Μία ώρα ομάδας για όλους!
Όποια μέρα και όποια ώρα θέλεις θα βρίσκεται
αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας!
Θέμα για τη Θεία Κοινωνία

 

 1. Είναι απαραίτητο να κοινωνώ;

Δεν κοινωνάμε γιατί είμαστε άξιοι. Δεν κοινωνάμε γιατί είμαστε καλοί. Κοινωνάμε γιατί είμαστε ανάξιοι, γιατί είμαστε ασθενείς, γιατί θέλουμε να γίνουμε άνθρωποι του Χριστού. Και πώς θα γίνουμε του Χριστού; Μας το είπε ο Χριστός: «Αυτός που Κοινωνεί το Σώμα και το Αίμα μου είναι ενωμένος με Εμένα και Εγώ με αυτόν. Κατοικώ μέσα στην καρδιά του». Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος.

Όταν κοινωνάμε «Μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί ἀγάπης» με ευλάβεια συναίσθηση και προετοιμασία αξιωνόμαστε αναρίθμητες δωρεές και πνευματικά χαρίσματα:

  • ενωνόμαστε κατά χάριν με τον ίδιο τον Χριστό
  • παίρνουμε φάρμακο για αρρώστιες του σώματος που μας ταλαιπωρούν
  • αντλούμε δύναμη και κουράγιο για να αντέξουμε τον πόνο που μας προκαλούν οι θλίψεις και τα προβλήματα της ζωής
  • παίρνουμε τη Χάρη του Θεού που απομακρύνει τα πάθη και την κακία
  • προοδεύουμε στα πνευματικά έργα
  • επιβεβαιώνεται η άφεση αμαρτιών που δίνεται στην εξομολόγηση και καθαριζόμαστε από τις αμαρτίες στις οποίες πέσαμε από την εξομολόγηση μέχρι τη Θ. Κοινωνία
  • ενωνόμαστε μεταξύ μας και νιώθουμε αδελφοί κατά σάρκα
  • αποκτούμε την ειρήνη των λογισμών, της ψυχής και των αισθήσεων
  • συμμετέχουμε από τώρα στην Αιωνιότητα
  • επιβεβαιώνουμε την ζωντανή παρουσία μας μέσα στην οικογένεια της Εκκλησίας μας ως μέλη του Σώματος του Χριστού
 1. Τι ακριβώς κοινωνούμε στη Θεία Λειτουργία;

Η Θεία Λειτουργία είναι το τραπέζι που μας κάνει ο Πατέρας μας. Μαζευόμαστε γύρω από ένα και μοναδικό «τραπέζι», την Αγία Τράπεζα και εκεί έρχεται ο Ουράνιος Πατέρας μας και μας προσφέρει μοναδική Τροφή. Πρώτα μας τρέφει με τον Αιώνιο Λόγο Του, το Ιερό Ευαγγέλιο που ακούμε. Και ύστερα, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος, στην κορύφωση της θείας Λατρείας μάς τρέφει με το Άχραντο Σώμα και το Τίμιο Αίμα Του.

Όταν κοινωνάμε φέρνουμε μέσα μας τον Χριστό, γινόμαστε ένα Άγιο Ποτήριο. Ενωνόμαστε με τον Χριστό, περνάει μέσα μας ο Χριστός. Ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων λέει: Όταν κοινωνάμε «Χριστοφόροι γινόμεθα».

Ο Θεός έλαβε σώμα και δόξασε το Σώμα Του. Και εμείς δεν δεχόμαστε από Εκείνον μόνο την αλήθεια, τη δύναμη, τη χάρη, την ευλογία Του, που είναι πολύτιμες πνευματικές δωρεές. Δεχόμαστε και κάτι… υλικό που είναι το πιο άγιο και ιερό που υπάρχει στη γη μας. Δεχόμαστε το Σώμα Του και Αίμα Του. Και γινόμαστε σύσσωμοι και σύναιμοι του Χριστού.

Έτσι τα σώματά μας στολίζονται από τώρα με τη χάρη της αφθαρσίας και έχουμε την πεποίθηση ότι ο θάνατος δεν θα μας καταβάλει, αλλά όπως ο Χριστός αναστήθηκε, έτσι και εμείς θα αναστηθούμε και θα Τον ακολουθήσουμε στη δόξα Του.