Ερώτηση που λάβαμε:

Γιατί δεν ξεκινά αργότερα η Θεία Λειτουργία ώστε να μην δυσκολευόμαστε;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Η Κυριακή είναι η ημέρα του Κυρίου, η ημέρα πού αναστήθηκε ο Χριστός· η πρώτη και η πιο σημαντική ημέρα της εβδομάδας. Τα συγκλονιστικά γεγονότα τής ζωής, τού Πάθους και τής Ανάστασης τού Κυρίου μας, τα ζούμε κάθε Κυριακή στη Θεία Λειτουργία. Μας περιμένει ο Χριστός για να θυσιαστεί (αναίμακτα) και να αναστηθεί για χάρη μας!

Πηγαίνοντας την Κυριακή το πρωί στη Θεία Λειτουργία μοιάζουμε με τις Μυροφόρες, που «λίαν πρωί», «όρθρου βαθέος», πολύ πρωί, χαράματα, πήγαν να αλείψουν με τα μύρα τής ευγνωμοσύνης και της λατρείας τους το νεκρό σώμα του Διδασκάλου Τους. Και… βρέθηκαν μπροστά στο θαύμα της Ανάστασης του Χριστού.

Εκείνες πήγαιναν πρωί πρωί να συναντήσουν τον νεκρό Ιησού. Εμείς πηγαίνουμε πρωί στην Εκκλησία, για κάτι πολύ ανώτερο! Θέλουμε να συναντήσουμε τον Αναστημένο Χριστό, να Του μιλήσουμε, να Τον ευχαριστήσουμε, να Τον δοξολογήσουμε, να ενωθούμε μαζί Του στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας!

Γι΄αυτό γίνεται νωρίς το πρωί η Θεία Λειτουργία. Πριν τη Θεία Λειτουργία τελείται και η ακολουθία του Όρθρου που κάθε Κυριακή είναι αναστάσιμη ακολουθία και μας θυμίζει ότι η Κυριακή είναι ανάσταση.

Αυτό είναι το έθος και το ήθος της Εκκλησίας μας. Πριν από κάθε τι άλλο, καθημερινό και βιοτικό, ξεκινάς την ημέρα σου, την εβδομάδα σου με τον Θεό και παίρνεις Χάρη, δύναμη, ευλογία…

Αν γινόταν πιο αργά η Θεία Λειτουργία θα υπήρχε και η δυσκολία του να μη φάει και να μην πιει κανείς κάτι το πρωί, ώστε να κοινωνήσει Σώμα και Αίμα Χριστού και να πάρει και αντίδωρο.

Εξάλλου για το σχολείο σηκωνόμαστε πρωί. Για να συναντήσουμε τον Χριστό και να Τον πάρουμε μέσα μας, θα δυσκολευτούμε να σηκωθούμε πρωί;

Αν ο Χριστός έχει την πρώτη θέση στην ζωή μας, αν πραγματικά Τον αγαπάμε και Τον θέλουμε δίπλα μας την κάθε στιγμή μας, πιο εύκολα ξεκινάμε το πρωί της Κυριακής, με καθαρό το μυαλό, πριν απ΄ όλα τ΄ άλλα, για να βρεθούμε στο σπίτι Του, τον ιερό Ναό, για να Τον συναντήσουμε να Του μιλήσουμε, να Τον πάρουμε μέσα μας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία φροντίζει βέβαια και για τις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Στο εξωτερικό, για παράδειγμα, που οι ορθόδοξοι ναοί είναι σε μεγάλες αποστάσεις από τα σπίτια των πιστών, η Θεία Λειτουργία αρχίζει αργότερα. Ακόμη και στην Ελλάδα σε κάποιες ενορίες τελείται και δεύτερη Θεία Λειτουργία που ξεκινάει πιο αργά (όταν έχει τελειώσει η πρώτη).