Το νερό που θα ικανοποιήσει μια για πάντα όλες μας τις επιθυμίες, τους πόθους, τα όνειρά μας, το «άπειρο», το ζωντανό νερό, μόνο Αυτός το διαθέτει.

Γνωρίζουμε τον τρόπο να ξεδιψούμε από την αληθινή πηγή, τον Ιησού Χριστό. Ας Τον πλησιάσουμε. 

Όσοι ξεδιψούν, γίνονται τελικά και οι ίδιοι πηγές ή μάλλον ποτάμια που ξεδιψούν κι άλλους ανθρώπους γύρω τους.

Οι ψυχές γύρω μας είναι πολύ διψασμένες! Πεθαίνουν από τη δίψα, ενώ βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα από την Πηγή!

Όσοι απολαμβάνουμε «το ύδωρ το ζων» ας καλούμε και τους άλλους στην πηγή του!

  • Ο Κύριος είπε στη Σαμαρείτιδα ότι ο Ίδιος μπορεί να δώσει αυτό το νερό που δεν στερεύει ποτέ, το «ύδωρ το ζων». Ποιο είναι αυτό; 
    Είναι η Χάρις του Θεού. Ο Κύριος πήρε αφορμή από το φυσικό νερό του πηγαδιού και τη φυσική δίψα κάθε ανθρώπου, για να διδάξει στη Σαμαρείτιδα το μυστήριο της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Η ζέστη του μεσημεριού, ο έρημος τόπος, το πηγάδι, η στάμνα, το νερό, η δίψα, όλα συντέλεσαν ως εικόνες για να περιγράψει ο Κύριος τη δύναμη και την ανάγκη της θείας Χάριτος, χωρίς την οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεδιψάσει, δεν μπορεί να ζήσει.
    Και ονομάζει ο Κύριος την αστείρευτη χάρη του Αγίου Πνεύματος «ύδωρ ζων», διότι η Χάρις του Θεού καθαρίζει την ψυχή του ανθρώπου από κάθε μολυσμό, την ξεκουράζει και τη δροσίζει από τον λίβα της αμαρτίας. Τη ζωογονεί, ικανοποιεί όλους τους ανώτερους πόθους της, τη γεμίζει με όλες τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, της μεταγγίζει ζωή αιώνια.

 

  • Πως μπορούμε να αποκτήσουμε και μείς την ζωηφόρο Χάρη του Αγίου Πνεύματος; 
    Το νερό αυτό της ζωής, «το ύδωρ το ζων», μας το παρέχει ο Κύριος όχι στο πηγάδι του Ιακώβ, αλλά μέσα στην αγία Του Εκκλησία. Πως; Με πολλούς τρόπους: Με τη μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων καλών βιβλίων, με την ατομική ή κοινή προσευχή, κυρίως όμως με τον τακτικό εκκλησιασμό και τη συνειδητή συμμετοχή μας στα ιερά Μυστήρια. Με τα ιερά Μυστήρια ο Θεός μας μεταγγίζει κρουνούς ζωής, μας παρέχει άφεση, λύτρωση, χορτασμό, σωτηρία. Μας αναγεννά σε νέα ζωή. Όπως συνέβη και με τη Σαμαρείτιδα, η οποία κατανόησε τη μεγάλη αλήθεια που αλληγορικά της αποκάλυψε ο Κύριος. Και έγινε στο εξής μια αφοσιωμένη μαθήτρια του Κυρίου, ισαπόστολος, αγία, η αγία Φωτεινή. Και έτρεξε στα πέρατα της γης, για να μεταδώσει την αλήθεια που της αποκαλύφθηκε, την Χάρη που έλαβε.