Η Εκκλησία μας τιμά ιδιαίτερα τους αγίους Αποστόλους· διότι είναι και άγιοι και μάρτυρες και ταυτόχρονα οι πρώτοι που τη στερέωσαν στην πίστη με το κήρυγμά τους. Εξέχουσα θέση μεταξύ όλων των Αποστόλων κατέχουν οι δύο πρωτοκορυφαίοι.

Αγράμματος ψαράς ήταν ο απόστολος Πέτρος. Μα φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, την Πεντηκοστή, με περισσότερο θάρρος κήρυξε, και με το λόγο του πίστεψαν στον Χριστό 3.000 άνθρωποι. Πρωτοστάτησε έπειτα στα πρώτα βήματα της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Το φλογερό του κήρυγμα ακούστηκε σε πολλά μέρη της Ασίας, κυρίως στους Ιουδαίους της διασποράς.

Μορφωμένος ήταν ο απόστολος Παύλος, που έγινε το εκλεκτό όργανο του Θεού για το κήρυγμα στους ειδωλολάτρες. Μετά το όραμα της Δαμασκού η ύπαρξή του όλη πυρπολήθηκε από τη φωτιά της θείας αγάπης. Η ιεραποστολική πορεία του μας ξαφνιάζει και μας συγκλονίζει. Οργάνωσε τέσσερις περιοδείες με κέντρο δράσεως την Αντιόχεια. Όργωσε όλη τη Μ. Ασία και την Ελλάδα κι έφτασε μέχρι τη Ρώμη και την Ισπανία. Στη δραματική πορεία του δέχθηκε χτυπήματα και πληγές, ρίχθηκε στις φυλακές κι αντιμετώπισε πολλές φορές την απειλή του θανάτου…

Πέτρος και Παύλος. Οι πρωτεργάτες στην ίδρυση και στερέωση της Εκκλησίας του Χριστού. Κοπίασαν περισσότερο από όλους.

Εντυπωσιακότερο όμως κι από τους κόπους και την προσφορά τους, είναι το ταπεινό τους φρόνημα. Ο απόστολος Πέτρος, που θεράπευε ασθενείς και μόνο με τη σκιά του, δεν υπερηφανεύθηκε ποτέ γι’ αυτό. Γιατί δεν είχε λησμονήσει ότι σε στιγμές αδυναμίας είχε αρνηθεί τον Χριστό τρεις φορές. Κι ο απόστολος Παύλος, ο «πρώτος μετά τον Ένα», ονόμαζε τον εαυτό του «τελευταίο από τους Αποστόλους» και «πρώτο από τους αμρτωλούς». Γιατί δεν είχε λησμονήσει ποτέ ότι παλαιότερα, χωρίς επίγνωση, δίωξε την Εκκλησία του Χριστού.

Πέτρος και Παύλος, οι κορυφαίοι στην αγίοτητα και στην προσφορά. Γη και ουρανός τους δοξάζει. Ας ενώσουμε κι εμείς μαζί τους τις φτωχές μας φωνές, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να υμνήσουμε με θαυμασμό το μεγαλείο τους.

 

Προς την Νίκη, τεύχος 784