Ο Χριστός μας συγκινείται πολύ, όταν βλέπει ανθρώπους, και μάλιστα εφήβους,
που πιστεύουν φιλότιμα σε Αυτόν και Του δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη!
Έτσι, τους στέλλει πλούσια τη χάρη Του στον αγώνα τους
και πορεύονται για πάντα κοντά Του, χωρίς να τους φοβίζει τίποτε.

Άγιος Παΐσιος

  • Τι σημαίνει πιστεύω στον Θεό;

Σημαίνει ότι:
Αποδέχομαι την ύπαρξή Του. Ομολογώ ότι υπάρχει Ένας Θεός, που έχει τρία Πρόσωπα, ενωμένα ασυγχύτως μεταξύ τους. Ο αληθινός Θεός δεν είναι μία απρόσωπη “έννοια”. Είναι προσωπική ύπαρξη, που ο ίδιος μας αποκάλυψε τον Εαυτό Του με την ενανθρώπησή Του, κι έπειτα έστειλε το Άγιο Πνεύμα, για να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε το πλήρωμα της αλήθειας. Δεν μπορούμε να αλλοιώνουμε αυτή την αλήθεια.
Εμπιστεύομαι στη σοφή παντοδύναμη αγάπη Του τη ζωή μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα, την πορεία του κόσμου ολόκληρου, μέσα στις δυσκολίες και τα απρόοπτα που συμβαίνουν.
Υπακούω στο θέλημά Του. Προσπαθώ δηλαδή να πορεύομαι στη ζωή μου σύμφωνα με τις εντολές Του, που μου τις υποδεικνύουν η Αγία Γραφή και οι παραδόσεις της Εκκλησίας μας και μού τις κάνουν προσιτές και κατανοητές τα λόγια του Πνευματικού μου.

  • Λένε πολλοί: «Για να πιστέψω, θέλω χειροπιαστές αποδείξεις. Πιστεύω μόνο όσα βλέπω, όσα καταλαβαίνω». Τι θα απαντούσαμε;

Στη ζωή μας πολλές φορές στηριζόμαστε στην πίστη, χωρίς να το υποπτευόμαστε. Έτσι, πιστεύουμε π.χ. ότι υπήρξε στην Αθήνα κάποτε ο Περικλής ή έγινε ο Πελοποννησιακός πόλεμος, έστω κι αν εμείς δεν ήμασταν παρόντες τότε, γιατί εμπιστευόμαστε τις ιστορικές μαρτυρίες. Πιστεύουμε ακόμη ότι το νερό που πίνουμε είναι πόσιμο και δεν θα μας βλάψει, γιατί εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες. Αν λοιπόν η πίστη είναι απαραίτητη για τα πράγματα του υλικού κόσμου, πώς να μην είναι απαραίτητη για υπερκόσμιες πραγματικότητες που δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε;

  • Υπάρχουν μαρτυρίες, στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε για να ενισχύσουμε την πίστη μας στον Θεό;

α. Η διαβεβαίωση του ίδιου του Κυρίου, ότι ήρθε στον κόσμο μας,για να μας πει την αλήθεια. Μας βεβαίωσε ότι “ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή” (Ιωάν. ιδ΄ 6).
β. Η εμπειρία των Αποστόλων, των ανθρώπων δηλαδή που είδαν, άκουσαν, ψηλάφησαν τον Κύριο και κατέγραψαν τις εμπειρίες τους στο Ευαγγέλιο, το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε την εποχή που ζούσαν ακόμη οι αρνητές του Χριστού, και κανείς δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητά του.
γ. Το θαύμα της ιστορίας της Εκκλησίας. Δώδεκα αγράμματοι ψαράδες διέδωσαν την χριστιανική πίστη σε όλον τον κόσμο μέσα σε διωγμούς και δυσκολίες κι ο χριστιανισμός επέζησε και επιζεί και θα ζει πάντα μέχρι το τέλος των αιώνων.
δ. Η ύπαρξη των Αγίων. Οι Άγιοι αποτελούν για τον πιστό, καθρέφτη μέσα στον οποίο βλέπει το πρόσωπο του Χριστού. Σε κάθε εποχή υπάρχουν Άγιοι, που εφαρμόζουν τη διδασκαλία του Χριστού και αψηφούν τους διωγμούς για τη δική Του αγάπη.