Αυτή τη χρονιά με τη βοήθεια της αγίας Σκέπης της Παναγίας και του Κυρίου, οι Χαρούμενοι Αγωνιστές μάς παρουσίασαν για πρώτη φορά γιορτή 28ης Οκτωβρίου η οποία είχε πλούσιο πρόγραμμα. Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 ώρα 17.00… Όσοι είναι να παρακολουθήσουν τη γιορτή, γεμίζουν τις θέσεις της αίθουσας. Μετράμε αντίστροφα για την έναρξη του προγράμματος.

Ώρα 17.15 και η εορτή αρχίζει. Αρχικά, ψάλλουμε όλοι μαζί το απολυτίκιο της αγίας Σκέπης για να ξεκινήσουμε με τη βοήθεια της Παναγίας. Μετά την εισαγωγή της γιορτής, είδαμε μια ενδιαφέρουσα προβολή για τη συνεισφορά της Εκκλησίας και των κληρικών στον αγώνα. Η χορωδία μας, με αρκετά όργανα, μάς τραγούδησε το «Πήραμε το Αργυρόκαστρο!» για αρχή. Το πρόγραμμα, όμως, περιελάμβανε και κάτι το ξεχωριστό. Ο κύριος Ιωάννης Κωτσάκης, ο οποίος ήταν 11χρονος στις δύσκολες τότε στιγμές, μάς μίλησε για την τραγικότητα του πολέμου. έπειτα, η χορωδία ανέλαβε πάλι «δράση». Τραγούδησε το «Στη Σημαία» με ζωντάνια, όπως άλλωστε και όλα τα τραγούδια. Καμιά γιορτή όμως δεν γίνεται χωρίς θεατρικό. Οι συντελεστές με άριστα σκηνικά και εφέ μας παρουσίασαν στιγμές από το μέτωπο. Στην 1η σκηνή παρακολουθήσαμε μια μάχη στην οποία οι Έλληνες πιστεύουν στην Παναγία εκτός από έναν. Στην έφοδο έμεινε ένας φαντάρος πίσω μαζί με τον ιερέα. Τότε έγινε θαύμα από την Παναγία και όλοι πίστεψαν στην Θεοτόκο. Η σκηνή τελειώνει με με την αιχμαλωσία ενός Ιταλού.

Η χορωδία συνέχισε με το τρίτο της τραγούδι, γνωστό σε όλους μας, «Κορόιδο Μουσολίνι». Η 2η σκηνή του θεατρικού βρήκε τους στρατιώτες να γευματίζουν και τον λοχαγό να ανακρίνει τον αιχμάλωτο. Το αποτέλεσμα της ανάκρισης είναι ο Ιταλός να πιστέψει και αυτός στην Καταφυγή και Σκέπη των Χριστιανών. Στο τέλος όλοι ψάλλανε το «τη Υπερμάχω». Ακολούθησαν δύο ποιήματα: «Ηρωϊκό» και «Της γαλανόλευκης» . Το τελευταίο τραγούδι της χορωδίας ήταν το «Γαλάζια Ελλάδα» και η εορτή έκλεισε με σύντομη ομιλία από τους πατέρες και τον Εθνικό Ύμνο που είπαμε όλοι μαζί.

Ευχαριστούμε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της εορτής. Ευχόμαστε και την 25η Μαρτίου να ξανατιμήσουμε τους ήρωες που συνέβαλαν στην ελευθερία μας και να ξαναζήσουμε αυτές τις υπέροχες στιγμές.

Παύλος Χ.