Αν υπάρχει ζωή, θέλω να ζήσω

«Αν υπάρχει ζωή, θέλω να ζήσω»

«Θάνος:… Γιατί να μην αποδεικνύεται ο Θεός; Γιατί να ζούμε διαρκώς μέσα στον ωκεανό της ασάφειας και αμφισβήτησής Του;

Απ: Γιατί… θα ήταν υποχρεωτικός, κι εμείς σκλάβοι της θεότητός Του. Δεν θα ήταν ούτε ο Ίδιος ελεύθερος ούτε εμείς. Δεν μας δίνει την ελάσσονα ελευθερία, για να μας χαρίσει τη μείζονα… Ο Θεός μάς δίνει τόσα σημεία, που όποιος θέλει μπορεί να Τον πιστέψει. Και η θεότητά Του διατηρείται ως μυστήριο, και η ελευθερία μας ως χάρισμα. Δεν μας δίνει την κατανόησή Του, γιατί μας προσφέρει το μυστήριό Του…

Ο Θεός δεν προσεγγίζεται από όπου και όπως υπεροπτικά θέλουμε. Ο χώρος του μυστηρίου Του έχει τις διόδους του, από τις οποίες πρέπει διακριτικά και ταπεινά να μπεις. Είναι στενές οι προσβάσεις του. Και οι πόρτες του δεν ανοίγουν με χερούλι ούτε πολύ περισσότερο με λοστό. Ούτε με πείσμα ούτε με βία. Συνήθως ανοίγουν από μόνες τους με… φωτοκύτταρο. Δεν είναι ανθρώπινο κατόρθωμα η συνάντηση του Θεού. Είναι επίσκεψή Του. Απλά, για να μπει και Αυτός, δεν πρέπει να έχει κανείς τις δικές του πόρτες κλειδωμένες… Πρέπει εμείς να Του ανοίξουμε. Ο Θεός δεν υπάρχει για να Τον υποτάσσουμε, για να υπηρετεί τις εφήμερες μυωπικές βλέψεις μας. Υπάρχει για να μας ελευθερώνει από τη μιζέρια μας».

Στο βιβλίο «Αν υπάρχει ζωή, θέλω να ζήσω», ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος, συζητά με προβληματισμένους έως και αντιδραστικούς φοιτητές – εφήβους θέματα που πάντα απασχολούν το πνεύμα και τη διάνοια της ανθρωπότητας από καταβολής της. Υπάρχει ο Θεός; Αποδεικνύεται η ύπαρξή του; Πώς θα Τον καταλάβουμε; Είναι η Ορθοδοξία η καλύτερη θρησκεία; Με το «ζόρι» θα πιστέψω στον Χριστό; Θεός και επιστήμη αντιτίθενται μεταξύ τους; Τι την θέλουμε την Εκκλησία; Γιατί νηστεύουμε; Οι κανόνες της Εκκλησίας δεν περιορίζουν την ελευθερία μας; Ο διάλογος ζωντανός, η συζήτηση αυθόρμητη, οι απαντήσεις αυθεντικές. Θα μπορούσε να είναι και μια απομαγνητοφωνημένη ραδιοτηλεοπτική εκπομπή. Στόχος του κειμένου, πάντως, κατά τον συγγραφέα  δεν είναι «… να πείσω κανέναν, ούτε… να αυξήσω τους οπαδούς της Ορθόδοξης πίστης…», αλλά «… να φανεί αυθεντικά η ανθρώπινη φύση και καθαρά το πρόσωπο του αληθινού Θεού».

 

Ζητήστε το στα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων “ο Σωτήρ”.

Facebooktwitterpinterestmail

3 thoughts on “Αν υπάρχει ζωή, θέλω να ζήσω

 • 22 Ιουλίου 2016, 13:36
  Permalink

  Καταπληκτικό βιβλίο.
  Το διάβασα χτές και το τελείωσα σε 2 ώρες.
  Αν το αρχίσεις δε σταματάς.
  Προσωπικά θεωρώ οτι προσφέρει μια πιο ορθή βάση
  προσέγγισης μας στην Ορθοδοξία, απαντώντας σε
  ερωτήματα που πολλοί ‘αρνητικοί εκ των προτέρων’ άνθρωποι
  μπορεί να έχουν. Θα δανειστώ μια φράση που λέει “αν έχεις τη πόρτα σου κλειστή,
  πως θα αφήσεις το Θεό να σε προσεγγίσει”;

  Σχολιάστε
 • 30 Αυγούστου 2018, 12:32
  Permalink

  Πολύ ωραίο, το έχω τελειώσει και το έχω δώσει σε κάποιον εμένα προσωπικά μου άρεσε ο τρόπος που σκέφτεται ο μητροπολίτης.

  Σχολιάστε
 • 27 Οκτωβρίου 2019, 01:30
  Permalink

  Ο Νικόλαος Μεσογαίας έχει έναν σύγχρονο μα συγχρόνως απλό και κατανοητό τρόπο μέσω της γραφής του να σε προσεγγίζει και να σε αφυπνίζει. Έχω σχεδόν όλα τα βιβλία του, όπως και το συγκεκριμένο που το διάβασα μέσα σε λίγες ώρες. Τα θέματα που αγγίζει είναι της εποχής μας.Σε προβληματίζει, σε συγκινεί, σου δίνει ελπίδα…

  Σχολιάστε
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *