Ερώτηση που λάβαμε:

Έχω ακούσει πως αν κάνω  ένα βήμα προς τον Θεό τότε  αυτός θα κάνει άλλα 99 προς τα εμένα.Άρα εγώ πρέπει να κάνω το πρώτο βήμα… Πώς όμως σαν χαρούμενος αγωνιστής/χαρούμενη αγωνίστρια θα κάνω το πρώτο βήμα;Τι πρέπει να κάνω;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι προσέγγισης του Θεού, οπότε και πολλά βήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «πρώτο». Πάντα να είναι κάτι που θα μας στοιχίσει λίγο: μια εκούσια ταπείνωση, η ευχάριστη αποδοχή μιας περιφρόνησης από τους άλλους, η αποδοχή μιας αδικίας αδιαμαρτύρητα, η αίτηση συγγνώμης μεταξύ δύο από εκείνον που δεν έφταιξε, ακόμα και ένας ταπεινός λογισμός, ανιδιοτελής, για τον Θεό: δηλαδή να τον αγαπήσεις χωρίς να περιμένεις καμιά ανταπόδοση! Να Τον ακολουθείς απλώς και μόνο από ειλικρινή αγάπη και όχι για να «μπεις στον Παράδεισο» ή για να Τον «εκβιάσεις» να σου αποκαλυφθεί. Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση που έθετε ο Άγιος Παΐσιος, δηλαδή το πόσοι θα ακολουθούσαν τον Χριστό αν μάθαιναν ότι ο Παράδεισος πλέον «δεν χωράει άλλους». Όσοι θα ακολουθούσαν τον Χριστό σε αυτή την περίπτωση, είναι αυτοί που κάνουν ένα μεγάλο «πρώτο βήμα».

Αν σκεφθείς λίγο με βάση τα παραπάνω, θα ανακαλύψεις χίλια δυο «πρώτα βήματα». Όλα απαραιτήτως με αυτό το στοιχείο: ότι «στοιχίζουν».