Ερώτηση που λάβαμε:

Τι απαντάμε σε όσους υποστηρίζουν ότι κατά καιρούς έχουμε δημιουργήσει ολόκληρους εθνικούς μύθους για να συνδεθούμε καταναγκαστικά με την Εκκλησία και να δικαιολογήσουμε το έργο της σε δύσκολες περιόδους που πέρασε η πατρίδα μας;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Ας αφήσουμε την απάντηση σε δύο μεγάλες σύγχρονες προσωπικότητες της Πατρίδας μας. Πρώτα ας ακούσουμε τον επί σειρά ετών Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτη:

«Διδάσκω δημόσια ότι αυτό που λέμε Ελληνορθόδοξη Παράδοση ιστορικά ξεκινάει με τους Πατέρες της Εκκλησίας, που σπουδάζουν στην Αθήνα και που συμφιλιώνουν τον Ελληνισμό, τα Ελληνικά Γράμματα, την Ελληνική Παιδεία με το Χριστιανισμό. Αλλά θ’ αποτελούσε ένα απλό ιστορικό δεδομένο αν είχε μείνει στον Βασίλειο τον Μέγα, στον Γρηγόριο το Θεολόγο και από την άλλη πλευρά στον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε μέσα από το Βυζάντιο, και προχώρησε και έφτασε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μ’ αυτούς τους μεγάλους, τα μεγάλα μυαλά, τα οποία έδειξαν ότι τα Κλασικά Γράμματα, η Ελληνική Παιδεία, δεν είναι αντίθετα προς την Χριστιανική διδασκαλία και μέσα από τα Κλασικά Γράμματα ξεσήκωσαν το Γένος. Αποτελεί, λοιπόν, ένα ιστορικό γεγονός γι’ αυτό και επαναστατώ ως σκεπτόμενος άνθρωπος όταν ακούω ν’ αντιμετωπίζεται η Εκκλησία και η Ορθοδοξία σαν να ήταν μια μορφή θρησκεύματος σε άλλες χώρες όπου εκεί πράγματι μπορεί ο Χριστιανισμός, η πίστη, να μην έχει σχέση με την ιστορία του τόπου, με την παιδεία του, με τα γράμματά του. Εδώ αποτελεί απλή ιστορική διαπίστωση, απλό ιστορικό γεγονός. Δεν είναι σύνθημα η έννοια του ελληνορθόδοξου, του ελληνοχριστιανικού, είναι ιστορική πραγματικότητα.»

Και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος έλεγε:

«…αν παύσεις να είσαι ορθόδοξος, πολύ γρήγορα θα παύσεις να είσαι και Έλλην.

Την αλήθεια αυτή την εγνώριζαν και την γνωρίζουν πολύ καλά πριν από μας όλοι ανεξαιρέτως οι εχθροί μας.

Γι’ αυτό και όλοι τους στράφηκαν μανιωδώς κατά της Εκκλησίας καιτης πίστεώς μας. Οι Τούρκοι στη διάρκεια της τουρκοκρατίας έθεσαν σε κίνηση τους μηχανισμούς των εξισλαμισμών, πιστεύοντας πως χανόταν για τον Ελληνισμό, όποιος χανόταν για την Ορθοδοξία. Το παιδομάζωμα, οι πιέσεις για τη φορολογική αφαίμαξη, τα δεινά των ραγιάδων, όλα απέβλεπαν σε τούτο. Και όταν δεν κατόρθωναν το ποθούμενο, εξαντλούσαν το μένος των σε βάρος των κληρικών μας. 10 Πατριάρχες, 100 Ιεράρχες και 6000 κληρικοί είναι ο αμητός της θυσίας αυτής στο βωμό της πίστεως και της πατρίδος.

Αργότερα οι φράγκοι, οι λατίνοι το ίδιο σύστημα εφήρμοσαν: εκλατινισμό. Και εξεδίωξαν τους Έλληνες ορθοδόξους αρχιερείς από τις έδρες των και εξήντλησαν και αυτοί σε βάρος του ελληνορθόδοξου κλήρου την μήνιν των, στην προσπάθεια να κάμψουν το ορθόδοξο φρόνημα του λαού μας.

Στο μακεδονικό αγώνα οι Βούλγαροι κομιτατζήδες τους Ιεράρχες μας είχαν στόχο τους και πολλοί από αυτούς, όπως ο Γρεβενών Αιμιλιανός, έβαψαν με το αίμα τους τη μακεδονική γη.

Το 1922 στη Μικρασία πάλιν οι Ιεράρχες και οι κληρικοί μας δέχθηκαν το μεγαλύτερο βάρος του κόστους της καταστροφής.

Το 1941 οι Βούλγαροι στη Θράκη, εξεδίωξαν τους Έλληνες Ιεράρχες, κατέλαβαν τους ναούς μας, επέβαλαν τη χρήση της βουλγαρικής γλώσσης και όλα αυτά με τον εκβιασμό της διακοπής της τροφοδοσίας του λιμώττοντος ελληνικού πληθυσμού. Και στις μέρες μας πάλιν οι Τούρκοι το 1955 με τις καταστροφές της Πόλης, εναντίον των ναών μας, των κληρικών μας και των ιερών εστράφησαν. Ανέσκαψαν τάφους, ανέτρεψαν σταυρούς, εβεβήλωσαν ναούς, διέλυσαν και κατέστρεψαν εικόνες. Μέχρι και προ ετών που συνέλαβαν τον Κύπριο ιεράρχη Κιτίου Χρυσόστομο και τον εταπείνωσαν κρατώντας τον αυτόν μόνο περισσότερο χρόνο από ό,τι όλους τους άλλους.

Οι εχθροί μας γνωρίζουν ποιος είναι ο όρος επιβίωσης αυτού του έθνους. Γι’ αυτό και στρέφονται με μανία εναντίον του, για να στερήσουν το έθνος από ένα κύριο έρεισμά του, για να αφήσουν ορφανό το λαό, για ν’ ανοίξει ο δρόμος στην επιβουλή και την εξόντωση».