Ερώτηση που λάβαμε:

Επιτρέπεται η είσοδος της γυναίκας στο ιερό;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Καταρχάς, να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας μας, σε κανέναν δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ιερό του ναού. Και αυτό συμβαίνει από σεβασμό προς την ιερότητα του χώρου. Στο Άγιο Όρος γενικά τηρείται αυτό και ελάχιστοι έχουν άδεια εισόδου – μάλιστα ο ιερέας εισέρχεται μόνο όταν πρόκειται να τελεστεί Θεία Λειτουργία. Οι υπόλοιπες ακολουθίες, όπως είναι ο όρθρος, το μεσονυκτικό, το απόδειπνο κ.ά. τελούνται στο σολέα ή στον νάρθηκα. Αλλά και ο μοναχός-νεωκόρος μπαίνει στο ιερό μόνο την ώρα της διακονίας του.

Υπάρχει περίπτωση και γυναίκες να εισέλθουν στο ιερό βήμα προκειμένου να διακονήσουν στην καθαριότητα και ευταξία, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, π.χ. σε ένα γυναικείο μοναστήρι ή σε κάποια ενορία. Αυτό γίνεται αφού διαβαστεί ειδική ευχή στη γυναίκα αυτή.

Ο γενικός κανόνας είναι, επομένως, ότι στο ιερό δεν μπαίνει οποιοσδήποτε ούτε οποτεδήποτε, παρά μόνο αν έχει ένα συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει.

Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι η ευλάβεια και το δέος με το οποίο προσέρχεται καθένας μας στον ορθόδοξο ναό, άσχετα από το αν θα έχει την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία να εισέλθει και στον ενδότερο ιερό χώρο. Και το γεγονός ότι αυτή η ευκαιρία είναι πιο σπάνια για τη γυναίκα αποτελεί βοηθητικό στοιχείο για την καλλιέργεια αυτού του ιερού δέους, αφού την ασφαλίζει από μία κακώς νοούμενη εξοικείωση που δυστυχώς αποτελεί κίνδυνο για όλους, άνδρες και γυναίκες.