Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας

Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.

Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.

 

Πηγή:www.saint.gr

 

Facebooktwitterpinterestmail

One thought on “Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 17:00
    Permalink

    Είναι γεγονός ότι αυτή η εβδομάδα είναι πολύ ευλογημένη! Γεμάτη Μεγάλους Αγίους! Σήμερα ο Μέγας Αθανάσιος, χθες ο Μέγας Αντώνιος, αύριο ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, μεθαύριο του Ευθυμίου του Μεγάλου!
    Όλοι αυτοί οι μεγάλοι Άγιοι της εκκλησίας μας σε μια εβδομάδα γεμάτη δυσκολίες, ας μας χαρίσουν λίγη από την αρετή τους! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!!!

    Σχολιάστε
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *