Με την ευλογία του Θεού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου και ώρα 5.30μμ η θεατρική παράσταση «Μακρυγιάννης: μαχητής στης πατρίδας τα μετερίζια».

Την εκδήλωση άνοιξε η βυζαντινή χορωδία των Χαρούμενων Αγωνιστών Θεσσαλονίκης η οποία έψαλλε τροπάρια απ’ την εορτή του Ευαγγελισμού και στη συνέχεια έλαβε χώρα η θεατρική παράσταση την οποία πλαισίωναν πατριωτικά τραγούδια. Ο Θεός μας αξίωσε να γνωρίσουμε την ηρωική φυσιογνωμία του Μακρυγιάννη, τον οποίο τον χαρακτήριζε το ήθος, η γενναιότητα, η ειλικρίνεια, η δικαιοσύνη και κυρίως η μεγάλη του αγάπη για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα.

Ο μακαριστός Μωυσής ο αγιορείτης έχει γράψει για το Μακρυγιάννη: «Είναι ο ατόφιος Χριστιανός της γνήσιας λαϊκής ευσέβειας. Τα οράματά του είναι της φρόνησης και της παραφρόνησής του. Δείχνουν την ψυχή του, την αθωότητά του, την αγνότητά του, την καλοκαγαθία του, τη βαθιά πίστη του. Αγωνιά για την τύχη της πατρίδος του, της άκλαυτης Ρωμιοσύνης. Ο ένδοξος πατριώτης Ρουμελιώτης στρατηγός είναι ο γνήσιος Ρωμιός της αγέρωχης Ρωμανίας, του ακαταμάχητου ελληνισμού, ένα των λαμπρών και εκλεκτών τέκνων του, που αξίζει να τον θυμόμαστε στις δύσκολες ημέρες μας.»

Μετά το τέλος της θεατρικής παράστασης και τη θερμή αποδοχή της απ’ τα πεντακόσια περίπου άτομα που την παρακολούθησαν, τη σκυτάλη πήρε ο σεβαστός π.Γρηγόριος Χαραλαμπίδης ο οποίος έδωσε έμφαση στις διχόνοιες και τα πάθη που ταλαιπώρησαν τους Έλληνες κατά την επανάσταση του ’21 και που δεν πρέπει να επαναληφθούν σήμερα.

Κλείνοντας το μικρό αυτό απολογισμό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πρώτα το Θεό που χωρίς τη βοήθειά Του δε θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση αυτή και έπειτα όλους όσους συντέλεσαν στην προετοιμασία της.