Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, κάτι ευχάριστο και πρωτότυπο έλαβε χώρα στο εντευκτήριό μας: Χελιδόνια, Χαρούμενες Αγωνίστριες, φοιτήτριες και κυρίες συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τα εγκαίνιά του. Το ανανεωμένο μας εντευκτήριο, χαρούμενο και φωτεινό με τα νέα του χρώματα και τη νέα διακόσμηση, άνοιξε την αγκαλιά του και μας υποδέχθηκε για παιχνίδι, όμορφη συζήτηση…και κέρασμα φυσικά, ετοιμασμένο με προθυμία από τις κυρίες των φιλικών κύκλων. Στις σημαντικότερες στιγμές της βραδιάς συγκαταλέγεται το κόψιμο της κορδέλας από την κυρία με τα περισσότερα χρόνια προσφοράς στο έργο του εντευκτηρίου. Ιδιαίτερα, όμως, μας άγγιξε η ώρα του τραγουδιού, όπου με μια ψυχή, κορίτσια και κυρίες όλων των ηλικιών θυμηθήκαμε παλιά τραγούδια.

Για την ιστορία και τη λειτουργία τού εντευκτηρίου μας μίλησε με πολλή συγκίνηση η κ. Φανή Μπεϊνά-Οικονόμου.

…Πάνε χρόνια (1958), από τότε που φωτισμένοι από το Θεό πνευματικοί πατέρες οραματίστηκαν την θεμελίωση του εντευκτηρίου μας, ενός χώρου προορισμένου για να γίνονται κατηχητικά μαθήματα,  επιμορφωτικές συναντήσεις, ομιλίες, εκδηλώσεις και γιορτές, καθώς και κύκλοι μελέτης Αγίας Γραφής. Το 1990 ανεγέρθηκε η αίθουσα των εκδηλώσεων και ανακαινίστηκε το εντευκτήριο συνολικά. Όλα γίνανε με προσωπική εθελοντική εργασία και με τις οικονομικές εισφορές των μελών της ΓΕΧΑ.

Κάθε μια από μας, όσες έχουμε κάποια χρόνια ζήσει εδώ, όταν μπαίνει ακούει, βλέπει θυμάται. Οι τοίχοι αποκτούν  φωνή και μιλούν . Εδώ ζουν πρόσωπα αγαπημένα που είτε είναι μακριά μας είτε έχουν φύγει για την άλλη ζωή. Η κάθε γωνιά, το κάθε έπιπλο το παραμικρό αντικείμενο έχει κάποια ιστορία να πει, κρύβει κάποια ένδειξη αγάπης και προσφοράς.

 Όταν μπαίνεις, αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή ότι ο χώρος καθαγιάζεται.  Τα ιερά κείμενα που διαβάζονται, τα τραγούδια, οι προσευχές και οι ψαλμοί που ψάλλονται,  οι εικόνες των αγίων γύρω στους τοίχους, σε μεταφέρουν σε έναν κόσμο ανώτερο, πνευματικό..

Περπατάς και νομίζεις πως ακούς χαρούμενες παιδικές φωνές, ξεσηκωμένες από το παιχνίδι.  Βλέπεις με τα μάτια της ψυχής σου να παρελαύνουν όλες εκείνες οι ωραίες ψυχές που με το παράδειγμα  και το λόγο τους έδωσαν πνοή και ενέπνευσαν τις ζωές μας, αντηχούν στα αυτιά σου ενθουσιώδη πατριωτικά τραγούδια, αλλά και μυστικές προσευχές και άγιες αποφάσεις και λαχτάρες ιερές.

Εδώ:

 βρήκαμε φίλες να στεριώσουμε φιλίες για μια ζωή,

βρήκαμε χώρο για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο,

εδώ ψυχαγωγηθήκαμε  αγνά,

ακουμπήσουμε τα προβλήματά μας,

βρήκαμε απαντήσεις σε απορίες  και διλήμματα.

Εδώ πάνω από όλα βρήκαμε και διδαχτήκαμε την πίστη μας γνήσια και ανόθευτη….