Στη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο
1974-2024 οι Χαρούμενες Aγωνίστριες Αθηνών, στις 10 Νοεμβρίου 2024,
οργάνωσαν εκδήλωση με θέμα:
«50 χρόνια καρτερούμεν»
Στο θεατρικό έργο παρουσίασαν το δράμα μιας μάνας που έχασε το γιο της στην εισβολή και όλα της τα χρόνια μέχρι τα γεράματα περίμενε να μάθει για την τύχη του. Ώσπου…ανακάλυψε τον τάφο του… «Σε βρήκα γιε μου» αναφώνησε και έπεσε κατά γης να προσκυνήσει τον τόπο όπου έθαψαν το παιδί της… Στο πρόσωπό της ενσαρκώνεται όλο το δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου που παρόλες τις προσπάθειες, ακόμα δεν έχει σταθεί δυνατόν να δοθεί μία απάντηση στις οικογένειες πολλών από αυτών για την τύχη τους.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί της Κύπρου, ενώ η χορωδία των Χαρούμενων Αγωνιστριών και των Χελιδονιών απέδωσε τραγούδια σχετικά με την επέτειο. Η παρουσίαση εκ μέρους των μαθητριών ολοκληρώθηκε με την αντικατάσταση της τουρκικής σημαίας από την ελληνική στον ελληνικό Πενταδάκτυλο, η οποία προκάλεσε ρίγη συγκίνησης.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κυρία Χαρίτα Μάντολες, το σύμβολο των αγνοουμένων, όπως την αποκαλούν, η οποία μίλησε για τα τραγικά γεγονότα της εισβολής, τα οποία έζησε η ίδια. Είναι η γυναίκα που είδε τους Τούρκους στρατιώτες να σκοτώνουν εν ψυχρώ τους δικούς της. Έχασε πατέρα, σύζυγο, δυο γαμπρούς, τον θείο και νονό της και έναν ξάδερφο, ανάμεσά τους.
Είναι η χαροκαμένη γυναίκα που με μια φωτογραφία στο χέρι, στεκόταν στην πράσινη γραμμή και ρωτούσε για τους αγνοουμένους της. Χρειάστηκε να περάσουν 34 χρόνια για να καταφέρει να θάψει τα λείψανά τους, τα οποία βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο κατεχόμενο χωριό Ελιά της Κερύνειας.
Τα λόγια της προκάλεσαν πολύ μεγάλη συγκίνηση στους παρευρισκομένους και ενίσχυσαν τον πόθο κάθε ψυχής να αγωνιστεί με όποιο τρόπο μπορεί για την πολυπόθητη ελευθερία της Κύπρου.
Την ευχαριστούμε εκ ψυχής που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας.