Όλοι οι Χαρούμενοι Αγωνιστές και οι Χαρούμενες Αγωνίστριες
μπαίνουμε και υπογράφουμε για την αλήθεια
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ
στο onomasia.gr.
Αφιέρωμα για το Μακεδονικό Ζητημα
Γνωρίζουμε την ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε το όνομά μας!

 

  • Τί είναι το Μακεδονικό ζήτημα;

Μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου Νεοελληνικού Κράτους (1830) και των δύο άλλων χριστιανικών βαλκανικών ηγεμονιών (Σερβίας 1829 και Βουλγαρίας 1878) εκδηλώθηκε έντονος ανταγωνισμός ανάμεσά τους, κυρίως ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την απελευθέρωση των μακεδονικών εδαφών από τον οθωμανικό ζυγό. Ταυτόχρονα, όχι μόνο η Μακεδονία αλλά και ολόκληρη η Οθωμανική Αυτοκρατορία έγιναν πεδίο ανταγωνισμού των συμφερόντων των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης.

Όλο το πλέγμα αυτών των ανταγωνισμών (εθνικών, εδαφικών, διπλωματικών, οικονομικών, στρατιωτικών) κατά το 19ο αι. και τις αρχές του 20ου, έγινε γνωστό ως Μακεδονικό Ζήτημα.

 

  • Ποια στοιχεία αποδεικνύουν την ελληνικότη­τα της Μακεδονίας;

1) Οι Μακεδόνες ήταν πανάρχαια ελληνική φυλή, όπως οι Δωριείς, οι Ίωνες και οι Αιολείς. Μιλούσαν Ελληνικά σε διάλεκτο που συγγένευε ιδιαίτερα με τη δωρική και την αιολική διάλε­κτο.

2) Το όνομα Μακεδόνες και Μακεδονία είναι λέξεις ελληνικές και παράγονται από την αρχαία λέξη μάκος, Μακεδνός σημαίνει μακρύς, ψηλός (δωρικός τύπος της λέξης μήκος).

3) Η Θρησκεία των αρχαίων Μακεδόνων ή­ταν ίδια και απαράλλακτη με τη θρησκεία όλων των υπόλοιπων Ελλήνων. Πίστευαν τους ίδιους 12 “θεούς” και θεωρούσαν ότι το δωδεκάθεό τους κατοικούσε στο μεγάλο μακεδονικό βουνό, τον Όλυμπο.

4) Ο Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας, γράφει ολοκάθαρα ότι οι Μακεδόνες είναι Έλλη­νες. (Ηροδότου Ιστορία Α’ 56, Η’43).

5) Η πιο σπουδαία είναι η μαρτυρία του αρχαίου γεωγράφου Στράβωνα με τη λακωνική φράση:

«ἔστιν οὖν Ἑλλάς καί ἡ Μακεδονία».

6) Οι αρχαίοι Μακεδόνες είχαν τη δυνατότη­τα να γίνονται μέλη της Αμφικτυονίας των Δελφών, προνόμιο αποκλειστικά και μόνο για τους Έλληνες.

7) Οι αρχαίοι Μακεδόνες έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους εί­χαν δικαίωμα συμμετοχής μόνον Έλληνες.

8) Στην αρχαία Μακεδονία υπήρχαν ελληνικά θέατρα και παίζονταν ελληνικές τραγωδίες. Δε θα μπορούσαν οι Μακεδόνες να παρακολουθήσουν ελληνικές τραγωδίες, αν ήταν βάρβαροι.

9) Ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του ως αρχιστράτηγος όχι των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων. Στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Κορίνθου το 337 π.Χ. όλοι οι Έλληνες πλην των Λακεδαιμονίων του παραχώρησαν την εξουσία.

10) Οι διάδοχοί του σε όλα τα βασίλεια ενήργησαν αποκλειστικά ως Έλληνες. Διέδωσαν την ελληνική γλώσσα από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ιν­δό ποταμό.

11) Η περίοδος εκείνη των διαδόχων του Με­γάλου Αλεξάνδρου δεν ονομάστηκε Μακεδονι­κή, αλλά Ελληνιστική περίοδος.

12) Άλλη μαρτυρία ότι οι Μακεδόνες υπήρ­ξαν Έλληνες αποτελεί η γλώσσα τους. Κύρια ονόματα, τοπωνύμια, ονόματα μηνών, ονόματα ε­ποχών, ονόματα εορτών είχαν ετυμολογία ελληνική. Επίσης τα φωνητικά πάθη, οι κλίσεις και οι καταλήξεις ήταν όλα ελληνικά.

13) Τα αρχαιοελληνικά ευρήματα στο Δίον, στην Πέλλα, στη Βεργίνα, στη Σίνδο, στην Αιανή είναι όλα ελληνικά. Αρχιτεκτονική, ζωγραφι­κή, γλυπτική, διακοσμητική, ρυθμοί, πολεοδομία είναι όλα ελληνικά.

14) Όλες οι επιγραφές που βρέθηκαν στη Μα­κεδονία ήταν ελληνικές. Καμιάς άλλης γλώσσας επιγραφή δε βρέθηκε στην αρχαία Μακεδονία, ε­κτός από τη λατινική της Ρωμαιοκρατίας.

15) Στα αρχαία μακεδονικά νομίσματα όλες οι παραστάσεις είναι από το θεματολόγιο της αρχαίας ελληνικής τέχνης και στην ελληνική γλώσσα.

 

  • Ποιοι είναι οι Σκοπιανοί;

Το κράτος των Σκοπίων είναι εθνολογικά ένα κράτος πανσπερμίας και γλωσσολογικά ένα κρά­τος «Βαβέλ». Στο μικρό αυτό κράτος εκτάσεως 25.713 τ.χλμ. ζουν σύμφω­να με την απογραφή του 1991 εικοσιπέντε (25) περίπου εθνικές ομάδες (Βούλγαροι, Αλβανοί, Έλληνες, Σέρβοι, Τούρκοι, Τσιγγάνοι, Αρμέ­νιοι, Εβραίοι κ.λ.π.).

 

  • Πότε ιδρύεται το ψευδοκράτος των Σκοπίων;

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-1944), το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, υπό την ηγεσία του Ιωσήφ Μπροζ-Τίτο, οργάνωσε ένα αντιστασιακό κίνημα από τα πιο δραστήρια στην κατεχόμενη Ευρώπη. Ανακοίνωσε απόφαση του Κ.Κ.Γ. να θεωρεί τους σλαβόφωνους της περιοχής αυτής «Μακεντόντσι», απόφαση-χειρονομία που τους έδινε χωριστή εθνική και κρατική υπόσταση. Προσπάθησε να φέρει κάτω από την επιρροή του τα κομμουνιστικά κόμματα των γειτονικών χωρών. Το Κ.Κ.Ε. έκανε ορισμένες παραχωρήσεις στους γιουγκοσλάβους παρτιζάνους (αντάρτες) σε σχέση με το Μακεδονικό. Επέτρεψε την ίδρυση μιας πολιτικής οργάνωσης των Σλαβομακεδόνων, δηλαδή των σλαβόφωνων εκείνων που είχαν υιοθετήσει τη γιουγκοσλαβική γραμμή στο Μακεδονικό.

Η οργάνωσή τους, το «Σλαβομακεδονικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο», ιδρύθηκε στα τέλη του 1943 και άρχισε αμέσως μετά τον προσηλυτισμό των σλαβόφωνων του ελληνικού χώρου στην τιτοϊκή «μακεδονική» εθνική ιδεολογία.

 

  • Ποιες οι βλέψεις των Σκοπίων;

Ύστερα από τη ρήξη Τίτο-Στάλιν (1948), ο Τίτο υποχρεώθηκε να τροποποιήσει την εξωτερική πολιτική του. Δέχθηκε και προσέγγιση με την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Γιουγκοσλαβία φαινόταν να εγκαταλείπει την προβολή εδαφικών διεκδικήσεων, αλλά έκανε λόγο για σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και Βουλγαρία.

Από τότε και στο εξής, οι αρχηγοί της Γιουγκοσλαβίας επιδόθηκαν συστηματικά σε μια πολιτική ιδεολογικής πειθούς ότι αποτελούν αυθύπαρκτο κράτος με ιδιαίτερη αυτοτελή γλώσσα, με ανεξάρτητη Εκκλησία και ιδιαίτερο εθνικό όνομα και μια Μεγάλη Ιδέα, που στόχευε στη μελλοντική ενοποίηση των τριών κομμάτων του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας.

Το μακρόπνοο επεκτατικό πρόγραμμα των Σκοπιανών περιλαμβάνει την «απελευθέρωση» των υπόλοιπων τμημάτων της Μακεδονίας από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ελλάδα και την ένωση όλων αυτών με το κράτος των Σκοπίων.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 με δημοψήφισμα η μέχρι τότε ομόσπονδη Σ.Δ.Μ ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ το εθνικιστικό της κίνημα (VMRO) διακήρυσσε ότι αποβλέπει στην ενοποίηση των τμημάτων της Μακεδονίας και χρησιμοποιούσε ως έμβλημά του τον ήλιο της Βεργίνας (έμβλημα Μακεδόνων βασιλέων που βρέθηκε στη χρυσή λάρνακα με τα οστά του Φιλίππου).

Μετά την αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε (7 Απριλίου 1993) την απόφαση που έλεγε: «Θα γίνει δεκτό κράτος με προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ), μέχρις ότου ρυθμιστεί το θέμα του ονόματος, και χωρίς τη σημαία του, που φέρει ως έμβλημα τον ήλιο της Βεργίνας.

 

Και φθάνουμε στο 2018…

Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις και αναζωπύρωση των προσπαθειών για λύση. Σε διπλωματικό επίπεδο αρχίζει νέος γύρος επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Νέος γύρος συνομιλιών θα τρέξει στη Ν. Υόρκη υπό την αιγίδα του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ουδέτερο έδαφος.

 

  • Ποιο είναι το δικό μας χρέος;

Η πολιτική ηγεσία της χώρας ακολουθεί τους χειρισμούς της, οι Έλληνες όμως όλοι είναι ανάγκη να μαθαίνουν την ιστορία τους. Γιατί η υπεράσπιση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας δεν είναι λιγότερο σημαντικό από την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της πατρίδας μας. 

Μην παραχαράσσετε την ιστορία,

η Μακεδονία είναι μία,

λάμπει από Ελλάδα κι Ορθοδοξία,

η Μακεδονία είναι Ελληνική!