Ερώτημα που λάβαμε:
Είναι η γιόγκα πλανεμένη;
εξαιτίας μιας κουβέντας που είχαμε σήμερα στο σχολείο θυμήθηκα ότι πέρυσι σε μια εκδρομή μας με το φροντιστήριο Αγγλικών η καθηγήτρια για να χαλαρώσουμε μας έκανε ασκήσεις γιόγκα. Πρώτη φορά έβλεπα και άκουγα για γιόγκα. Πραγματικά χαλαρώσαμε και το χαρήκαμε. Η μητέρα στο σπίτι με ζάλισε ότι αυτά είναι πλανεμένα πράγματα. Γιατί πλανεμένα;; Ήταν μια ώρα γυμναστικής και χαλάρωσης. Το ευχαριστηθήκαμε. Στο διαδίκτυο που διάβασα λίγο λένε ότι είναι και καλά δαιμονικό. Θέλω την άποψή σας πριν αρχίσω να πηγαίνω. Δεν καταλαβαίνω που είναι το κακό σε ασκήσεις γυμναστικής για χαλάρωση.
Ευχαριστώ
Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:
Η Γιόγκα είναι ένα παλαιότατο σύστημα με πολλές διακλαδώσεις· υιοθετήθηκε από αναρίθμητες ινδικές θεωρητικές σχολές αλλά και εμπειρικές ομάδες. Η λέξη σημαίνει σύνδεση, ζεύξη, άσκηση και κυρίως ένωση. Προσδιορίζει τον μυστικό δεσμό του ανθρώπου με την υπερβατική πραγματικότητα, διάφορες ασκητικές τεχνικές και μεθόδους διαλογισμού, αλλά και τον δρόμο που οδηγεί στην ένωση αυτή.
Στην Ευρώπη και στην Αμερική προπαγανδίζουν τη Γιόγκα αναρίθμητες ομάδες, με τρόπους που αποδοκιμάζουν οι γκουρού της Ινδίας. Προβάλλεται σαν «γυμναστική» και αρχικά γίνεται λόγος αποκλειστικά και μόνο για τις ασκήσεις των μυϊκών και νευροφυτικών κέντρων, για τις ασκήσεις αναπνοής κλπ. (δύο από τα πρώτα στάδια αυτοβυθισμού). Αρκετές ιδιωτικές σχολές προσπαθούν να αποθρησκευτικοποιήσουν κάπως τις ασκήσεις, για να γίνονται ευκολότερα αποδεκτές. Άλλοι επιχειρούν να βεβαιώσουν ότι η Γιόγκα δεν είχε ποτέ ούτε έχει θρησκευτικό χαρακτήρα και επιμένουν ότι πρόκειται για «επιστήμη», πνευματική επίγνωση, ψυχοσωματική γυμναστική κλπ.
Όμως, γεγονός παραμένει ότι όσοι μυούνται στον «διαλογισμό» της Γιόγκα, καθοδηγούνται προς μια κατεύθυνση σαφώς ινδουιστική, με οδηγούς τις Βέδες και τα άλλα ιερά ινδικά κείμενα και έχοντας ένα «δάσκαλο» (γκουρού). Αυτόν τον «θρησκευτικό πυρήνα» αποσιωπούν και καλύπτουν τα διάφορα Κέντρα Γιόγκα στην Ελλάδα. Τα κείμενα που δημοσιεύουν εμφανίζονται δήθεν κοινωνικά και φιλοσοφικά (π.χ. ισχυρίζονται ότι σκοπός τους είναι «η δημιουργία ανθρώπων ολοκληρωμένων φυσικά, διανοητικά και πνευματικά»), ενώ συχνά επικαλύπτονται με αποφθέγματα αρχαίων Ελλήνων σοφών, ακόμη δε και Πατέρων της Εκκλησίας.
Αρκετές από τις ασκήσεις της Γιόγκα παρουσιάζουν ορισμένα θετικά αποτελέσματα πάνω σε μερικά άτομα – πράγμα που, άλλωστε, συμβαίνει και με ασκήσεις άλλων συστημάτων. Όμως, οι ασκήσεις αυτές, κατά κανόνα τοποθετημένες σ’ ένα πλαίσιο ινδουιστικών αντιλήψεων, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου όλου. Όσα προηγούνται των ασκήσεων Γιόγκα, όπως και αυτά που έπονται, σχετίζονται στενά με συστήματα «διαλογισμού» και εμπειριών και είναι φορτισμένα με ινδουιστικές φιλοσοφικο-θρησκευτικές θεωρίες. Οι συνθετότερες ασκήσεις συνδέονται με ινδουιστικές παραστάσεις και σκοπεύουν τελικά σε πνευματικές θρησκευτικές εμπειρίες.
Για την επικινδυνότητα της Γιόγκα:
Η American Yoga Association δεν συνιστά τις ασκήσεις Γιόγκα για παιδιά κάτω των 16 ετών επειδή το νευρικό και το αδενικό τους σύστημα ακόμα αναπτύσσονται και μπορεί να επηρεαστεί η φυσιολογική τους ανάπτυξη.
Ο γκουρού Παραμχάμσα Σατυανάντα (1923-2009) παραδέχεται το ενδεχόμενο ψυχολογικών επιπτώσεων: «Μαζί με τη λύτρωση από περιορισμούς και δυστυχίες, μπορείς να περάσεις τα υπόλοιπα χρόνια σ’ ένα ψυχιατρείο». (Περιοδικό «Γιόγκα» 15/ 1981, σελ. 41), ενώ ο γκουρού Ραμπιντρανάθ Ρ. Μαχαράτζι αναφέρει πολύ πιο βαριά περιστατικά: «Φοβερές ψυχικές εμπειρίες περίμεναν τον απρόσεκτο αυτοσυγκεντρούμενο, όμοιες με ένα άσχημο ταξίδι στα ναρκωτικά. Δαίμονες που περιγράφονται στις Βέδες έχει γίνει γνωστό ὅτι ἔχουν καταλάβει μερικούς γιόγκι…». (από το Ο θάνατος ενός Γκουρού)
Τέλος, ο Κλάους Κένεθ, πρώην γιόγκι που μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία έχοντας προηγουμένως ζήσει και σε ινδουιστικό άσραμ, μαρτυρεί: «Κανένας που δεν έχει τύχει ποτέ να συναντήσει τέτοιους δαίμονες απλά, σωματικά μπροστά του, δεν μπορεί να καταλάβει τον τρόμο μου, όταν αυτοί με επισκέπτονταν στη διάρκεια, αλλά και μετά το διαλογισμό… Ήταν βιολογικά ορατοί, πραγματικές υπάρξεις. […] Η γιόγκα δεν είναι σπορ, ούτε εξυπηρετεί την ευεξία του σώματος. Λίγο τρέξιμο στο δάσος ή λίγη άσκηση στο γυμναστήριο φέρνει τα ίδια, αν όχι καλύτερα αποτελέσματα» (Κλ. Κένεθ, Θεοί, είδωλα, γκουρού). Παρεμφερείς αναφορές υπάρχουν και από άλλους πρώην γιόγκι.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό – όπως ξεκαθάρισε και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με σχετική της εγκύκλιο το 2015, ότι ένας Χριστιανός Ορθόδοξος δεν μπορεί να κάνει γιόγκα, όπως ένας Ινδουιστής δεν μπορεί να κάνει μετάνοιες Ορθοδόξου μοναχισμού ισχυριζόμενος ότι κάνει γυμναστική. Μην ξεχνούμε, επίσης, ότι η συμμετοχή ενός Χριστιανού σε μια τέτοια «δραστηριότητα», ανοίγει το δρόμο σε πιο «ασθενείς» στην πίστη να τον ακολουθήσουν θεωρώντας επιτρεπτή την ενασχόληση με τον διαλογισμό κλπ, ακόμα κι αν ο ίδιος πραγματικά δεν είχε σκοπό να ανακατευτεί με τον Ινδουισμό.
(Η πηγή του πρώτου μέρους της απάντησης είναι το βιβλίο «Ίχνη από την Αναζήτηση του Υπερβατικού» του καθηγητή Ιστορίας των Θρησκευμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Αναστασίου Γιαννουλάτου, σημερινού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας)
Δυστυχώς, αρχίζουν με ασκήσεις γυμναστικής που όντως δημιουργούν χαλάρωση κι ευχαρίστηση σε όποιον τις κάνει, αλλά ο άνθρωπος που το συνηθίζει και καταφεύγει σ’αυτό, αρχίζει και με το μυαλό του πλέον να ξεφεύγει από το καθαρά ορθόδοξο πνεύμα της εκκλησίας και σίγουρα προχωράει και σε άλλα βήματα της γιόγκα που τελικά δεσμεύουν και το πνεύμα… Έχει καταντήσει στην εποχή μας σαν μόδα ή καλύτερα σαν είδος μοντέρνας γυμναστικής κι όμως ακριβώς αυτό είναι παράλληλα κι ένα είδος κοινωνικής καταπίεσης που επιβάλλεται “υπόγεια” ως καλό κυρίως στους αδιάφορους και αφελείς χριστιανούς. Μακριά από τέτοιους δρόμους. Έχουμε πληθώρα άλλων ασκήσεων που βοηθούν και στη χαλάρωση και στην ηρεμία. Είναι ανάγκη να καταφύγουμε σ’αυτό επειδή μας το διαφήμισαν;;;
Κατόρθωσαν να μας την “περάσουν” μέσω της προπαγάνδας, με κύριο όργανο την διαφήμιση, αλλά και άλλα τηλεοπτικά προγράμματα ως αθώες ασκήσεις γυμναστικής… και τα κατάφεραν, δυστυχώς ή ευτυχώς…
Η γιόγκα κατά τον ινδουισμό είναι διαλογισμός, το μέσο, για να ενωθεί ο πιστός με την ινδουιστική θεότητα (Μπράχμαν)… κάτι σαν την δικιά μας Θεία Κοινωνία(!!!)
Κάποτε ρώτησαν έναν γκουρού αν συστήνει την γιόγκα για γυμναστική. Εκείνος γελώντας είπε να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός γιόγκα, γιατί είναι μέσο που οδηγεί στον θάνατο (με την γιόγκα το άτομο απορρίπτει τον εαυτό του, για να φτάσει στο Μπράχμαν).
Οπότε την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε να κάνουμε γιόγκα, ας έχουμε αυτό υπόψη μας!
Θα μπορούσα να σε παραπέμψω σε κάποιο πολύ καλό ομιλητή ο οποίος αυτές τις μέρες (για τις επόμενες τρεις για την ακρίβεια) βρίσκεται στη χώρα μας. Ονομάζεται Κλάους Κένεθ. Ήδη η ΧΦΔ έχει βγάλει ανακοίνωση ότι θα μιλήσει και στον κύκλο. Επίσης γνωρίζω άλλες δύο ευκαιρίες στις οποίες μπορείς να τον βρεις. Αν παρόλαυτά δεν μπορέσεις να τον δεις από κοντά υπάρχουν εξαιρετικά βίντεο με ομιλίες του στο διαδίκτυο. Ο κύριος Κένεθ πέρασε μία πολυτάραχη ζωή μεσά στην οποία προτού γνωρίσει τον Χριστό έπεσε στα δίχτυα του Ινδουισμού. Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο Κένεθ, η γιόγκα έχει οκτώ επίπεδα. Αυτό το οποίο διδάσκεται σαν «γυμναστική» αποτελεί το πρώτο επίπεδο, στο οποίο κάθε κίνηση και άσκηση είναι και επίκληση σε κάποιο ινδουιστικό θεό (δαιμόνιο). Όταν πλέον τελειώσει το πρώτο επίπεδο, τότε λόγω ενός είδους εξάρτησης το οποίο αισθάνεσαι έχεις την επιθυμία υποσυνείδητα να συνεχίσεις και στα επόμενα επίπεδα. Αυτό οι άνθρωποι που διδάσκουν τη γιόγκα στα γυμναστήρια, το ΞΕΡΟΥΝ απλά αρνούνται να σου το πουν.
Η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, είναι θρησκευτική τελετή. Μπορείς να διαβάσεις πολλά πράγματα για τη γιόγκα. Τον κύριο Κένεθ τον ξέρω πολύ καλά, έχω επικοινωνία μαζί του και γι’αυτό και στον φέρνω σαν παράδειγμα.
αν το κανεις μονο για γυμναστικη δεν ειναι κακο!!! δεν ειναι κακο να πας αλλα να μην κανεις κατι περα απο γυμναστικη!! αυτο!
Όχι. Είναι κακό και σαν μια απλή γυμναστική ακόμα! Γιατί να γευτεί κάποιος το πρώτο βήμα της γιόγκας, αφού δεν θα θελήσει να κάνει μετά και τα επόμενα στάδια;;; Ακριβώς αυτό μας έχουν περάσει σαν προπαγάνδα στην ελληνική κοινωνία δυστυχώς… Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν είναι τίποτα το πρώτο επίπεδο…
Δεν ισχυει παντα αυτο!!
Δυστυχώς, φίλε μου, στη γιόγκα ισχύει, όπως και σε όλα τα παρόμοια προϊόντα των αιρέσεων… Παραθέτω κι ένα σχετικό απόσπασμα από τον διακεκριμένο θεολόγο Βασίλειο Χαραλάμπους, που εντρύφησε πολύ στο συγκεκριμένο θέμα:
“Δυστυχώς οι ποικίλες μορφές της γιόγκα εξαπλώνονται συνεχώς. Κέντρα ολιστικής ιατρικής ανακοινώνουν την οργάνωση την οργάνωση μαθημάτων γιόγκα και άλλων παραφυάδων της πλάνης αυτής, όπως ολιστική γιόγκα, σατυανάντα γιόγκα, ολιστική θεραπευτική hatha γιόγκα κλπ. Στις μέρες μας σε κέντρο ολιστικής ιατρικής προσφέρεται ακόμα και γιόγκα για παιδιά.
Προβάλλουν το πολυδιαφημιζόμενο ότι μέσω της γιόγκα θα βοηθηθεί ο άνθρωπος ‘’να ενεργοποιήσει το δυναμικό του νου και της δημιουργικότητάς του’’. Γιόγκα σύμφωνα με ορισμούς ψευδοδισκάλων της πλάνης αυτής είναι «ο έλεγχος των νοητκών διακυμάνσεων». Το αλληλένδετο της γιόγκα με τον ινδουϊσμό, το ομολογούν πολλοί που ασχολούνται με την πλάνη αυτή. Ο Χριστιανός δεν πρέπει να περιπλέκεται σε τέτοιες ατραπούς. «Νουν καθαρίσαι μόνον του Αγίου Πνεύματος εστίν», λέγει ο Άγιος Διάδοχος Φωτικής. Αυτή είναι η οδός της κάθαρσης του νου και όχι η πλάνη της γιόγκα.
Δυστυχώς προσφέρερται η γιόγκα ακόμα και στα πλαίσια ’’Γυμναστικής’’. Τα κέντρα εναλλακτικής θεραπευτικής που προσφέρουν τα διάφορα είδη της γιόγκα ολοένα πληθαίνουν. Ένα επιχείρημα αυτών που προτείνουν τη γιόγκα είναι ότι βοηθά να ‘’εμβαθύνουν’’ στον διαλογισμό. Η ονομασία γιόγκα έλκει την καταγωγή της από τη σανσκρητική λέξη yuj που σημαίνει ένωση. Στην τεχνική της πλάνης αυτής ομιλούν για εναρμόνιση σώματος και πνεύματος, με τελικό σκοπό τη πλάνη του διαλογισμού. Όλα τα υποσχόμενα από την ολιστική για παράδειγμα γιόγκα, με τις ‘’θεοποιημένες’’ ανθρώπινες δυνάμεις, οδηγούν τον ανυποψίαστο Χριστιανό στην ζοφώδη ψευδαίσθηση της ολιστικής πλάνης γιόγκα. Ισχυρίζονται ότι γίνεται μια ‘’μεταμόρφωση’’ στα κύτταρά τους και ότι αποκτούν ξανά επαφή με τη φύση και το σύμπαν.
Είναι πολύ επικίνδυνη η πλάνη της γιόγκα για την εν Χριστώ ζωή. Η υποσχόμενη ‘’νοητική’’ ηρεμία χωρίς Θεό, γαλήνη χωρίς Θεό, ψυχική ισορροπία χωρίς Θεό κλπ, έχει ως επακόλουθο να λησμονήσει, ο ασχολούμενος με την πλάνη της γιόγκα, τον δοτήρα της πραγματικής ειρήνης Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
«Ωσανεί νεφέλαι τινές ζοφώδεις» κατά τη φράση του Αγίου Διαδόχου Φωτικής, σκοτίζουν το νου του ανθρώπου, κατακρατώντας τον στις ψευδαισθήσεις της πλάνης αυτής. Μακριά λοιπόν από την πλάνη της γιόγκα με τα ποικίλα είδη της. Στην εν Χριστώ ζωή γνωρίζομε ότι «νουν καθαρίσαι μόνον του Αγίου Πνεύματος εστίν», καθώς λέγει ο Άγιος Διάδοχος Φωτικής”.
Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.
Παραθέτουμε και σχετική απάντηση του κ. Κλάους Κένεθ, την οποία έδωσε σε ομιλία στη «Χριστιανική Φοιτητική Δράση» στις 15 Νοεμβρίου 2016:
Είναι ένα πολύ πολύ μεγάλο ψέμα. Αν δείτε την ιστορία της γιόγκα λίγο… πρώτα από όλα στην Ινδία δεν κάνουν γιόγκα. Η Γιόγκα μεταφέρθηκε από κάποιους γκουρού σεκτών από την Ινδία στην Καλιφόρνια κι από κει στην Ευρώπη και είναι μια μπίζνα δισεκατομμυρίων. Για 2000 χρόνια κανένας δεν χρειαζόταν τη γιόγκα. Και νομίζω ότι ο Άγιος Παΐσιος ή ο Άγιος Πορφύριος έχει πει ότι ερχόμαστε κοντά στο τέλος του χρόνου. Η γιόγκα έχει τώρα γίνει σαν καρκίνος και θα σας πω γιατί. Όταν ο ιερέας βγαίνει στην ωραία πύλη και λέει «εἰρήνη πᾶσι», δεν λέει «σας φέρνω ανακούφιση ή ανάπαυση», γιατί όλοι είμαστε ανισόρροποι και μόνο με τον σταυρό και τη μετάνοια – τι υπέροχη λέξη, η μετάνοια, να μετανοήσω για τις αμαρτίες μου, «δεν είμαι τόσο καλός»! Είναι πολύ δυσάρεστο να δεις ότι δεν είσαι και τόσο καλός… και θα έρθουν τα δάκρυα και ποιος θέλει να κλάψει; Ποιος θέλει να πει ότι «δεν είμαι τίποτα»; Είναι πολύ πιο εύκολο να αρχίσεις γιόγκα και να ηρεμείς, να ξεκουράζεσαι. Η πεπτωκυία μας φύση είναι σαν καρκίνος και την καλύπτεις με μια ανακούφιση, μια ευχαρίστηση και είναι ένα μεγάλο ψέμα. Έκανα εγώ γιόγκα και πραγματικά σε ηρεμεί, σε ξεκουράζει. Αυτά όμως που ονομάζετε «ασκήσεις» και «γυμναστική»… η γιόγκα έχει 8 επίπεδα-ασκήσεις, η καθεμιά από αυτές συνδέεται με έναν θεό του Ινδουισμού. Αυτοί οι θεοί όμως είναι στην πραγματικότητα ενέργειες πεπτωκότων αγγέλων και σου δίνουν αυτή την ψεύτικη ειρήνη, ενώ ο Χριστός λέει «εἰρήνην τὴν ἐμὴν δίδωμι ὑμῖν», και όχι την ειρήνη που σας δίνει ο κόσμος. Είναι η ειρήνη που έχει μέσα της σταυρό.
Εγώ νόμιζα πως μόνο ήχοι της γιόγκα είναι κακοί αλλά τώρα τα έμαθα όλα !Αν θέλετε κάντε ενόργανη δεν είναι κακό και σε γυμνάζει πολύ καλά κάνω ενόργανη από την πρώτη δημοτικού και έχω μπει ήδη τρεις φορές στην ομάδα είναι τόσα πολλά τα αθλήματα από την γιόγκα θα κρεμαστούμε;