Ερώτηση που λάβαμε:

Μήπως παραβιάζεται η ελευθερία μου, αφού ο Θεός γνωρίζει εκ των προτέρων τις πράξεις μου;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Πρόκειται για μια σημαντική ερώτηση. Είμαι πραγματικά ελεύθερος ή τις αποφάσεις μου τις διαμορφώνουν οι συνθήκες χωρίς καν να το καταλαβαίνω; Αφού ο Θεός προγνωρίζει το μέλλον μου, είναι δυνατόν να μην το προκαθορίζει κιόλας;

Η απάντηση είναι ότι ο Θεός προγνωρίζει την κάθε μας κίνηση, δεν την προαποφασίζει όμως. Εμείς δεν γνωρίζουμε τι γνωρίζει ο Θεός. Δεν κάνουμε επομένως «κάτι» επειδή το γνωρίζει ή το προκαθορίζει. Επειδή εμείς θα το κάνουμε Εκείνος το γνωρίζει και επεμβαίνει. Ελεύθερα επιλέγουμε, σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε τις κινήσεις μας, κι ο Πατέρας μας διορθώνει ό,τι μπορεί να γίνει πρόσκομμα στο δρόμο μας. Τον κάνει έτσι βατό και ασφαλή και κάποτε πιο σύντομο.

Ας θυμηθούμε το παράδειγμα των Πρωτοπλάστων. Ο Θεός προγνώριζε την πτώση τους. Και τότε γιατί επέτρεψε να πειραστούν; Γιατί ήξερε ότι θα μπορούσαν και να μην ενδώσουν στον πειρασμό. Θα μπορούσαν να αντισταθούν και τότε… αιώνιος Παράδεισος. Ακριβώς το σημείο της πτώσης τους θα μπορούσε να ήταν το σημείο επαναχάραξης καινούργιου δρόμου… Ο Θεός μάς δίνει το δικαίωμα της επιλογής, την ελευθερία να πράξουμε μόνοι μας.

Ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς ο Θεός προγνωρίζει αλλά δεν προκαθορίζει, είναι το εξής: Ας υποθέσουμε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στην κορυφή ενός ουρανοξύστη και κοιτά τον δρόμο που περνά χαμηλά στο έδαφος. Βλέπει ένα αυτοκίνητο το οποίο οδηγεί πραγματικά επικίνδυνα και είναι σίγουρο, όπως αυτό κινείται ότι θα τρακάρει στο τάδε σημείο. Ο παρατηρητής από τον ουρανοξύστη προγνωρίζει αλλά δεν προκαθορίζει την σύγκρουση.

Πάντως, είναι Μυστήριο του Θεού η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στη γνώση του μέλλοντος αλλά και στο σεβασμό της ελευθερίας μας. Πιο πολύ μας δίνεται η δυνατότητα να το βιώσουμε και να το ψηλαφήσουμε παρά να το καταλάβουμε διανοητικά! Ας αγωνιζόμαστε μπροστά σε κάθε δοκιμασία που μας έρχεται και σιγά σιγά θα ανακαλύπτουμε τις κρυμμένες αλήθειες του Θεού.