Ο Όσιος Ονούφριος γεννήθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην Αίγυπτο και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Ο βιογράφος του Όσιος Παφνούτιος, αναφέρει ως πατρίδα του Ονούφριου την Περσία, πράγμα, όμως, που δεν αναφέρεται ούτε στα Συναξάρια, αλλά ούτε και στον Κανόνα της εορτής του.

Ο Όσιος Ονούφριος εντάχθηκε, σε νεαρή ηλικία ακόμα, σε κοινόβιο μοναστήρι κοντά στην Ερμούπολη των Θηβών. Στο κοινόβιο αυτό, που ονομαζόταν Σμαούν, ο Ονούφριος διδάχτηκε το μοναχικό βίο. Εκεί άκουσε για την ήσυχη και ερημική ζωή δύο μεγάλων μορφών της Εκκλησίας, του Προφήτη Ηλία και του Ιωάννη του Προδρόμου. Όλα αυτά που άκουσε στο μοναστήρι για τον ερημικό βίο, τον ενθουσίασαν, με αποτέλεσμα να φύγει για την έρημο.

Ύστερα από μια εβδομάδα πεζοπορίας από την αναχώρησή του, άρχισε να κουράζεται και να πεινά πολύ. Τότε, είδε ξαφνικά ένα σπήλαιο, από το οποίο βγήκε ένας γέροντας μοναχός και τον υποδέχτηκε, φωνάζοντάς τον με το όνομά του. Ο ερημίτης αυτός λεγόταν Ερμίας, ο οποίος τον περίμενε με θεία αποκάλυψη. Ο ασκητής αυτός διηγήθηκε στον Ονούφριο το βίο του, αλλά και τις δυσκολίες της ερήμου.

Όταν πια πέρασαν τριάντα μέρες με προσευχές και θείες διηγήσεις, ο Ερμίας είπε στον Όσιο να φύγουν από εκεί και να πάνε πιο βαθιά στην έρημο. Ύστερα από τέσσερις ημέρες βρήκαν μια μικρή σπηλιά, όπου είπαν να καθήσουν για να ξεκουραστούν. Τότε, ένας φοίνικας φύτρωσε και ψήλωσε και τους έκανε σκιά. Τότε, ο Ερμίας ανακοίνωσε στον Ονούφριο ότι αυτό ήταν σημάδι από το Θεό να μείνει και να ασκηθεί σε εκείνο το σπήλαιο.

Ασκήθηκε πολύ σκληρά στον πνευματικό αγώνα και έφτασε σε πολύ μεγάλα μέτρα αρετής. Έζησε στην έρημο περίπου εβδομήντα χρόνια. Μάλιστα, όλα αυτά τα χρόνια, Άγγελος Κυρίου ερχόταν και του μετέδιδε τα Άχραντα Μυστήρια.

Για να τον επιβραβεύσει ο Θεός για τους αγώνες του, οφήγησε σ’ αυτόν τον Παφνούτιο, άνδρα ο οποίος ήταν ενάρετος και, επίσης, ήταν φίλος της ησυχίας και της αδιάλειπτης προσευχής. Ο Παφνούτιος, μάλιστα, ήταν και ο βιογράφος του Οσίου Ονουφρίου.

Ο Ονούφριος κοιμήθηκε ειρηνικά. Σύμφωνα με τον Παφνούτιο, τον τάφο του τον άνοιξαν δύο λιοντάρια.

Διασκευή από το www.synaxarion.gr