Ο άγιος Σώζωνptn004

«Άγιε μου Σώστη, σώσε με!»…

Αυτή η προσευχητική κραυγή πολλές φορές έγινε σανίδα σωτηρίας για ναυτικούς μέσα σε θαλασσοταραχή, αλλά και για κάθε πιστό που πέρασε από κίνδυνο μεγάλο. Μάλιστα στη Λήμνο όλοι το ξέρουν: όταν χρειάζεσαι βοήθεια, φώναξε τον Άγιο Σώζοντα. Αυτός θα σε προστατεύσει. Αυτός έχει  γλυτώσει με θαυμαστό τρόπο πολλούς Λημνίους αλλά και ολόκληρο το νησί, που το έχει προστάτη και πολιούχο. Άλλωστε όλοι το ομολογούν: « Σώζων Λήμνον έσωσε».

Ποιος είναι ο άγιος Σώζων;

Γεννήθηκε στη Λυκαονία της Μικράς Ασίας τον 3ο αιώνα μ.Χ. Πριν γίνει χριστιανός, ονομαζόταν Ταράσιος κι από μικρός έβοσκε πρόβατα. Από την ημέρα που γνώρισε το Ευαγγέλιο, τόσο πολύ αγάπησε τον Σωτήρα Χριστό, ώστε θέλησε να βαπτιστεί με το όνομά Του. Έτσι ονομάστηκε Σώζων.

Νεαρός χριστιανός ο Σώζων, συνέχισε να εργάζεται ως βοσκός. Ωστόσο σε κάθε περιοχή που οδηγούσε τα κοπάδια του, παράλληλη έβρισκε ευκαιρία να συναντά πολλούς ανθρώπους και να τους μιλά για την πίστη στον αληθινό Θεό και Σωτήρα. Έτσι οδηγούσε πολλές ψυχές στη σωτηρία.

Η ώρα του μαρτυρίου

Κάποτε ο Σώζων πήγε στην Πομπηιούπολη, όπου διαπίστωσε με θλίψη ότι οι χριστιανοί είχαν διασκορπιστεί φοβισμένοι και κυνηγημένοι από τη μανία των ειδωλολατρών. Στενοχωρήθηκε. Όταν μάλιστα είδε τις λαμπρές εορτές των ειδώλων κι από την άλλη μεριά τη φτώχια των ανθρώπων, αγανάκτησε. Έτσι τόλμησε να συγκρουστεί με τη μάταιη λατρεία των ψευδοθεών και να ομολογήσει με θάρρος την πίστη του.

Εκείνο τον καιρό βρισκόταν στην περιοχή ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός, ο οποίος πληροφορήθηκε τη δράση του τολμηρού χριστιανού και ζήτησε να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν μπροστά του. Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του ηγεμόνα ο νεαρός ομολογητής απαντούσε με παρρησία και αφοπλιστική ειλικρίνεια. Γι΄ αυτό και οργισμένος ο Μαξιμιανός έδωσε εντολή να τον βασανίσουν σκληρά: τον έγδαραν με σιδερένια νύχια, τον υποχρέωσαν να περπατά με παπούτσια που μέσα είχαν καρφιά και, τέλος, τον κτύπησαν με ραβδιά μέχρι θανάτου. Έτσι ο άγιος μάρτυς Σώζων άφησε τον κόσμο αυτό κι η ψυχή του πέταξε, για να συναντήσει τον αγαπημένο του Σωτήρα Χριστό. Ήταν 7 Σεπτεμβρίου του 288 μ.Χ.

Οι ειδωλολάτρες μανιασμένοι δεν σεβάστηκαν ούτε το νεκρό σώμα του μάρτυρα και άναψαν φωτιά, για να το κάψουν. Τότε όμως ακούστηκε ξαφνικά μια βροντή και ξέσπασε δυνατή βροχή και χαλάζι, που έκανε τους δήμιους να φύγουν φοβισμένοι. Αμέσως οι χριστιανοί έσπευσαν στον τόπο του μαρτυρίου, για να περισυλλέξουν το μαρτυρικό λείψανο και να το ενταφιάσουν. Είχε αρχίσει να νυχτώνει, αλλά το σκοτάδι δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο, καθώς τα ιερά λείψανα ακτινοβολούσαν ένα υπερκόσμιο φως.

Ο Ελευθερωτής της Λήμνου

Ο άγιος Σώζων εορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου και τιμάται σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας: στην Αίγινα, σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, και μάλιστα στη Σίφνο, όπου σώζεται φορητή εικόνα του από το 1663, και στην Αθήνα στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στη Λεωφόρο Συγγρού, τον γνωστό Άγιο Σώστη, ο οποίος κτίστηκε στο σημείο, όπου διασώθηκαν ο βασιλεύς Γεώργιος Α΄ και η κόρη του σε απόπειρα δολοφονίας εναντίον τους (1898). Εκεί όμως όπου ιδιαιτέρως τιμάται ο άγιος Σώζων είναι η ακριτική Λήμνος.

Στη Λήμνο η τιμή του Αγίου συνδέεται με ένα εκκλησάκι που φέρει το όνομά του ήδη από τα μεσαιωνικά χρόνια και βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Φισίνη. Στον τόπο εκείνο είχε βρεθεί μια εικόνα του Αγίου και, σύμφωνα με την παράδοση, ο ίδιος ο άγιος υπέδειξε τον τόπο να κτιστεί ο Ναός του. Γεγονός είναι ότι ο ναός εκείνος έγινε φάρος ελπίδας για τους Λήμνιους ναυτικούς, που τον αγναντεύουν μέσα από το πέλαγος, αλλά και σημείο αναφοράς για όλος τους κατοίκους της Λήμνου, ιδιαίτερα την ημέρα της εορτής του Αγίου, καθώς έρχονται από όλο το νησί για να προσκυνήσουν τη χάρη του.

Μέχρι σήμερα, οι Λημνιοί της διασποράς σε Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ και Νότια Αφρική συνεχίζουν αυτή την παλαιά παράδοση, να συγκεντρώνονται και να συνεορτάζουν τη μνήμη του αγίου Σώζοντος. Και ειδικά στη Λήμνο, τον άγιο Σώζοντα δεν τον γιορτάζουν μόνο στις 7 Σεπτεμβρίου. Με πολλή ευγνωμοσύνη τιμούν τη μνήμη του και στις 8 Οκτωβρίου, ημέρα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους, την οποία αποδίδουν στη χάρη του Αγίου.

Αμέτρητες φορές έσωσε ο άγιος Σώζων τη Λήμνο, αλλά και κάθε πιστό που ζήτησε τη βοήθειά του. Άσβηστη λοιπόν ας παραμένει η ελπίδα μας στις πρεσβείες του και ολόθερμη η προσευχή μας, όπως εκφράζεται στο Απολυτίκιό του: «Μάρτυς Σώζων, ημάς διάζωζε»!

 

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2016 θα βρεις ακόμη:

Κλείνει έναν ολόκληρο κόσμο

Συγχαρητήρια για … την επιτυχία!

Υπάρχεις;

Εξάρτηση – Εθισμός

…και πολλά ακόμη άρθρα, παιχνίδια, βιβλιοπροτάσεις, χειροτεχνίες καθώς και μία πρόταση για εύκολο και γευστικό γλυκό!

Καλή σχολική χρονιά με το Προς τη Νίκη!