Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΜΑΧΑΣ

«…Και το καταπληκτικώτερο όλων: Ιταλοί αιχμάλωτοι που συνελήφθησαν στον παραλιακό τομέα του Μετώπου, δηλαδή στη Χειμάρρα, διακόσια χιλιόμετρα μακρυά από το Πόγραδετς, κατέθεσαν και αυτοί ανακρινόμενοι για μια μαυροφόρα, που οδηγάει στη μάχη τα κλιμάκια εφόδου.

Και μόλις βλέπουν οι Ιταλοί… τη θαυματουργή αυτή οπτασία, εγκαταλείπουν τα πάντα και τρέπονται πανικόβλητοι εις φυγήν.

Το επεισόδιον αυτό της Χειμάρρας, δεν το αφηγούνται απλοί φαντάροι.

Το ανέφερεν επισήμως ο λοχαγός του Πυροβολικού κ. Μ…, άνθρωπος δηλαδή επιστήμων, μορφωμένος, ανωτέρας διανοητικότητος.

Δεν είναι λοιπόν θρύλος. Είναι γεγονός αποδεδειγμένον. Η Παναγία της Τήνου, η Μεγαλόχαρη, είναι η Οδηγήτρια του στρατού μας στα βουνά της Αλβανίας. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να υπάρξη και η παραμικρά αμφιβολία για τη νίκη, για το θρίαμβο και τη δόξα των Ελληνικών όπλων;…».

Ν. Σύριος, Εφημ. «Νέα Ελλάς», 26/1/1941
ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

«…Κι αυτό που μούκανε κατάπληξη, που μούδωσε συγκίνησι, που έκθαμβο με κράτησε για λίγα λεπτά, ήταν το θέαμα ενός φαντάρου που κουρασμένος, τσακισμένος, με γένεια ατίθασσα και άτακτα, αιματωμένος, λασπωμένος, είχε τραβήξει μοναχός κάτω από ένα δένδρο και κάτι χάραζε σ’ ένα χαρτί. Πλησίασα για να τον δω, βέβαιος πως γράφει στη μάννα, στη γυναίκα του, στο σπίτι… Μα τι μεγάλο λάθος: Με την ορθογραφία του που κρατώ, διάβασα αυτούς τους στίχους!

«Βραί τη κανόνια, τη ντουφέκια, τη κακό

στους Ιταλούς σκορπίσαμαι παντού τον πανικό.

Βοήθα, Χριστέ και Παναγιά και ση άγιου ᾿δρέα

στη χάρη σου να φθάσουμε όλος ο στρατός παρέα».

Τον κύτταξα, με κύτταξε… Αυθόρμητα με πήρε γέλιο, που ίσως νάμοιαζε με κλάμμα…

–Βρε συ, τι κάνεις; τον ρώτησα χτυπώντας τον στον ώμο…

Σήκωσε το κεφάλι του, έξυσε τ’ αγριωπά του γένεια, με την παλάμη ολόκληρη, κι απάντησε:

–Γλεντάω!…

Μια λέξι:… Μέσα σ’ αυτήν ας διακρίνη ο αναγνώστης κάτι από το μυστήριο, το ανεξάντλητο γοητευτικό μυστήριο που κρύβει στην ψυχή του ο αγαπημένος στρατιώτης μας…».

Εφημ. «Νίκη», 18/1/1941
ΣΩΘΗΚΑΜΕ ΧΑΡΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

«…Η κατάστασις αντιμετωπίζετο με βεβιασμένα χαμόγελα λέγοντας η Παναγία θα μας προστατεύσει… Αποφασίζω να πάω στο πρωραίο και πρυμναίο στεγανά διαμερίσματα, να δω πώς αντιδρούν και να τους εμψυχώσω με την παρουσία μου.

Πηγαίνοντας βλέπω τον Υποκελευστή Σ. Πατσουλίνο, ωραίο παλληκάρι, βλάσφημος, άφοβος…, καθισμένον πάνω στην αντλία, που ήταν υπεύθυνος χειριστής, και τον ακούω να μονολογεί με την Παναγία και να λέει: «Παναγία μου, πρέπει να μας γλυτώσεις, γιατί εμείς κάνουμε ιερό πόλεμο για την Πατρίδα μας και για την προσβολή που μας κάνανε οι Ιταλοί στην Τήνο ανήμερα της γιορτής σου, και υπόσχομαι να μην ξαναβλαστημήσω και να μην κάνω κακό…».

Μέχρι της 14:40 επηκολούθησε απηνής δίωξις του υποβρυχίου υπό των αντιτορπιλλικών, με σωρείαν βομβών βάθους. Αλλά χάρις στην Παναγία, το Υ/Β διεσώθη…».

Ιωάννης Μασουρίδης, Ύπαρχος υποβρυχίου «Τρίτων»

Περιοδικό “Προς τη Νίκη”, τεύχος Οκτωβρίου 2016