ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΙ, ΤΡΕΙΣ ΔΥΝΑΤΟΙ!

Δεν τους συναντάς πλέον στις γιορτές και στα σχολικά βιβλία της τρίτης χιλιετίας τους διαχρονικούς Διδασκάλους, τους Τρεις Ιεράρχες…

Ο Βασίλειος ο Μέγας, σπάνιος ρήτορας, πανεπιστήμονας στην εποχή του και ποιμενάρχης της Καισάρειας, αποδείχτηκε «πατέρας» του λαού του, οργανώνοντας για πρώτη φορά και σε τέλειο βαθμό την κοινωνική πρόνοια. Στις μέρες του στην Καισάρεια δεν υπήρχαν φτωχοί, δεν υπήρχαν περιθωριοποιημένοι.

Ο βαθύς Θεολόγος Γρηγόριος στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης αντιμετώπισε με παρρησία τους αιρετικούς. Οι αρειανοί κυβερνούσαν την Πόλη, οι Ορθόδοξοι ήταν ελάχιστοι… Κήρυξε ο άγιος Γρηγόριος με το δυναμισμό που τον διέκρινε, με πειστικότητα και με την αγιότητά του. Κι όταν έφευγε από την Κωνσταντινούπολη, όλοι σχεδόν είχαν γίνει Ορθόδοξοι!

Ο ατρόμητος και μαχητικός Ιωάννης, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως κι αυτός, δεν ήταν μόνο «Χρυσόστομος», ο μεγαλύτερος ρήτορας της Χριστιανοσύνης. Ήταν και βαθύς γνώστης και ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, μεγάλος ιεραπόστολος και κάτοχος των μυστικών της ανθρώπινης καρδιάς. Παραμένει ακόμη οδοδείκτης για τους ανθρώπους και Διδάσκαλος της οικουμένης.

Οι Τρεις Άγιοι πέρασαν τα νεανικά τους χρόνια σε εποχή παρακμής και έκλυτων ηθών. Το ηθικό των Χριστιανών είχε ατονήσει. Κι όμως, κατόρθωσαν να μείνουν σταθεροί στις αρχές τους και να αναδείξουν την εποχή τους σε χρυσό αιώνα για την Εκκλησία και τα γράμματα!

 

Μιλούν μέσα σου όλα αυτά; Τότε άκουσε!

Στην τρικυμισμένη εποχή μας, που δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των Τριών Μεγάλων, στις μέρες μας, που η αμαρτία αιχμαλωτίζει τους ανθρώπους, κάνε πράξη το μυστικό τους καί γίνε κι εσύ μεγάλος!

  • Πειθάρχησε στη θέλησή σου!
  • Φρόντισε για την ομορφιά της ψυχής σου!
  • Απόκτησε αγιότητα!

Και …αν σε ειρωνευθούν οι άλλοι για τις χριστιανικές σου αρχές, νιώσε βαθιά μέσα σου μια καύχηση. Μη φοβηθείς να πας κόντρα στο ρεύμα!

Έτσι πήγαιναν και οι Τρεις «φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος»…

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ…

Πως να πλησιάσεις τον Θεό;

“… Η σωστή κατανόηση του εαυτού σου θα σου προσφέρει αρκετή βοήθεια και καθοδήγηση για τη γνώση του Θεού… Εάν δηλαδή προσέχεις τον εαυτό σου, δεν θα σου λείψει τίποτα από αυτά που σου χρειάζονται για να ανακαλύψεις στη δημιουργία τον Δημιουργό και να εννοήσεις, μελετώντας το μικρόκοσμο του εαυτού σου, τη μεγάλη σοφία Του…”

“… Να μην επιδιώξεις να δεις τον Θεό με τα σωματικά μάτια, αλλά με την βαθιά πίστη, να αποκτήσεις δηλαδή πνευματική αίσθηση της παρουσίας Του… Πρόσεχε, λοιπόν, τον εαυτό σου, πρόσεχε παντού, για να έχεις πάντα στραμμένο το είναι σου προς τον Θεό, στον Οποίο ανήκει η δόξα και η δύναμη σ’ όλους τους αιώνες. Αμήν.”

Μεγάλου Βασιλείου, Ὁμιλία εἰς τό “Πρόσεχε σεαυτῷ”

 

“Η παιδεία είναι το πρώτο από τα αγαθά, τα οποία έχουμε. Από αυτήν έχουμε ωφεληθεί στην ευσέβεια και λατρεία του Θεού”.

 

“Εφόσον είναι ακόμα καιρός, ας επισκεφθούμε τον Χριστό, ας Τον υπηρετήσουμε, ας Του δώσουμε τροφή, ας Τον δεχθούμε στο σπίτι μας, ας Τον τιμήσουμε. Κι όλα αυτά θα γίνουν στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου μας που έχει ανάγκη”.

                         Άγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος

 

 

Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι είναι αναρίθμητες οι ευκαιρίες που μας δίνει ο Θεός για να τελειοποιηθούμε.

                            Μέγας Βασίλειος

 

Οι μέλισσες ούτε σε όλα τα άνθη πλησιάζουν ούτε προσπαθούν να τα σηκώσουν ολόκληρα, αλλά παίρνουν ό,τι τους είναι χρήσιμο και φεύγουν.

                                      Μέγας Βασίλειος

“Πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει πολλά, αλλά εκείνος που δεν έχει ανάγκη από τίποτε”.

Άγ. Ιωάννης Χρυσόστομος