Είναι κακό να κάνω body-building;

Ερώτηση που λάβαμε:

Προσωπικά ασχολούμαι κανονικά και θέλω να ρωτήσω αν είναι σωστό να ασχολούμαστε με το body building εκτός από τη γυμναστική αλλά για τη βελτίωση της εμφάνισης μας??

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω!

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Ξεκινώντας να αναπτύσσουμε το συγκεκριμένο θέμα οφείλουμε να διευκρινίσουμε κάτι. Τι εννοούμε με τον όρο body building ή σωματοδόμηση; Εννοούμε την άσκηση με βάρη ή χωρίς, με σκοπό όχι τη συμμετοχή σε κάποιο αγώνα αλλά τη διασφάλιση της σωματικής ευεξίας; Ή μήπως εννοούμε  το τηλεοπτικό πρότυπο κάποιου «φουσκωμένου»! Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για ένα διαφορετικό είδος άσκησης, στην δεύτερη  μάλλον δεν έχουμε να κάνουμε με ένα γυμνασμένο σώμα αλλά με κάτι παραμορφωμένο.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Από πλευράς φυσιολογίας της άσκησης φυσικά και δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το είδος της άσκησης. Ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης εκγύμνασης πάντα περιλαμβάνει στοιχεία τόσο αερόβιας όσο και αναερόβιας γυμναστικής. Υπάρχει όμως και ένας αστερίσκος. Σε καμία περίπτωση δεν είναι μέρος της άσκησης η χρήση διαιτητικών και διατροφικών συμπληρωμάτων. Αυτά τα βοηθήματα δεν συνάδουν με την ευρωστία του σώματος και καταδεικνύουν ότι η γυμναστική παύει να είναι το μέσο και αρχίζει να γίνεται αυτοσκοπός.

Η ενασχόληση με την άσκηση και την υγεία μας (άλλωστε ο κύριος στόχος της άσκησης είναι η θωράκιση και προαγωγή της υγείας) είναι ανάγκη αλλά και καθήκον σύμφωνα και με τις πατερικές θεωρήσεις και ερμηνείες[1].

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως ένας τρόπος άσκησης είναι και η τεχνική της σωματοδόμησης. Υπάρχει και ελλοχεύει όμως ο πειρασμός της επίδειξης και του ναρκισσισμού. Γιατί αν ο σκοπός της άσκησής μας είναι απλά η βελτίωση της εμφάνισής μας τότε μάλλον δεν κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν επιπλέον συνυπολογiστεί ο χρόνος και η ενέργεια που απαιτείται γίνεται αντιληπτό ότι απομακρυνόμαστε πολύ από την έννοια ότι η άσκηση είναι υποβοηθητική του πνευματικού μας αγώνα.

[1] Ο Άγιος Νεκτάριος, που συμβουλεύει: το σώμα που έχει ευεξία υπηρετεί την ψυχή ολοπρόθυμα και ακούραστα, η δε ψυχή όταν σωφρονεί και υγιαίνει, χειρίζεται και τις δυνάμεις του σώματος με σωφροσύνη. Προτείνει λοιπόν την «σύμμετρον σωματικήν γυμνασίαν ως αναγκαία άσκησιν», όχι μόνο λόγω του στενού συνδέσμου μεταξύ ψυχής & σώματος, αλλά και «διότι η μεν άκρα της ψυχής ανάπτυξις δια τους υπερβάλλοντας πόνους φθείρει το σώμα, η δε άκρα του σώματος  ανάπτυξις  δια την αδιάλειπτον άσκησιν φθείρει την ψυχήν» (δηλαδή όλα να γίνονται με μέτρο: ούτε ακραίες πνευματικές ασκήσεις ούτε υπερβολική ενασχόληση με την άσκηση του σώματος). Παράλληλα όμως εξηγεί και λέγει πως  η υπερβολική σωματική  άσκηση «διττώς την ψυχήν διαφθείρει» δηλ. η υπερβολική άσκηση καθιστά το σώμα ατίθασο και ανυπότακτο, θρασύ και απειθές προς τα προστάγματα της ψυχής.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

17 σκέψεις στο “Είναι κακό να κάνω body-building;

 • 27 Μάϊου 2017 στις 11:12
  Permalink

  Με το body building ασχολούμαι εδώ και 3 χρόνια εντατικά και συστηματικά σε επίπεδο ασκήσεων και διατροφής (όχι συμπληρώματα) και ήδη παρατηρώ τα αποτελέσματα του πολύ χαρούμενος και σας λέω γιατί…. Το θεωρώ κάτι απαραίτητο για τα αγόρια επειδή ένα φουσκωμένο και καλά γραμμωμένο σώμα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην ολοκλήρωση ενός άνδρα σωματικά καθώς συμπληρώνει την επιβολή του στις σχέσεις του με τους άλλους. Επίσης το φουσκωτό – γραμμωμένο σώμα είναι κάτι πολύ όμορφο αισθητικά και επίσης εμπνέει ασφάλεια και πειθαρχία. Συνεπώς δεν το θεωρώ κακό και επειδή ξέρω πως πολλοί άγιοι της Εκκλησίας μας ήταν αρκετά εύσωμοι και καλά γυμνασμένοι.

  Απάντηση
 • 27 Μάϊου 2017 στις 18:23
  Permalink

  Δεν ειναι λιγο εγωιστικο να θελουμε να φαινομαστε ωραιοι εξωτερικα? Δεν λεω, η γυμναστικη ειναι πολυ σημαντικη, και πρεπει να γινεται… Αλλα ο σκοπος μας δεν πρεπει να εινακ η εμφανιση μας, αλλα η σωματικη μας υγεια… Νομιζω πως δεν εξυπηρετει καπου το bodybuilding… Τελος να αναφερω πως πολλες φορες το bodybuilding κανει ανθρωπους με «φουσκωτους» μυες και οχι πραγματικη μυικη δυναμη… Αυτη ειναι η ταπεινη μου αποψη. .

  Απάντηση
 • 28 Μάϊου 2017 στις 17:35
  Permalink

  Αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα. Το κάνεις για την βελτίωση της εμφάνισης για να είσαι πιο προσιτός στους υπόλοιπους; η για την σωματική σου υγεία; δηλαδή μέσω αυτού θα ικανοποιείς τον εγωισμό σου η απλά θα γίνεσαι πιο δυνατός;

  Απάντηση
 • 29 Μάϊου 2017 στις 10:30
  Permalink

  Έχω αναπτύξει αισθητά τη σωματική δύναμη μου και τώρα στρέφομαι στην αξιοποίηση του αθλήματος για ενα καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Και όπως είπα το πρησμένο και καλά γραμμωμενο σώμα εμπνέει ομορφιά και πειθαρχία αλλά και ασφάλεια.

  Απάντηση
 • 29 Μάϊου 2017 στις 11:42
  Permalink

  Άλλο το body-building, άλλο η γυμναστική.
  Εάν σκοπός του body-building είναι η τόνωση του εγωισμού -άλλο εγωισμός και άλλο αυτοπεποιήθηση- ,της «υπερηφάνειας» και της εξωτερικής επίδειξης τότε ένας Ορθόδοξος Χριστιανός δε κερδίζει κάτι πνευματικά από αυτό.
  Μπορείς να μείνεις ταπεινός και να μη επιδεικνύεσαι «σωματικά»? Τότε καλώς…

  Απάντηση
 • 30 Μάϊου 2017 στις 12:45
  Permalink

  Γιατί να θέλει κάποιος να εμπνέει ομορφιά;
  Ποιος ή ποια νοιάζεται για την (επίκτητη και μη επίκτητη) φυσική ομορφιά του άλλου;

  Απάντηση
 • 1 Ιουνίου 2017 στις 10:12
  Permalink

  Δυστυχώς, φίλε μου, η ελληνική κοινωνία μας, που έγινε τώρα τελευταία πολύ ξενομανής, μόνο για τα εξωτερικά ενδιαφέρεται κι έτσι ωθεί τους νέους μας σε αυτό το εντελώς περιττό για τους λογικά σκεπτόμενους «body-building». Αναγκάζονται, λοιπόν, κατά κάποιο τρόπο, πολλοί νέοι να αναλώνονται τελικά σε όλα αυτά τα εξωτερικά γυμνάσματα του σώματος (όχι πως είναι κακό να φροντίζουμε και να γυμνάζουμε το σώμα μας για την υγεία μας, που ειναι δώρο του Θεού). Απλά, το «body-building» είναι κάτι υπερβολικό, που μπορεί να ενέχει και κάποιους κινδύνους για την καλή λειτουργία και φυσιολογική ανάπτυξη των μυών…

  Απάντηση
 • 1 Ιουνίου 2017 στις 12:35
  Permalink

  Συμφωνώ στο ότι είναι σημάδι εγωισμού να θέλουμε να δείχνουμε όμορφοι περισσότερο εξωτερικά και όχι περισσότερο εσωτερικά. Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που τρελαίνονται για το body-building κι άλλοι που δεν θέλουν να ακούνε κουβέντα, ούτε και το παραμικρό για τη γυμναστική. Αυτά είναι τα δύο άκρα τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε και να είμαστε σε ένα ενδιάμεσο σημείο δηλαδή να διατηρούμε απλώς την καλή φυσική κατάσταση μας αλλά χωρίς να το κυνηγάμε ιδιαίτερα αλλά ούτε και να το παρατάμε τελείως. Μόνο οι άνθρωποι όπως αστυνομικοί, πυροσβέστες κ.α. χρειάζονται αυτού του είδους γυμναστική και όχι κι η κουτσή Μαρία. Τέλος, είναι προτιμότερο να μην κολλάμε σε τέτοιου είδους θέματα γυμναστικής και του body-building διότι δεν μας ωφελούν σε τίποτα παρά μας αποσυντονίζουν από τον πνευματικό μας αγώνα.

  Απάντηση
  • 1 Ιουνίου 2017 στις 13:24
   Permalink

   Μα στο στρατο, πυροσβεστικη κλπ ειναι ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ… Οχι body-building…Το body-building περιλαμβανει συμπληρωματα διατροφης και το λεει και η λεξη… Δεν αφορα τη δυναμη αλλα τη σωματικη ομορφια… Ειναι μονο για σκοπους εξωτερικης προβολης…

   Απάντηση
 • 1 Ιουνίου 2017 στις 16:52
  Permalink

  Πόσους στρατιωτικούς κλπ ξέρεις που εκτός από απλά γυμνασμένοι δεν είναι φουσκωμένοι;;; Και επειδή ασχολούμαι χρόνια με το άθλημα δεν έχω πάρει ποτέ συμπληρώματα., απλά διαλέγω καθημερινά φαγητά που έχουν πάρα πολλή πρωτείνη και έχω γίνει ήδη αρκετά ογκώδης. Αν έπαιρνα μόνο συμπληρώματα δεν θα είχα και τη μυική δύναμη που έχω αναπτύξει ταυτόχρονα.

  Απάντηση
 • 1 Ιουνίου 2017 στις 18:08
  Permalink

  Παρακαλούμε να μείνετε εντός θέματος. Η ερώτηση που τέθηκε έχει σχέση με το αν είναι σωστή, από την πλευρά ενός Χριστιανού, η ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα με στόχο τη «βελτίωση της εμφάνισης». Τα μηνύματα σχετικά με την προσωπική δίαιτα και τις γυμναστικές επιτυχίες του καθενός θεωρούνται άσχετα με το θέμα και στο εξής δεν θα δημοσιεύονται.

  Απάντηση
 • 2 Ιουνίου 2017 στις 19:00
  Permalink

  η εικόνα των bodybuilders δεν είναι όμορφη, αφού η ομορφιά αυτή δεν είναι φυσική, αλλά έχει αποκτηθεί με κόπο και επιμελή ενασχόληση.
  Κατά πόσο σαν χριστιανή μπορείς να θαυμάσεις κάποιον που για να είναι έτσι έριξε όλη του την έγνοια στην εικόνα του; είναι σαν να θαυμάζεις αντίστοιχα στις γυναίκες ό,τι η ματαιοδοξία τους τους οδήγησε ν’ αποκτήσουν (πχ μαλλιά, μακιγιάζ, πλαστικές…κλπ).
  Το bodybuilding δεν είναι απλή γυμναστική που στοχεύει στην καλή υγεία, μοναδικός σκοπός του είναι αυτή η εμφάνιση με τον υπερβολικό όγκο και τη σωματική δύναμη, εκφράζει την υπερβολή, την προσκόλληση στην εξωτερική εμφάνιση, την θυσία κόπου, χρόνου και χρημάτων στον βωμό της ομορφιάς… Και ένας άνθρωπος που φαίνεται τόσο ξεκάθαρα πόσο σημαντική είναι γι’ αυτόν η εικόνα, τι έχει από μέσα του; και στο κάτω κάτω γιατί να είναι έτσι ευκόλως αποδεκτός, δημοφιλής ακόμα και ελκυστικός μόνο και μόνο γι’ αυτό του το «κατόρθωμα»; δεν θα γνωρίσει ποτέ την ομορφιά της απλότητας, της ανεπιτήδευτης εμφάνισης ενός χριστιανού που έχει περάσει από πάνω του ο οδοστρωτήρας του καθωσπρεπισμού και του συντηρητισμού και δεν του είναι απαραίτητη ούτε καν αυτή η καλαισθησία στην οποία πολύ συχνά επενδύουν οι νέοι σήμερα

  Απάντηση
  • 4 Ιουνίου 2017 στις 10:47
   Permalink

   Πραγματι… Το παν ειναι η ψυχικη ομορφια και οχι η σωματικη… Ποσο μαλλον η ΠΛΑΣΤΗ σωματικη ομορφια…

   Απάντηση
  • 4 Ιουνίου 2017 στις 15:48
   Permalink

   Συμφωνώ απόλυτα! Συγχαρητήρια για το σχόλιο!!

   Απάντηση
 • 5 Ιουνίου 2017 στις 10:20
  Permalink

  Συμφωνώ απόλυτα με το προηγούμενο σχόλιο. Αν και τέθηκε πολύ ωραία, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να κάνω ένα ταπεινό σχόλιο. Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της χριστιανοσύνης μας, εκτός από το μεγάλο και παντοτινό στόχο, είναι η επιδίωξη της ταπείνωσης. Έτσι, είναι μερικές ερωτήσεις που θα ήταν καλό να αναρωτηθείς πριν συνεχίσεις το bodybuilding, αλλά και την όποια δραστηριότητα σου. Το bodybuilding με βοηθά στον πνευματικό μου αγώνα; Ή μήπως με παρεμποδίζει και με αλυσοδένει πιο πολύ κι από τους κοσμικούς στη χίμαιρα του κοσμικού πνεύματος και της εγωλατρίας; Και πώς επιδιώκω την ταπείνωση όταν θέλω να στολίζομαι συνεχώς; Άλλωστε, οι χριστιανοί είμαστε το «αλάτι της γης». Πώς λοιπόν θα ξεχωρίζαμε από τη γη και θα γινόμασταν αλάτι, αν κάναμε ό,τι και αυτή;

  Απάντηση
 • 5 Ιουνίου 2017 στις 11:35
  Permalink

  Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.

  Απάντηση
Διάβασε τους κανόνες σχολιασμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *