Ερώτηση που λάβαμε:
Πώς καταπολεμούμε το υλιστικό φρόνημα;
Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!
Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:
Ο σύγχρονος «υλικός» πολιτισμός και τα πρότυπα που προωθεί εξαπατούν τον άνθρωπο σε μια υλιστική θεώρηση της ζωής, βάζοντας στο περιθώριο τον πραγματικό στόχο που απαιτείται να θέτει ο κάθε άνθρωπος και αυτός δεν είναι άλλος από την σωτηρία της ψυχής του διαμέσου της πίστης στον Κύριο Ιησού Χριστό.
Για να ξεφύγει ο άνθρωπος από τα υλιστικά-καταναλωτικά πρότυπα της σημερινής εποχής, που υποθάλπουν και τα καταστροφικά πάθη της φιλοδοξίας, της φιλοχρηματίας, του φθόνου και της κακίας έχει ανάγκη πνευματικής αφύπνισης και θωράκισης. Η προσπάθεια απόκτησης πνευματικού πλούτου είναι ευάρεστη στο Θεό με δεδομένο το αντίκρισμα στην τράπεζα του ουρανού.Απέναντι στο υλιστικό και κοσμικό φρόνημα χρειάζεται να αντιτάξουμε την ορθόδοξη πνευματικότητα, που μιλά για κάθαρση, φωτισμό και θέωση. Αντί της κακίας να αγωνιστούμε για την αρετή, στη θέση της καλοπέρασης να βάλουμε την άσκηση και την εγκράτεια, στον πλουτισμό την ακτημοσύνη.
Μας βοηθά η σκέψη ότι η άφθαρτη ψυχή του ανθρώπου αξίζει πολύ περισσότερο από κάθε φθαρτό υλικό αγαθό του κόσμου τούτου. Τα πράγματα του κόσμου (πλούτος, δόξα, ομορφιά κλπ.) είναι πρόσκαιρα και μάταια. Ο μεγαλύτερος θησαυρός είναι η Βασιλεία των Ουρανών. Γι’ αυτό, ο καθημερινός αγώνας του ανθρώπου πρέπει να προσανατολίζεται στο πώς μπορεί να κληρονομήσει αυτό τον ασύλητο θησαυρό.
Πώς όμως μπορούμε να καταπολεμήσουμε πρακτικά την προσκόλλησή μας στα υλικά αγαθά;
- Χρειάζονται μικρές καθημερινές πνευματικές ασκήσεις, που θα γίνονται τακτικά και σταθερά. Τέτοιες είναι η νηστεία και η εγκράτεια, δηλαδή η άσκηση του σώματος με μικρές στερήσεις από φαγητά και υλικές απολαύσεις.
- Να προσπαθούμε καθημερινά να αφιερώνουμε όσο γίνεται λιγότερη ώρα για τον καλλωπισμό του σώματος, λιγότερη ώρα μπροστά στον καθρέπτη. Ακόμη κι η εκγύμναση του σώματος πρέπει να γίνεται με μέτρο και πρωτίστως για λόγους υγείας.
- Να αρκούμαστε σ’ αυτά που έχουμε και σ’ αυτά που είναι απαραίτητα για τη ζωή μας (ρούχα, φαγητά, συσκευές, κοσμήματα κλπ.)
- Να αποφεύγουμε τις συχνές «βόλτες» στις αγορές και στις βιτρίνες, για να προφυλάσσουμε έτσι τα μάτια μας από επιθυμίες για καινούρια πράγματα.
- Να αγαπήσουμε την ελεημοσύνη που θα γίνεται από δικές μας στερήσεις και αποταμιεύσεις.
- Να μελετούμε τις Θείες Γραφές (για παράδειγμα μπορεί να βρει κανείς απαντήσεις στην παραβολή του άφρονος πλουσίου και του πλούσιου νεανίσκου).
- Τέλος, οι ασκήσεις όλες πρέπει να συνοδεύονται με προσευχή για να ελκύουμε τη Χάρη του Θεού και δύναμη να αντιστεκόμαστε στους διάφορους πειρασμούς του κόσμου.
Ο άνθρωπος είναι πλασμένος για την αγιότητα και την αιωνιότητα. Όσοι θερμαίνονται με την ελπίδα των αιωνίων αγαθών απαλλάσσονται από τα κοσμικά πράγματα. Κι όσο ο άνθρωπος αποτραβιέται από τα πράγματα του κόσμου τόσο περισσότερο πλησιάζει τον Θεό. (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος)
Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.