Ερώτηση που λάβαμε: 

Μήπως το να έχουμε πατρίδα είναι περισσότερο επιζήμιο παρά ωφέλιμο για τη ψυχή μας, αφού έτσι έχουμε εχθρούς και καλούμαστε να είμαστε διατεθειμένοι και να σκοτώσουμε για χάρη της;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Όταν ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο, του έδωσε τη γη να κατοικεί χωρίς να την χωρίσει σε πατρίδες. Τότε όλοι οι άνθρωποι μιλούσαν μία γλώσσα και είχαν την ίδια ομιλία (Γεν. ια΄ 1: Καὶ ἦν πᾶσα ἡ γῆ χεῖλος ἕν, καὶ φωνὴ μία πᾶσι). Ωστόσο, ως αποτέλεσμα του εγωισμού ήλθε ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε διαφορετικές φυλές και συνεπακόλουθα σε διαφορετικές πατρίδες.

Αναφορικά με το θέμα μας, οι απόψεις των μεγάλων Αγίων Πατέρων της εκκλησίας μας, αποτελούν οδοδείκτη για την απάντηση μας:

  1. Ιωάννης Χρυσόστομος: “Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλο, όμως παράδειγμα αρετής είναι εκείνος που θ΄αγωνιστεί μ΄αυτό ΜΟΝΟ για την προστασία της πατρίδας του .”
  2. Μέγας Βασίλειος: “Άξιος αυτός που τιμά την πατρίδα εξ ίσου με τους γονείς του.”
  3. Γρηγόριος Θεολόγος: “Κοινή μητέρα όλων μας είναι η Πατρίδα.”

Στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων μάλιστα και συγκεκριμένα στο 17ο κεφάλαιο και στον 26ο στίχο, ο πρωτοκορυφαίος Παύλος δηλώνει καθαρά στους Αθηναίους ότι τα διαφορετικά έθνη και οι επίγειες πατρίδες έχουν οριστεί από το Θεό ο οποίος δημιούργησε “παν έθνος ανθρώπων […] ορίσας […] τας οροθεσίας της κατοικίας αυτών”.

Η ορθόδοξη εκκλησία μας ΔΕΝ αποδέχεται τον εθνικισμό (=υπεροχή ενός έθνους), ΔΕΝ αποδέχεται τον διεθνισμό (=κατάργηση των εθνών), αλλά αποδέχεται την αγάπη όλων των ανθρώπων για τη πατρίδα τους και την εθνική τους ταυτότητα, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία.

Επίσης, η μη ύπαρξη πατρίδος δεν εγγυάται και τη μη ύπαρξη εχθρών.

Συνεπώς, το να έχουμε πατρίδα, να την αγαπούμε, να την τιμούμε και να γνωρίζουμε την ιστορία της, μόνο ωφέλιμο μπορεί να είναι για την ψυχή μας, αφού λόγω του γεγονότος αυτού μαθαίνουμε ταυτόχρονα να σεβόμαστε και όλους τους κατοίκους αυτής της γης αποδίδοντας τον οφειλόμενο σεβασμό και στις δικές τους ιδιαίτερες πατρίδες. Το να προστατεύουμε την πατρίδα μας είναι ακριβώς όπως το να προστατεύουμε το σπίτι μας.