Αγαπητό «Προς τη ΝΙΚΗ»

Το πολύ ωραίο και πλούσιο αφιέρωμά σου στον Άγιο Νεκτάριο, στο τεύχος σου του Νοεμβρίου 2020 έφερε στον νου μου ωραίες εμπειρίες από επίσκεψη Ρώσων προσκυνητών στην Αίγινα το 2012 και ήθελα να σου τις καταθέσω, για να χαρούν και οι αναγνώστες σου μαθαίνοντας την ακτινοβολία του Αγίου και τόσο μακριά από το προσκύνημά του.

Τον Νοέμβριο 2012 ήρθαν στην Αθήνα, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, για ορισμένες ομιλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο Ρώσος ιερομόναχος της Ιεράς Μονής αγίου Σεργίου Ραντονέζ, π. Ιώβ, πνευματικός της πλειονότητος των Ρώσων αστροναυτών, και ο κ. Βαλέριος Κόρζουν, Ρώσος στρατηγός, εθνικός ήρωας της Ρωσίας, αστροναύτης (έχει παραμείνει στο διάστημα, στο ρωσικό διαστημικό σταθμό δύο φορές επί έξι μήνες κάθε φορά).

Τον ελεύθερο χρόνο τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και εκκλησιαστικούς χώρους, εκκλησίες και μοναστήρια. Μεταξύ αυτών επισκέφθηκαν για προσκύνημα την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (Αγίου Νεκταρίου) στην Αίγινα. Η αείμνηστος Γερόντισσα Θεοδοσία τους δέχθηκε με πολλή χαρά και συνέφαγε μαζί τους στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους.

Εκεί ο κ. Βαλέριος της ζήτησε, εάν υπήρχε η δυνατότητα, εικόνα και λείψανο του αγίου Νεκταρίου, για να τοποθετηθούν στον διαστημικό σταθμό. Η Γερόντισσα τους υποσχέθηκε ότι θα το εφρόντιζε.

Επειδή ο χρόνος παραμονής τους στην Ελλάδα ήταν περιορισμένος, δεν μπορούσαν να επανέλθουν στην Αίγινα για να τα πάρουν. Συνεννοήθηκαν να τα δώσει η Γερόντισσα στον ιερομόναχο π. Αλύπιο, ιερομόναχο της ιδίας Μονής, ο οποίος θα ερχόταν στην Ελλάδα αργότερα. Έτσι και έγινε. Ο π. Αλύπιος επήρε την εικόνα και το μικρό τεμάχιο του αγίου λειψάνου και τα παρέδωσε στον π. Ιώβ και εκείνος στους αστροναύτες της επόμενης πτήσης.

Σήμερα αυτά ευρίσκονται στο εικονοστάσι του ρωσικού τμήματος του διαστημικού σταθμού, ο οποίος κάνει το 24ωρο 16 φορές τον γύρο της γης!

Τι περισσότερο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από την αγάπη του αγίου Νεκταρίου, που αδιάκοπα μας φροντίζει και παρακολουθεί τα βήματά μας στη γη και το βλέμμα του αγκαλιάζει από ψηλά, νύκτα-ημέρα, τα παιδιά του Θεού;

Δρ. Ναταλία Γ. Νικολάου
Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ Μόσχας