλους τους Έλληνες!