Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας υπάρχουν Άγιοι. Άνθρωποι που με τη Χάρη του Θεού και την προσωπική τους προσπάθεια, αγάπησαν τον Χριστό και αγωνίστηκαν με ακρίβεια και συνέπεια να Τον μιμηθούν στη ζωή τους, και τώρα ευφραίνονται μαζί Του στους ουρανούς. Είναι νέφος ολόκληρο. Τούς γιορτάζουμε τον καθένα χωριστά, αλλά και όλους μαζί την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

 

  • Πότε τοποθετείται η Κυριακή των Αγίων Πάντων;

Την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή. Είναι η τελευταία γιορτή του κύκλου των κινητών εορτών, που έχουν ως κέντρο τους το Πάσχα. Ο κύκλος αυτός, που περιλαμβάνει το κατανυκτικό Τριώδιο και το χαρμόσυνο Πεντηκοστάριο, αρχίζει με την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και κλείνει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.

 

  • Γιατί τοποθετήθηκε η γιορτή αυτή μετά την Πεντηκοστή;

Την Πεντηκοστή πανηγυρίζουμε την έλευση του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο και την ίδρυση της Εκκλησίας. Και επειδή η αγιότητα είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και συντελείται μόνο μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, γι αυτό ακριβώς η Εκκλησία μας τοποθέτησε την Κυριακή των Αγίων Πάντων αμέσως μετά την Πεντηκοστή: για να παρουσιάσει τούς Αγίους ως καρπούς του Αγίου Πνεύματος.

 

  • Για ποιούς λόγους καθιερώθηκε μια κοινή γιορτή για όλους τούς Αγίους;

Οι Άγιοι είναι αμέτρητοι, είναι πολλά εκατομμύρια, και αυτοί είναι μόνο οι γνωστοί. Διότι δεν γνωρίζουμε όλους τούς Αγίους. Υπάρχουν πάρα πολλοί πού αγίασαν, και όμως κανείς δεν το αντιλήφθηκε, αλλά έμειναν στην αφάνεια. Η Εκκλησία λοιπόν, για να τιμήσει όλους μαζί τούς Αγίους, γνωστούς και αγνώστους, θέσπισε αυτή την κοινή γιορτή, πού είναι, θα λέγαμε, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου της Ορθοδοξίας.

Επιπλέον, η συλλογική αυτή γιορτή υπογραμμίζει ότι όλοι οι Άγιοι αγωνίστηκαν για τον μόνο αληθινό Θεό, σε ένα κοινό στάδιο αρετής, και στεφανώθηκαν από τον ίδιο Αγωνοθέτη. Και μας προτρέπει να αγωνιστούμε κι εμείς στον ίδιο στίβο με όλες μας τις δυνάμεις, με την ελπίδα ότι θα κατακτήσουμε κι εμείς το άφθαρτο στεφάνι και τη δική τους δόξα.

 

  • Ποιές κατηγορίες Αγίων υπάρχουν;

Στην κορυφή των Αγίων βρίσκεται η Παναγία μας.

Αμέσως μετά έχουμε τον Τίμιο Πρόδρομο.

Και ακολουθούν οι Άγιοι Απόστολοι. Εκτός από τους Δώδεκα και τους Εβδομήκοντα, στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι πρώτοι μαθητές των Αποστόλων, καθώς και ο απόστολος Παύλος και οι Ευαγγελιστές. Επίσης και οι Ισαπόστολοι, που πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον χριστιανισμό, και από ευγνωμοσύνη η Εκκλησία τους αναγνώρισε αξία ίση με τους Αποστόλους.

Υπάρχουν και οι Μάρτυρες, που έδωσαν το αίμα τους για τον Χριστό. Έχουμε Οσιομάρτυρες, δηλαδή μοναχούς μάρτυρες, Παρθενομάρτυρες, Οσιοπαρθενομάρτυρες, Μεγαλομάρτυρες –πού πέρασαν πολλά και φρικτά βασανιστήρια– και τέλος Νεομάρτυρες, από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά και σύγχρονους Μάρτυρες.

Οι Ομολογητές είναι οι Χριστιανοί που στην εποχή των διωγμών ομολόγησαν την πίστη τους, υποβλήθηκαν σε μαρτύρια, αλλά τελικά δεν θανατώθηκαν.

Στους Αγίους ανήκουν και οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που κήρυξαν το λόγο του Θεού και προφήτεψαν την έλευση του Μεσσία.

Οι Ιεράρχες είναι άλλη μία κατηγορία. Είναι οι Επίσκοποι που με μεγάλη φρόνηση ποίμαναν και δίδαξαν το λαό του Θεού.

Έχουμε Αγίους Πατέρες και Διδασκάλους, κληρικούς δηλαδή που διακρίθηκαν για την αγιότητα του βίου τους και την ορθή τους διδασκαλία, που τη διατύπωσαν στα σοφά τους συγγράμματα.

Έχουμε Οσίους, δηλαδή μοναχούς που αγίασαν με τους ασκητικούς αγώνες τους.

Τέλος, στους Αγίους ανήκουν και οι Προπάτορες, δηλαδή οι δίκαιοι πρόγονοι του Ιησού Χριστού, αλλά και όλοι οι Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης.

Υπάρχουν Άγιοι γέροντες και Άγιοι μικρά παιδιά. Άνδρες και γυναίκες, άρχοντες και δούλοι, μορφωμένοι και αγράμματοι, άνθρωποι που αγίασαν ασκώντας όλα τα επαγγέλματα.

 

  • Ποιο μήνυμα μας δίνουν οι Άγιοι;

Οι Άγιοι είναι οι φίλοι του Θεού. Υπερνίκησαν τον εαυτό τους και έζησαν μιμούμενοι τη ζωή του Κυρίου μας. Το μήνυμα που μας δίνουν είναι ότι μπορούμε κι εμείς να εφαρμόζουμε όσα μας λέει ο νόμος του Ευαγγελίου, όποια ηλικία κι αν έχουμε, όποια καταγωγή και μόρφωση, σε όποιο περιβάλλον κι αν ζούμε… Τίποτα δεν μπορεί να μας εμποδίσει να αγαπήσουμε αληθινά τον Θεό και τούς αδελφούς μας, αρκεί εμείς να το θέλουμε βαθιά μέσα μας. Οι Άγιοι μας καλούν να μιμηθούμε τη ζωή τους.

 

Νεφέλη