«Τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι Χριστός!» Σε ένα σύνθημα, σε έξι λέξεις, ένα νόημα τόσο βαθύ που δύσκολα κατανοείται αλλά και τόσο κατάλληλο για να περιγράψει τις δεκαπέντε μέρες που αξιωθήκαμε να περάσουμε και φέτος στην ευλογημένη μας κατασκήνωση.Καλάνδρα 2016…. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…

Σ’ ένα μαγευτικό μέρος μακριά από τον κόσμο, που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, περάσαμε ένα δεκαπενθήμερο που θα μας μείνει αξέχαστο στηρίζοντάς μας και αυτόν τον χρόνο που ήδη ξεκίνησε αλλά και σ’ ολόκληρη τη ζωή μας. Δύσκολο να το περιγράψεις με λόγια, να μιλήσεις για τα συναισθήματα. Η καθημερινή προσευχή σε συνδυασμό με το αγιογραφικό ανάγνωσμα καλλιεργούσε την ψυχή μας ενώ ο αγώνας μας ενισχύθηκε από την Εξομολόγηση και εν τέλει την Μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων την ημέρα της Παναγίας μας μέσα σ’ ένα κλίμα κατάνυξης στο ναό της κατασκήνωσης. Αξέχαστες θα μας μείνουν και οι ώρες ομάδας καθώς και οι βραδινές μας συζητήσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό… Δεν μπορούμε, βέβαια, να παραπονεθούμε ότι μας έλλειψαν τα παιχνίδια και τα αθλήματα, ούτε και τα μπάνια μας στη θάλασσα που είχαν εξέχουσα θέση στο καθημερινό πρόγραμμα. Η πορεία μας στο βουνό μας έδωσε γι’ άλλη μια φορά την ευκαιρία να έρθουμε κοντά στη φύση, κάτι που δεν μας είναι εύκολο στη πόλη, και να δοξάσουμε τον Κύριό μας για τη δημιουργία Του, ενώ παράλληλα παίξαμε αγαπημένα κατασκηνωτικά παιχνίδια. Οι παρέες μας, τέλος, αληθινές χριστιανικές φιλίες είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μας πρόσφερε και φέτος η κατασκήνωση.
Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι καθώς και για τις ομάδες το χειμώνα όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να μαθαίνουμε τον λόγο του Θεού και να θυμόμαστε την κατασκήνωση!

Δημήτρης Παράσχος, απόφοιτος Λυκείου