Ένα πλούσιο αφιέρωμα στα Χριστούγεννα είναι το τεύχος του Δεκεμβρίου… Διηγήματα, ποιήματα, προσευχές, χειροτεχνίες, παιχνίδια, βιβλιοπροτάσεις… όλα μέσα στο πνεύμα των αγίων εορτών! Θα προτείνω μερικά άρθρα άλλα αξίζει να το διαβάσεις ολόκληρο. Άλλωστε στις γιορτές δεν έχουμε και σχολείο…

***

  • Με τα κάλαντα μας καλωσορίζει το περιοδικό. Το θαυμάσιο αυτό έθιμο κάθε χρόνο παραμονή Χριστουγέννων, στο οποίο αναφέρεται το άρθρο «24 Δεκεμβρίου», δίνει το  σύνθημα για να αντηχήσουν οι δρόμοι κι οι γειτονιές της πατρίδας μας από γλυκές μελωδικές φωνές που ψάλλουν «Χριστός γεννᾶται σήμερον…»
  • «-Παλιόκοσμε! Καταραμένη κοινωνία!, μούγκρισε κι ἔφτυσε χάμω. …Ανήμερα Χριστούγεννα κι ο Μηνάς να δουλεύει δίπλα στο χιλιαστή από τις έξι τα ξημερώματα…» Δίκαια αγανάκτησε ο Μηνάς. Δεν τολμούσε όμως να μιλήσει. Μέχρι πού κάτι τόν συντάραξε κυριολεκτικά. Το τι ακριβώς συνέβη, θα το δεις στο διήγημα «Εἶχε φῶς».
  • Οπωσδήποτε να διαβάσεις και το επίκαιρο διήγημα «Χριστούγεννα μέ φτώχεια». Ποιός μπορεί να γκρινιάζει για όποιες στερήσεις όταν σκεφθεῖ σε τί φτώχεια και στέρηση γεννήθηκε ο Χριστός;! Όπως γράφει και σε άλλο άρθρο το περιοδικό, ο Χριστός γεννήθηκε «χωρίς καμιά να φαίνεται ἀνθρώπινη ἀξιοπρέπεια». Ίσως αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε με άλλο βλέμμα τις δυσκολίες μας και τον πόνο των άλλων. «Στήν Ἑλλάδα τοῦ 2012 ἴσως μπορέσουμε νά κάνουμε ἀληθινά Χριστούγεννα!»

 

 

Καλά Χριστούγεννα!

Κ.

 

 

Αν θέλεις να γραφτείς συνδρομητής στο περιοδικό «Προς τη ΝΙΚΗ»

στείλε τώρα email με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση σου

στο prostiniki@yahoo.gr 

ή πάρε τηλέφωνο στο 210-3608533 &210-3624296.

 (Ετήσια συνδρομή εσωτερικού: 12 ευρώ)