Ο Άγιος Θεόδωρος ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στα Δαρδανέλια

?????????????

Ο νεομάρτυρας Θεόδωρος γεννήθηκε σ’ ένα χωριό της επαρχίας Ελλησπόντου και Τρωάδος, που τούρκικα ονομαζόταν Ερένκιοι. Ανατράφηκε από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Κυριακή.

Σε νεαρή ηλικία πήγε στην πόλη Τανάκ Καλέ (Δαρδανέλια), όπου έμαθε και εξασκούσε την τέχνη επεξεργασίας σουσαμιού. Αν και ήταν μόλις 20 χρονών, ο Θεός τον είχε προικίσει με πολλές αρετές. Αυτό όμως το πρόσεξε και κάποιος πλούσιος Τούρκος της πόλης, που θέλησε να τον εξισλαμίσει και να τον κάνει γαμπρό του και κληρονόμο του. Γι’ αυτό και χρησιμοποίησε πολλά δόλια μέσα. Αλλά ο Θεόδωρος απέρριψε όλες τις προτάσεις του. Τότε ο Τούρκος τον συκοφάντησε στον κριτή, δηλαδή στον δικαστή, της πόλης, ότι δήθεν ο Θεόδωρος – μετά από μια αρρώστια του – είπε ότι θα γίνει μωαμεθανός, αν γίνει υγιής. Ο κριτής ρώτησε τον Θεόδωρο αν αληθεύουν όλα αυτά. Τότε ο μάρτυρας απάντησε: «Εγώ είμαι χριστιανός απ’ τους γονείς μου και χριστιανός θέλω να πεθάνω. Τον Ιησού μου δεν αρνούμαι και τη μιαρή θρησκεία σας απεχθάνομαι». Αμέσως τότε τον άρπαξαν και υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 2 Αυγούστου 1690 μ.Χ., στις 3.00 μ.μ. τον αποκεφάλισαν.

 

Διασκευή από www.saint.gr

Facebooktwitterpinterestmail

2 thoughts on “Ο Άγιος Θεόδωρος ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στα Δαρδανέλια

 • 10 Αυγούστου 2011, 17:16
  Permalink

  Το χωριό Ερενκιοι ήταν το Οφρυνιο με αμιγή ελληνικό πληθυσμό. Το 1914 που εκδιώχτηκαν από τους Τούρκους, είχε 7000 περίπου κατοίκους. Είχε μέχρι το 1914 δικό του νόμισμα.
  Οι Οφρυνιωτες σκορπίστηκαν: 2500 έφυγαν με καράβι στην Αμερική 8-8-1914 2500 με καράβι στον Πειραιά, άλλοι 2000 με καράβι στο Βόλο. Στις 14-9-1914 το 1918 ορισμένοι επέστρεψαν μα το 1922 πάλι εκδιώχθηκαν πολλές οικογένειες ήρθαν και δημιούργησαν το σημερινό Οφρυνιο Καβάλας τκ 64008. Εδώ στο νέο Οφρυνιο κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου τιμούμε την μνήμη του νεομάρτυρα Θεοδώρου του Οφρυνιωτη.

  Σχολιάστε
 • 14 Αυγούστου 2011, 11:36
  Permalink

  Η κάρα του νεομάρτυρος Θεοδώρου εξ Οφρυνιου που μαρτύρησε το 1690 στο Τσανακαλε φυλάσσετε στην εκκλησία της οσίας Ξένης στη Νίκαια του Πειραιά διότι οι πρόσφυγες 2500 περίπου οφρυνιωτες εγκαταστάθηκαν το 1914 στην Κοκκινιά και κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του

  Σχολιάστε
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *