Ερώτηση που λάβαμε:

Είναι σωστό να εργαζόμαστε την Κυριακή;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Την απάντηση στην απορία αυτή την δίνει ο Ίδιος ο Θεός στην 4η εντολή του Δεκαλόγου. Λέει: “Να ενθυμείσαι πάντοτε την ημέρα του Σαββάτου και να την κρατάς σαν ιερή και άγια, ξεχωριστή, αφιερωμένη στον Θεό. Επί έξι ημέρες της εβδομάδας θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλες τις εργασίες σου. Κατά την εβδόμη όμως ημέρα θα διακόπτεις την εργασία προς τιμήν Κυρίου του Θεού σου. Δεν θα κάνεις την ημέρα αυτή καμιά εργασία βιοποριστική ούτε συ, ούτε οι δικοί σου.

Και αιτιολογεί στη συνέχεια ο Θεός τα πιο πάνω λέγοντας: Θα τηρείς την αργία του Σαββάτου, διότι ο Κύριος σε έκι ημέρες δημιούργησε όλη τη δημιουργία και κατά την έβδομη ημέρα διέκοψε τα έργα Του και αναπαύθηκε. Γι’ αυτό ευλόγησε ο Θεός την έβδομη ημέρα και την ξεχώρισε, ώστε να είναι άγια και ιερή προς τιμήν Του.” (Έξοδος Κεφ. κ΄ 8-11)

Για μας τους Χριστιανούς τη θέση της έβδομης ημέρας έλαβε η πρώτη ημέρα της εβδομάδας, η Κυριακή. Γιατί κατ’ αυτήν, αφού ο Χριστός ολοκλήρωσε επάνω στο Σταυρό το έργο της σωτηρίας μας, αναστήθηκε. Χάρισε ζωή σε όσους ήταν στα μνήματα και άνοιξε το δρόμο προς τον Παράδεισο.

Επομένως η εντολή του Θεού περιλαμβάνει τη διακοπή της εργασίας προς τιμήν του Θεού, τον εκκλησιασμό και την λατρεία του Θεού με την οποία Του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. Και κάθε άλλη ενέργειά μας, με την οποία αγιάζουμε την ημέρα αυτή. Όπως τη μελέτη του λόγου του Θεού, την παρακολούθηση του Κατηχητικού ή της Χριστιανικής συντροφιάς. Και κάθε πράξη αγάπης προς τους αδελφούς μας. Όπως ο Χριστός δεν επισκεπτόταν μόνο κάθε Σάββατο τη Συναγωγή, όπου και αν βρισκόταν, για να εκτελέσει τα θρησκευτικά Του καθήκοντα, αλλά θεράπευε παραλύτους, τυφλούς και αναξιοπαθούντες. Δεν αποτελεί επομένως παράβαση της αργίας της Κυριακής η κοινωνική προσφορά του ιατρού και της αδελφής νοσοκόμας, που εφημερεύουν σε ένα Νοσοκομείο και κάθε άλλη παρόμοια προσφορά. Καλό θα είναι βέβαια να αναπληρώνουν μια άλλη μέρα τη θεία Λειτουργία της Κυριακής και το κέρδος από την εργασία της Κυριακής να το διαθέτουν για ελεημοσύνη.

Θα ολοκληρώσουμε την απάντησή μας λέγοντας ότι είναι λυπηρό αυτό που γίνεται με πολλά φροντιστήρια. Βάζουν διαγωνίσματα την Κυριακή και μάλιστα την ώρα της θείας Λειτουργίας. Οι Χριστιανοί νέοι, που θέλουν να έχουν την ευλογία του Θεού, πρέπει να διαμαρτυρηθούν και να αντιδράσουν, για να σταματήσει αυτό το κακό. Να τι έκανε μια πιστή νέα: Δεν έχανε τη θεία Λειτουργία την Κυριακή. Πήγαινε στο φροντιστήριό της μετά τον Εκκλησιασμό και ζητούσε τα θέματα και έγραφε. Ο Θεός αντάμειψε τον ηρωισμό και την παρρησία της και πέτυχε πρώτη στη Σχολή της σε όλη την Ελλάδα.

Όποιος θέλει να έχει μια σφαιρικότερη ενημέρωση στο θέμα αυτό αξίζει να διαβάσει το τευχίδιο “Κάθε Κυριακή στην Εκκλησία” των εκδόσεων “Ο Σωτήρ”. Το έγραψε ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Μπίζας.