Χριστός Ανέστη!
Μας αξίωσε και φέτος ο Κύριος να αφήσουμε το στίγμα μας στην ιστορία∙ λίγο ακόμα φως έπεσε στις ξεχασμένες εκείνες σελίδες του παλαιού, αλλά πολύτιμου βιβλίου της! Οι Ομάδες μας για άλλη μία φορά έμειναν πιστές στο χρέος∙ στο χρέος απέναντι σε όσους συνέβαλαν, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι! Πολέμησαν τη λήθη και ανατίναξαν την αδιαφορία με το μπουρλότο της θυσίας.

Ειδικότερα αυτή τη χρονιά ο σελιδοδείκτης σταμάτησε στο κεφάλαιο «Αιγαίο». Το φως έπεσε στην υποενότητα «Κανάρης: ο πυρπολητής του Αιγαίου»! Η αφήγηση ξεκινά κάπως ανάποδα:      Ο γηραιός πια Κανάρης θυμάται τα παλαιά του κατορθώματα και αγώνες, εστιάζοντας στην ηρωική απόφαση να ανατινάξει την καπιτάνα του Καραλή. Η δημογεροντία εγκρίνει την παράτολμη απόφαση και παραχωρεί το μπουρλότο. Ακολουθεί το δραματοποιημένο ποίημα του Γεωργίου Στρατήγη «Ο Ματρόζος».

Κατόπιν, οι αγωνιστές ζητούν τη βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου για το μεγάλο εγχείρημα. Η επιχείρηση στέφεται από απόλυτη επιτυχία, καθώς ο Καραλής και η συνοδεία του συναντώνται ‘’μεθυσμένοι’’! Στο τέλος, τα Ψαρά υποδέχονται τους νικητές και αποδίδουν δοξολογία στην Παναγία!

Φυσικά, η γιορτή δεν ήταν μόνο το θεατρικό… Ήταν και τα τραγούδια της χορωδίας, οι δημοτικοί χοροί, οι ευχές τον πατέρων και φυσικά… η ενότητα όλων όταν ψάλλονταν ύμνοι προς το Θεό και την Ελλάδα!

Γιορτή ήταν και η τεχνική και η δημοσιογραφική ομάδα, τα παρασκήνια, οι πρόβες και οι ετοιμασίες που πολύ καιρό πριν είχαν ξεκινήσει!

Ας ευχόμαστε να μας αξιώνει ο Θεός να ζούμε κάθε χρόνο αυτές τις μοναδικές και συγκινητικές ευκαιρίες!

Και του χρόνου!

2 Π