Ερώτηση που λάβαμε:

Σε όλους μας κάποια στιγμή έχουν έρθει αιρετικοί στην πόρτα του σπιτιού μας.Πώς μπορούμε να χειριστούμε σαν σωστοί ορθόδοξοι αυτήν την κατάσταση;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Πολύ συχνό είναι το φαινόμενο αιρετικοί άνθρωποι να χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών μας ή να μας πλησιάζουν στον δρόμο για να μας “πούνε την αλήθεια”, όπως ισχυρίζονται και να μας “διαφωτίσουν” υποτίθεται για τα θέματα της πίστεως και για ότι αφορά τον Θεό. Αλήθεια αυτοί οι άνθρωποι έχουν την αλήθεια; Μήπως τα λόγια τους εκφράζουν την αληθινή πίστη;

Πρωτίστως να πούμε ότι πρέπει μέσα μας, στα κατάβαθα των καρδιών μας ας έχουμε την βεβαιότητα ότι εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχουμε την αλήθεια. Δεν είναι εγωιστική αντίληψη, αλλά η βεβαιωμένη πραγματικότητα ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει την ακρίβεια και την μοναδικότητα της αληθείας. Το λέγει πολύ χαρακτηριστικά και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ότι “όλες οι άλλες πίστες είναι ψεύτικες”. Το αποδεικνύει η συνέχεια της πίστεως μέσα στην Ορθοδοξία εδώ και 2.000 χρόνια, αλλά και τα πλήθη των μαρτύρων που θυσιάστηκαν για αυτή την πίστη, καθώς και τα αναρίθμητα διαπιστωμένα θαύματα. Οπότε όταν κάποιος αιρετικός μας πλησιάζει και προσπαθεί να μας κηρύξει άλλο νόμο, άλλη ψεύτικη πίστη έξω από το Ευαγγέλιο ας μην αμφιβάλλουμε εμείς για την ορθοδοξία μας.

Επίσης μπορούμε να τον αντικρούσουμε με επιχειρήματα μέσα από την Αγία Γραφή ή από την ζωή των Αγίων. Σαφής προϋπόθεση όμως για να αντιτάξουμε επιχειρήματα είναι να γνωρίζουμε την πίστη μας. Πολλοί επηρεάζονται γιατί δεν γνωρίζουν. Οφείλουμε να είμαστε καταρτισμένοι και να ζούμε την ορθοδοξία στην πράξη.

Ακόμη θα μπορέσουμε να σταθούμε απέναντι των αιρετικών με τον καλό μας τρόπο. Δεν χρειάζονται αγένειες ή ύβρεις προς αυτούς, γιατί έτσι νομίζουν ότι είναι και μάρτυρες. Που δεν είναι! Η ευγενική, αλλά σταθερή συμπεριφορά μας μιλάει πολύ δυνατά. Περισσότερο θα επηρεάσουμε με αυτό τον τρόπο παρά με τρόπο σκαιώδη και εριστικό. Αν επιμένουν, που είναι σύνηθες φαινόμενο, ας μην ανοίγουμε πολλές συζητήσεις μαζί τους. Θα τους κλείσουμε και την πόρτα αν χρειαστεί. Αλλά πάντοτε με ευγένεια. Όλα αυτά αν είμαστε μόνοι. Αν είμαστε με τους γονείς μας ας το αναλάβουν εκείνοι. Εμείς αν γνωρίζουμε κάτι παραπάνω ας ενισχύσουμε την σταθερά αρνητική στάση των γονέων μας απέναντι στην αίρεση.

Ας θυμόμαστε γενικότερα ότι και αυτοί οι αιρετικοί άνθρωποι είναι πλανεμένες ψυχές, που μπλέχτηκαν στα δίχτυα του Σατανά και κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στον γκρεμό της αιρέσεως τους. Λένε πολλοί αντιαιρετικοί θεολόγοι ότι πρέπει και σε αυτούς τους πλανεμένους ανθρώπους να δημιουργήσουμε αμφιβολίες για αυτό που πιστεύουν. Όλα εξαρτώνται από την δική μας συμπεριφορά. Ασφαλώς και από την προσευχή μας. Ας μιλούμε στον Θεό για τους ανθρώπους αυτούς και ας Τον παρακαλούμε να τους τραβήξει από τα νύχια του διαβόλου και να τους σώσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας του θαυματουργού, που όταν τοποθετήθηκε ως επίσκοπος στην περιοχή του βρήκε μόνο 17 ορθοδόξους. Και όταν εκοιμήθη άφησε μόνο 17 αιρετικούς. Το άγιο παράδειγμά του επηρέασε και κέρδισε ψυχές για τον Χριστό.

Εμείς ας είμαστε σταθεροί, εδραίοι και αμετακίνητοι στην ορθόδοξη αλήθεια και ας κάνουμε ότι μπορούμε για την σωτηρία και αυτών των ανθρώπων στο μέτρο που μας αναλογεί. Ο Θεός να μας στηρίζει και εκείνους να φωτίζει και να οδηγήσει στην αλήθεια της πίστεως και μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, το Σώμα του Χριστού,που σώζει.