Αφού ο Θεός προγνωρίζει, πού είναι η ελευθερία μου;

Ερώτηση που λάβαμε:

Μήπως παραβιάζεται η ελευθερία μου, αφού ο Θεός γνωρίζει εκ των προτέρων τις πράξεις μου;

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Πρόκειται για μια σημαντική ερώτηση. Είμαι πραγματικά ελεύθερος ή τις αποφάσεις μου τις διαμορφώνουν οι συνθήκες χωρίς καν να το καταλαβαίνω; Αφού ο Θεός προγνωρίζει το μέλλον μου, είναι δυνατόν να μην το προκαθορίζει κιόλας;

Η απάντηση είναι ότι ο Θεός προγνωρίζει την κάθε μας κίνηση, δεν την προαποφασίζει όμως. Εμείς δεν γνωρίζουμε τι γνωρίζει ο Θεός. Δεν κάνουμε επομένως «κάτι» επειδή το γνωρίζει ή το προκαθορίζει. Επειδή εμείς θα το κάνουμε Εκείνος το γνωρίζει και επεμβαίνει. Ελεύθερα επιλέγουμε, σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε τις κινήσεις μας, κι ο Πατέρας μας διορθώνει ό,τι μπορεί να γίνει πρόσκομμα στο δρόμο μας. Τον κάνει έτσι βατό και ασφαλή και κάποτε πιο σύντομο.

Ας θυμηθούμε το παράδειγμα των Πρωτοπλάστων. Ο Θεός προγνώριζε την πτώση τους. Και τότε γιατί επέτρεψε να πειραστούν; Γιατί ήξερε ότι θα μπορούσαν και να μην ενδώσουν στον πειρασμό. Θα μπορούσαν να αντισταθούν και τότε… αιώνιος Παράδεισος. Ακριβώς το σημείο της πτώσης τους θα μπορούσε να ήταν το σημείο επαναχάραξης καινούργιου δρόμου… Ο Θεός μάς δίνει το δικαίωμα της επιλογής, την ελευθερία να πράξουμε μόνοι μας.

Ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς ο Θεός προγνωρίζει αλλά δεν προκαθορίζει, είναι το εξής: Ας υποθέσουμε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στην κορυφή ενός ουρανοξύστη και κοιτά τον δρόμο που περνά χαμηλά στο έδαφος. Βλέπει ένα αυτοκίνητο το οποίο οδηγεί πραγματικά επικίνδυνα και είναι σίγουρο, όπως αυτό κινείται ότι θα τρακάρει στο τάδε σημείο. Ο παρατηρητής από τον ουρανοξύστη προγνωρίζει αλλά δεν προκαθορίζει την σύγκρουση.

Πάντως, είναι Μυστήριο του Θεού η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στη γνώση του μέλλοντος αλλά και στο σεβασμό της ελευθερίας μας. Πιο πολύ μας δίνεται η δυνατότητα να το βιώσουμε και να το ψηλαφήσουμε παρά να το καταλάβουμε διανοητικά! Ας αγωνιζόμαστε μπροστά σε κάθε δοκιμασία που μας έρχεται και σιγά σιγά θα ανακαλύπτουμε τις κρυμμένες αλήθειες του Θεού.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

7 σκέψεις στο “Αφού ο Θεός προγνωρίζει, πού είναι η ελευθερία μου;

 • 2 Ιουνίου 2017 στις 15:23
  Permalink

  Χαίρετε! Αγαπητέ/ή, αν και ο Κύριος προγνωρίζει την κάθε μας πράξη, τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας, δε μας αναγκάζει ποτέ. Άλλωστε, αν ήθελε να μας ελέγχει, να μας έχει αναλεύθερους και να μας «σκλαβώσει» στο θέλημά του, δε θα μας έδινε το αυτεξούσιο, έτσι δεν είναι ; Αντ’ αυτού σέβεται τα δώρα αυτά με τα οποία μας προίκισε. Βέβαια, αυτό υπογραμμίζεται συνεχώς και στην Καινή Διαθήκη. Μάλιστα, σκέψου πως ο Κύριος μας από άχραντος Θεός ταπεινώθηκε και φόρεσε την ανθρώπινη σάρκα. Πέρασε όλα αυτά : χλευασμούς, άρνηση, ξυλοδαρμούς, ασέβεια μα κυρίως το μαρτύριο της Αναστάσεως, τη σταύρωση, το θάνατο! Και όλα αυτά τα έκανε για εμάς τους αμαρτωλούς, για τη δική μας σωτηρία. Ωστόσο, δεν έχει αναγκάσει στους αιώνας των αιώνων κανέναν να μετέχει στη βασιλεία του και ούτε πρόκειται. Βλέπεις, αν και πέρασε τόσα μαρτύρια για εμάς, σέβεται το αυτεξούσιό και τις επιλογές μας, όποιες κι αν είναι αυτές (είτε κοντά του είτε μακριά του). Άλλωστε, έχει πει χαρακτηριστικά: « Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν» (Μάρκ. η 34-θ 1). Καλεί όποιον ποθεί να είναι μαζί το να τον ακολουθήσει. Δεν αναγκάζει, καλεί. Ακόμα και εδώ, που θα είχε κάθε δικαίωμα να μας αναγκάσει να γίνουμε μέλη του σωματός Του ,εφόσον θυσιάστηκε για εμάς, δεν το κάνει. Τέτοια αγάπη έχει για το πλάσμα Του!

  (Ζητώ ταπεινά συγγνώμη που μακρηγόρησα)

  Απάντηση
 • 3 Ιουνίου 2017 στις 20:01
  Permalink

  Ίσως, με τον ανθρώπινο νου να μην μπορούμε να καταλάβουμε: πώς μια πράξη που προγνωρίζει ο Θεός έχει πραγματοποιηθεί με τη δική μας ελεύθερη επιλογή, αφού ήταν, κάτα κάποιο τρόπο, προδιαγεγραμμένη να συμβεί. Ωστόσο, ο Χριστός μας διαβεβαιώνει για την ελευθερία μας, άρα μάλλον εμείς είμαστε ανίκανοι να καταλάβουμε πως γίνεται. Δηλαδή, οι πράξεις μας είναι γνωστές στον Θεό από πολύ πριν γεννηθούμε, αλλά είναι ταυτόχρονα οι πράξεις που εμείς αποφασίζουμε και κάνουμε συνειδητά και ελεύθερα. Εκτός αυτού, ο Θεός δεν νομίζω να αντιλαμβάνεται τον χρόνο όπως οι άνθρωποι.

  Απάντηση
 • 4 Ιουνίου 2017 στις 15:45
  Permalink

  Ακριβώς αυτή είναι η μέγιστη ελευθερία που μόνο ένας Θεός μπορεί να τη χαρίσει στο πλάσμα Του! Να προγνωρίζει ο Ίδιος την ζωή μας, αλλά από άπειρη αγάπη να μας αφήνει εντελώς ελεύθερους να κάνουμε τις διάφορες επιλογές μας στην ζωή, μόνο και μόνο για να μην μας στερήσει ούτε στο ελάχιστον αυτή την ελευθερία που μας έδωσε! Δύσκολο να το χωρέσει η λογική μας, αλλά αυτή είναι η αρχοντιά του Θεού μας!!

  Απάντηση
 • 4 Ιουνίου 2017 στις 15:59
  Permalink

  Σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορούμε να κατανοήσουμε με τις περιορισμένες μας δυνατότητες, κάτι που μπορούμε εύκολα να χωρέσουμε… πάντως το γεγονός ότι ο Θεός προγνωρίζει δεν περιορίζει την απόλυτη ελευθερία μας

  Απάντηση
 • 5 Ιουνίου 2017 στις 10:33
  Permalink

  Το ζήτημα δεν είναι τόσο επιφανειακό! Με το να προγνωριζει ο θεός πάει να πει οτι ο κόσμος έχει μια συγκεκριμένη καταληξη και δεν μπορεί να αλλάξει από εμάς εαν το θελησουμε, γιατί εαν αλλάξουμε θα ακυρωσουμε το θεό απο παντογνώστη σε θεο που απλά πηγαίνει με πιθανότητες; οχι! Παντογνώστης είναι και θα προγνωριζει οτι και εαν πράξουμε γιαυτό δεν συμφωνώ προσωπικά με όσους εκφράζουν την θρησκεία ότι εμείς δεν έχουμε τη λεγόμενη μοίρα, γιατί αυτοί στην ουσια δεν ακυρώνουν τον παντογνώστη; θα βγάλουμε εμείς το θεό ψεύτη; γίνεται εμείς να βγάλουμε τον θεό λάθος στις γνώσεις του; μετά εμένα μου ξανα γεννάται το άλλο ερώτημα γιατί εφόσον είναι παντογνώστης και γνωρίζει σίγουρα ποιες ψυχές θα κολαστουν γιατί να επιτρέψει να καούν; αφου και το αυτεξουσιο τους να χρησιμοποιήσουν θα κανουν αυτό που ήδη γνωρίζει ο αλαθητος θεος!!

  Απάντηση
 • 7 Ιουνίου 2017 στις 14:06
  Permalink

  Εγώ πιστεύω ότι δεν μπορεί να απαντηθεί η ερώτηση αυτή….
  Ναι, ο Θεός προγνωρίζει…..και από απέραντη αγάπη, φορές που εμείς ούτε καν τις φανταζόμαστε, επεμβαίνει στη ζωή μας για να μας σώσει από τις λανθασμένες επιλογές μας που μπορεί να μας στερήσουν ακόμα και την ίδια μας τη ζωή! Πόσες, μα πόσες, τέτοιες λανθασμένες επιλογές κάνουμε! Και πόσες φορές ο καλός Θεός έχει επέμβει για να μην αποβούν μοιραίες! Το έχουμε άραγε σκεφτεί αυτό; Ναι, ο Θεός προγνωρίζει, αλλά επίσης μας δίνει ΑΠΕΙΡΕΣ ευκαιρίες να τρέξουμε κοντά Του! Να τον γυρέψουμε, να του ζητήσουμε συγγνώμη, να ζητήσουμε τη βοήθειά Του!
  Άλλες πάλι φορές μας στέλνει κάποιον άνθρωπο να μας φωτίσει, να μας συμβουλέψει, να μας βοηθήσει! Έναν φίλο, ένα συγγενή, τους γονείς μας, τον αδελφό μας!
  Όλους μας θέλει μαζί Του γι αυτό μας δίνει άπειρες φορές την ευκαιρία να Τον αναζητήσουμε, να Τον γνωρίσουμε, να Τον αγαπήσουμε …..άλλο αν εμείς εθελοτυφλούμε….

  Απάντηση
 • 10 Ιουνίου 2017 στις 16:58
  Permalink

  Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.

  Απάντηση
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *