Λίγες μέρες πριν τον εορτασμό της εισόδου του νέου έτους και την ανταλλαγή θερμών ευχών με τους αγαπημένους συγγενείς και φίλους, δόθηκε στους Χαρούμενους Αγωνιστές η δυνατότητα παρακολούθησης της ομιλίας του π. Αποστόλου Τσολάκη και η ενεργή συμμετοχή στην συζήτηση, η οποία ακολούθησε. Διατυπώθηκαν ερωτήματα και αμφισβητήσεις κυρίως από μαθητές, οι οποίοι είτε παρευρίσκονταν στην Αγία Παρασκευή είτε άκουγαν διαδικτυακά τα λόγια του ομιλητή. Με βασικό όπλο την διάθεση για διάλογο προσεγγίστηκε ένα θέμα, από το οποίο απέρρεε ένα σημαντικό μήνυμα, ενώ αποτελεί το  έναυσμα για την ενίσχυση του πνευματικού αγώνα ενός πιστού. Είναι τελικά ελεύθερος ο χριστιανός όταν υπακούει ένα σύνολο από “Μη” και “Πρέπει” που “προστάζει” η Εκκλησία;

Με την ακρίβεια του λόγου του και σε συνδυασμό με τα εύστοχα παραδείγματα, τα οποία παρέθεσε, ο π. Απόστολος πρόσφερε τροφή για σκέψη και προβληματισμό, οδηγώντας ίσως στην αναθεώρηση ορισμένων πεποιθήσεων ή ιδεών  που επικρατούσαν στον νου. Με ποικίλου είδους αναφορές, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα  που τονίστηκε και κατά την διάρκεια της επίλυσης αποριών, είναι η προτροπή μετατροπής της πίεσης  που ασκούν οι “κανόνες” της εκκλησίας  σε βία προς τον εαυτό μας. Επιπλέον επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να διακατέχεται ο πιστός από την επιθυμία να ακολουθήσει τον τρόπο ζωής που πρότεινε ο ίδιος ο Χριστός, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ολοκληρωτική αφοσίωση στο πρόσωπό Του.

Συνεπώς μέσα από την συγκεκριμένη συνάντηση παρουσιάστηκε μια διαφορετική οπτική, με την οποία ένας άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει τα υποτιθέμενα  “Μη”  και “Πρέπει”. Όμως ουσιαστικά συγκροτούν τον δρόμο που υπόσχεται την αληθινή ελευθερία και την αποφυγή του πραγματικού θανάτου, εκείνου της ψυχής.

Νίκος