Ερώτηση που λάβαμε:

Ποια  η σταση της εκκλησιας απεναντι στο τατουαζ και γιατι?

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Στις μέρες μας βασιζόμενοι στην ελευθερία του ανθρώπου, υπάρχει η αντίληψη ότι αφού το σώμα που έχουμε είναι δικό μας, μπορούμε να το κάνουμε ό,τι θέλουμε. Μια έκφραση αυτής της ελευθερίας είναι και τα τατουάζ.

Οι κυριότεροι λόγοι που κάποιος συνήθως κάνει τατουάζ είναι για να δηλώσει μια κατάσταση ή ένα περιστατικό, για λόγους ομορφιάς, λόγους μόδας ή και λόγους κοινωνικής αποδοχής στο φιλικό του περιβάλλον.

Από ιατρικής πλευράς το FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) προειδοποιεί για τον κίνδυνο που υπάρχει στα εργαστήρια των τατουάζ για μετάδοση ιών όπως ο HIV (ιός του AIDS) και της ηπατίτιδας C, προκαλώντας έως και  ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, οι τράπεζες αίματος απαγορεύουν συνήθως σε ανθρώπους που έκαναν τατουάζ τους τελευταίους 12 μήνες, να γίνονται δότες αίματος. Το FDA προειδοποιεί επίσης, ότι αν κάποιος με τατουάζ χρειαστεί να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία,τα τατουάζ μπορεί να διογκωθούν ή να προκληθεί έγκαυμα στο δέρμα, κατάσταση που πιθανότητα συνδέεται με το μέταλλο που υπάρχει σε ορισμένα μελάνια.

Όσον αφορά τη θέση της Εκκλησίας, ο Απ. Παύλος αναφέρει στην Α’  επιστολή προς τους Κορινθίους: «Πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐ πάντα συμφέρει· πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐκ ἐγὼ ἐξουσιασθήσομαι ὑπό τινος».  Όλα μου επιτρέπονται, αλλά όλα δε συμφέρουν. όλα μου επιτρέπονται, αλλά εγώ δε θα εξουσιαστώ από κανένα. (Α’ Κορ. στ’ 12)

Βλέπουμε δηλαδή εδώ ότι παρότι έχει την ελευθερία να πράξει οτιδήποτε θέλει ξέρει ότι δεν αποσκοπούν όλα στο καλό του. Και συνεχίζει πιο κάτω λέγοντας: «οὐκ οἴδατε ὅτι τὸ σῶμα ὑμῶν ναὸς τοῦ ἐν ὑμῖν ῾Αγίου Πνεύματός ἐστιν;». Δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα σας; (Α’ Κορ. στ’ 16). Άρα το σώμα μας δεν είναι απλά και μόνο “δικό μας”. Και σε άλλο σημείο λέει “δοξάσατε δὴ τὸν Θεὸν ἐν τῷ σώματι ὑμῶν καὶ ἐν τῷ πνεύματι ὑμῶν, ἅτινά ἐστι τοῦ Θεοῦ” (Α΄ Κορ. στ΄ 20), δηλαδή να δοξάζετε τον θεό με το σώμα και το πνεύμα σας, τα οποία είναι του Θεού. Άλλωστε “Δέν ξέρετε ὅτι τά σώματά σας εἶναι μέλη τοῦ Χριστοῦ;” (Α΄ Κορ. στ΄ 15) .

Αναφέραμε παραπάνω τους ιατρικούς κινδύνους που προκαλούν τα τατουάζ. Δεν έχουμε όμως δικαίωμα να καταστρέφουμε τον ναό του Θεού το σώμα μας: εἴ τις τὸν ναὸν τοῦ Θεοῦ φθείρει, φθερεῖ τοῦτον ὁ Θεός (Α΄ Κορ. γ΄ 17)

Το σώμα λοιπόν είναι σκεύος ιερό, πολύ αξιοπρόσεκτο και πολύ τίμιο.

Ο Λόγος έγινε σώμα! «Ο Λόγος σαρξ εγένετο» (Ιω. α΄ 14). Έτσι το ανθρώπινο σώμα έγινε, με την ενανθρώπιση, το σώμα του ενανθρωπήσαντος Υιού και Λόγου του Θεού.

Τα τατουάζ είναι μια παρέμβαση του ανθρώπου στο σώμα του που θέλει να το κάνει διαφορετικό από αυτό που του έπλασε ο Θεός. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι: με το τατουάζ πού αποσκοπούμε και πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτό;

Αν στόχος είναι η βελτίωση του κοινωνικού μας προφίλ και να κάνουμε εντύπωση, αυτό έχει κίνητρο αλλά και αντίκτυπο την υπερηφάνεια και ενισχύει τον εγωισμό μας.

Αν στόχος είναι η εξωτερίκευση μιας ψυχικής κατάστασης, προβλήματος ή προβληματισμού τότε το τατουάζ μάλλον δεν θα βοηθήσει στην επίλυσή τους ούτε θα επιφέρει κάποια αλλαγή.

Τέλος, κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να «χτυπούν» τατουάζ χριστιανικού-πνευματικού περιεχομένου. Αν στόχος για κάτι τέτοιο είναι η ενίσχυση του πνευματικού αγώνα, άραγε χρειάζεται να γραφεί ανεξίτηλα πάνω στο σώμα; Δεν αρκεί να γραφεί ανεξίτηλα, βαθιά μέσα στην καρδιά μας; Αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο και όχι το εξωτερικό.