Ερώτηση που λάβαμε:

Είναι λάθος να φοράμε μαύρα όταν έχουμε πένθος;

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι είχαν έναν ιδιαίτερο, προσωπικό τρόπο να εκφράζουν τη λύπη τους, το πένθος τους, όταν πέθαινε κάποιο δικό τους πρόσωπο. Έτσι, επικράτησαν ταφικά και νεκρικά έθιμα και συνήθειες που διαφέρουν από περιοχή σαι περιοχή, ή και ανάμεσα στους πολιτισμούς.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επικράτησε το μαύρο χρώμα των ρούχων ως ένδειξη πένθους. (Υπάρχουν χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Ιαπωνία όπου πένθιμο χρώμα τους είναι το λευκό ή για την Κίνα είναι το κόκκινο σε συνδυασμό με το άσπρο). Ωστόσο, αυτή η συνήθεια δε σχετίζεται με την ορθόδοξη πίστη, αλλά με την παράδοση της χώρας μας.

Ας σημειώσουμε ότι στην ορθόδοξη θεολογία το πένθος ονομάζεται και βιώνεται ως «χαροποιόν πένθος» και η λύπη ως «χαρμολύπη». Γιατί είναι ακράδαντη η πίστη στην Ανάσταση όλων των νεκρών, που απορρέει από την πίστη στον Αναστημένο Χριστό, το Νικητή του θανάτου! Γι’ αυτό και στο Σύμβολο της Πίστεως (Πιστεύω) διακηρύσσουμε: «προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν καί ζωήν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος». Χαρακτηριστικά, μάλιστα, είναι τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Ἀδελφοί, μη λυπεῖσθε, καθώς καί οἱ λοιποί οἱ μη ἔχοντες ἐλπίδα», (Α΄ Θεσ. δ΄, 13).

Οπωσδήποτε, αν κάποιος, κινούμενος από την αγάπη ή το σεβασμό του προς το νεκρό πρόσωπο και ακολουθώντας την παράδοση, θελήσει να φορέσει μαύρα ρούχα, δεν θεωρείται ότι κάνει κάτι κακό. Τίποτα όμως δεν είναι επιβεβλημένο, ούτε το να φορέσει, ούτε το να μην φορέσει μαύρα ρούχα. Αυτό που χρειάζεται να προσέξει είναι να μην αφήσει τον εαυτό του να παρασυρθεί σαι ακρότητες λόγω του πένθους του. Το πιο σημαντικό είναι να προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου του και να ελπίζει στο έλεος του Αναστημένου Χριστού, που κάποια μέρα θα αναστήσει τους πάντες και τότε θα ξανασυναντηθούν όλοι οι γνωστοί και αγαπημένοι στο «χώρο» της Ουράνιας Βασιλείας Του!