Ερώτηση που λάβαμε:

Οι αμαρτίες μας διώχνουν τον φύλακα άγγελο; Και πώς επιστρέφει;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Κατά την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας, ο φύλακας άγγελος δίνεται στον άνθρωπο στην ακολουθία του Αγίου Βαπτίσματος όπως αναφέρεται στην 5η ευχή προς κατηχούμενους, που αναγινώσκεται πριν το Βάπτισμα: «Συνόδευέ τον στην ζωή του με φύλακα άγγελο για να τον λυτρώνει από κάθε παγίδα του εναντίου, από προσβολή του πονηρού, από δαίμονα μεσημβρινό και από κακές φαντασίες».

Πότε όμως απομακρύνεται ο φύλακας άγγελος;

  • Όταν σύμφωνα με τον Μ.Βασίλειο: «εμείς τον διώξουμε κάνοντας ακάθαρτη και αμαρτωλή ζωή. Όπως ο καπνός διώχνει τις μέλισσες από τα μελίσσια τους, έτσι και τον Φύλακα Άγγελο της ζωής μας απομακρύνει η αξιοδάκρυτη και βρομερή αμαρτία» (ΕΠΕ ε΄ 218-μτφρ. δική μας).
  • Όταν πράττουμε το κακό, το μη αγαθό και ενάρετο λυπούμε τον Άγγελο μάς. Μάλιστα, ακόμα χειρότερα, απομακρύνουμε από κοντά μας το Άγιο Πνεύμα.
  • Όταν δεν φοβόμαστε τον Θεό και αμαρτάνουμε χωρίς να ντρεπόμαστε.

«Όταν θέλουμε να κάνουμε καμιά αμαρτία, να στοχαζόμαστε ότι ο Θεός είναι… πανταχού παρών και μάς βλέπει. Να ντρεπόμαστε τους Αγγέλους, τους Αγίους, και μάλιστα τον άγγελο, τον φύλακα της ψυχής μας…» (Διδαχές Αγίου Κοσμά Αιτωλού)

Ο άγγελός μας όμως επιστρέφει και πάλι:

  • Όταν μετανοούμε «χαίρονται για τη μετάνοιά μας και την πανηγυρίζουν (Λουκ. ιε΄ 7,10)

 Ένας ιερέας παρατηρούσε συνεπαρμένος στον ουρανό με έκπληξη και θαυμασμό.

-Γιατί είσαι τόσο συνεπαρμένος; τον ρώτησαν οι δικοί του.

– Βλέπω, διάφορες ομάδες Αγγέλων, που ανεβάζουν συνεχώς τα αιτήματα των ανθρώπων στο θρόνο του Χριστού. Η πιο ένδοξη ομάδα των Αγγέλων είναι εκείνη πού μεταφέρει, μαζί με τα αιτήματα, και τα καυτά δάκρυα της μετανοίας… Αυτά ανέρχονται σαν πολύτιμα μαργαριτάρια πού στολίζουν τον ουράνιο θρόνο του Κυρίου…» (Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας, π. Στεφ. Αναγνωστοπούλου)

  • Όταν ακούμε τη φωνή της συνειδήσεώς μας, δηλαδή τη φωνή του Θεού. Δηλαδή τον έλεγχο που μας κάνει να αλλάξουμε ζωή.
  • Όταν θερμά τον παρακαλούμε με τη βοήθεια των Ακολουθιών της Εκκλησίας να μένει πάντα δίπλα μας και να μας επαναφέρει και πάλι στο δρόμο του Θεού:
  • Στη Θεία Λειτουργία ζητούμε από τον Θεόν: «Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών».
  • Στην Ακολουθία του Αποδείπνου, με την ευχή που έχει γράψει ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος. «γιε γγελε, φεστς τς θλίας μου ψυχς κα ταλαιπώρου μου ζως, μ γκαταλίπς με τν μαρτωλόν…».
  • Στον Παρακλητικό Κανόνα στον Φύλακα Άγγελο διαβάζουμε μεταξύ των άλλων: «μή παύσ δέομαι και παιδαγωγν καί νουθετν και διδάσκων, τά δέοντα με πράττειν, καί φωτίζων τόν νον, ως με παραστήσς τ Χριστ σεσωσμένον».

Να επιθυμούμε πάντοτε να βρίσκεται κοντά μας για να μας συνοδεύσει και να μας υπερασπιστεί την ημέρα της Κρίσεως.