Έχεις φοβηθεί ποτέ το σκοτάδι;
Έχεις νιώσει να σκοτίζεται η σκέψη σου, να σκοτεινιάζουν οι ελπίδες σου; 
Έχεις σκεφτεί γιατί να επικρατεί το σκοτάδι στον κόσμο;
Όμως, σκοτάδι δεν υπάρχει! Στην πραγματικότητα σκοτάδι είναι η απουσία του φωτός.
Το σημερινό Ευαγγέλιο αρχίζει με φως και τελειώνει με φως!
Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε τυφλός συναντά τον Χριστό. Συναντά το Φως του!
  • Είναι φορές που και η δική μας ψυχή σκοτίζεται και αναζητά το φως; Πότε; 

Πολλές φορές θολώνουν τα μάτια της ψυχής μας. Τότε το μυαλό μας σκοτίζεται και βλέπουμε μόνο αδιέξοδα μπροστά μας.
– Στα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντάμε καθημερινά. Μία δυσκολία στο σπίτι ή μία αποτυχία στο σχολείο μπορεί να μας φέρουν στο σκοτάδι της απαισιοδοξίας, της στενοχώριας και της απογοήτευσης. Έτσι δεν μπορούμε να δούμε με αισιοδοξία τη συνέχεια και να αγωνιστούμε με ελπίδα.
– Με τις συνήθειες και τις προκλήσεις του κόσμου. Πολύ συχνά οι ιδέες, οι τάσεις, οι απόψεις που επικρατούν στον κόσμο παρουσιάζονται σαν φώτα ψεύτικα που μας αποπροσανατολίζουν και δήθεν μας λένε «ποια είναι η αληθινή ζωή». Σκοπός είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου, να βγάζεις χρήματα, να είσαι όμορφος, να αρέσεις σε όλους, να χρησιμοποιείς οποιοδήποτε μέσο για να πετύχεις κ.α.
– Την ώρα που το κακό προσπαθεί να κυριαρχήσει μέσα μας. Την ώρα του θυμού, της εκδίκησης, της ζήλειας, της κατάκρισης κ.α. Τότε η ψυχή μας ζει το σκοτάδι της, μπερδεύει την αλήθεια και δεν μπορούμε να δούμε καθαρά το εαυτό μας και να παραδεχτούμε τα λάθη μας.

  • Αλλά ποιο είναι το φως που αναζητά η ψυχή; Που μπορεί να το βρει;

Η ψυχή μας κουράζεται με την υποκρισία, το ψέμα, τις συγκρούσεις. Αναζητά την ευτυχία, την αγάπη, την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια. Ζητά να ζει στην αλήθεια, έχει ανάγκη το φως, είναι φτιαγμένη για το φως.
Γι’ αυτό ο ίδιος ο Χριστός είπε στους μαθητές του πριν την θεραπεία του τυφλού «φως ειμί του κόσμου». Αυτό που αναζητά η ψυχή είναι ο ίδιος ο Χριστός. Και όσο πλησιάζουμε το Φως, δηλαδή τον Χριστό, τόσο γεμίζει και ικανοποιείται η ψυχή μας. Γιατί έτσι μπορούμε να δούμε με ειλικρίνεια τον εαυτό μας, με αγάπη τους άλλους, με πίστη τις δυσκολίες.
Και πως μπορούμε να πλησιάσουμε στο Φως;
– Διαβάζοντας το Λόγο του Θεού φωτίζεται ο νους μας και μπορεί να διακρίνει το σωστό και το λάθος, την αλήθεια από το ψέμα.
– Μιλώντας με τον Θεό στην προσευχή ενισχύεται η ελπίδα μας και η πίστη μας.
– Συμμετέχοντας στα μυστήρια παίρνουμε δύναμη για τον αγώνα μας.

Το σημερινό Ευαγγέλιο αρχίζει με φως και τελειώνει με φως. Ο Κύριος μετά το θαύμα των σωματικών οφθαλμών αποχωρεί και αφήνει τον τυφλό που θεράπευσε μόνο του για λίγο, ν’ αντιμετωπίσει μόνος του τις επιθέσεις των Φαρισαίων, να υπερασπιστεί την αλήθεια ενάντια στο ψέμα. Στο τέλος εμφανίζεται πάλι στον πρώην τυφλό. Νωρίτερα είχαν ανοιχτεί τα σωματικά μάτια του, στο τέλος έρχεται η ώρα να ανοίξουν και τα πνευματικά. Ο Χριστός του αποκαλύπτεται και εκείνος ομολογεί την πίστη του στον Θεό, το Φως του κόσμου.

 «Ζήσε με το Φως που είναι ο Χριστός!»