Ερώτηση που λάβαμε:

Στο σχολείο μας ένας μαθητής με διαφορετική θρησκεία και έθνος χωρίς να έχει αποκτήσει την Ελληνική ιθαγένεια κατάφερε να σηκώσει στη φετινή παρέλαση την Ελληνική σημαία..Προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις απο τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου γιατί ως Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για τη χώρα μας και επιθυμούμε να σηκώνουμε εμείς την Ελληνικη σημαία! Οι απόψεις αυτές των παιδιών περί την ύψωση της σημαίας απο αλλοεθνή ή αλλόθρησκο πρέπει να υπάρχουν ; ή θεωρούνται ρατσιστικές ;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Η ύψωση της Ελληνικής σημαίας στην παρέλαση από αλλοεθνή ή αλλόθρησκο μαθητή ΔΕΝ καταπατά το εθνικό φρόνημα σε καμία περίπτωση, διότι αποτελεί ένδειξη τιμής και σεβασμού προς το ιερότερο σύμβολο του έθνους μας.

Για τον αλλοεθνή ή και αλλόθρησκο μαθητή ισχύουν οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται για κάθε μαθητή: μπορεί να κρατά την ελληνική σημαία σε μια παρέλαση αρκεί να το θέλει πραγματικά και με την καρδιά του και να γνωρίζει τουλάχιστον τα στοιχειώδη για την πατρίδα που τιμά με τον τρόπο αυτό (όπως π.χ. σε ποια επέτειο – παρέλαση  συμμετέχει, ποιο είναι το εορταζόμενο γεγονός,  γιατί η ελληνική σημαία φέρει πάνω της τον Τίμιο Σταυρό, γιατί η ελληνική σημαία έχει κυανόλευκο χρώμα και 9 λωρίδες κ.ά.). Τα στοιχεία αυτά μπορούν πολύ εύκολα να επιβεβαιωθούν από τη γενική σχολική εικόνα και ήθος του μαθητή στο σχολείο καθώς και από μια μικρή συνέντευξη που ο Διευθυντής και ο υπεύθυνος καθηγητής θα πάρουν από τον μαθητή.

Εφόσον κάποιος μαθητής τηρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις οπωσδήποτε και είναι ρατσιστικό να μην του επιτρέπουμε να τιμήσει και εκείνος την χώρα που τον φιλοξενεί. Ας μην επηρεαζόμαστε από τις τυχόν ύβρεις, τις προκλήσεις και τις προσβολές κάποιας μερίδας αλλοεθνών. Οι Έλληνες διακρίνονταν πάντοτε για τη μεγαλοψυχία τους και την αγάπη ακόμα και στους εχθρούς, όπως εκφράζεται στο Ευαγγέλιο.