Ερώτηση που λάβαμε:

Τι θέση παίρνει η εκκλησία για τον όρκο ? Όταν πηγαίνουμε σε δίκη ως μάρτυρες είναι πρέπον αυτά που θα  καταθέσουμε να ορκιζόμαστε ότι ισχύουν, και μάλιστα στο ευαγγέλιο ?

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Όρκος είναι η επίκληση του Θεού προς επιβεβαίωση των λεγομένων μου. Όταν ορκίζομαι λέω στον Θεό: Θεέ μου, έλα να βεβαιώσεις ότι όλα όσα λέω είναι σωστά και αληθινά. Ωστόσο ο Κύριος το είπε κατηγορηματικά: «Ἐγὼ λέγω ὑμῖν μὴ ὀμόσαι ὅλως» δηλαδή αυτό που σας ζητώ είναι να μην ορκίζεσθε ποτέ! Και συνέχισε: «ἔστω ὁ λόγος ὑμῶν ναὶ ναί, οὒ οὔ· τὸ δὲ περισσὸν τούτων ἐκ τοῦ πονηροῦ ἐστιν». Ὁ λόγος σας ἄς εἶναι ναί, ὅταν πράγματι εἶναι ναί, καί ὄχι, ὅταν πράγματι εἶναι ὄχι. Κάθε τι πέρα ἀπό αὐτά εἶναι ἀπό τόν πονηρό, τόν πρῶτο ἐπινοητή καί πατέρα τοῦ ψεύδους  (Ματθ. ε΄ 34,37).

Άρα λοιπόν είναι αμαρτία ο όρκος. Και ακόμη μεγαλύτερη αμαρτία είναι να ορκιστεί κάποιος στο όνομα του Θεού και να πει ψέματα!

Ας δούμε με μια ματιά σύντομα τις περιπτώσεις που οι άνθρωποι συνήθως  χρησιμοποιούν τον όρκο:

α) Οι μάταιοι όρκοι. Με το τίποτα, πάνω στην κουβέντα και συνομιλία με τον άλλον, μόλις κάποιος εκδηλώσει δισταγμό και δυσπιστία να παραδεχθεί εάν είναι σωστό αυτό που λες ή και χωρίς να αμφιβάλλει ο άλλος για την αλήθεια των λεγομένων σου, εσύ αρχίζεις σε κάθε σου λέξη να επικαλείσαι το άγιο Όνομα του Θεού ή να ορκίζεσαι σε πράγματα που δεν τα ορίζεις εσύ (όπως η ζωή σου κλπ). Τέτοιοι όρκοι είναι μεγάλη αμαρτία και ασέβεια.

β) Οι αναγκαίοι όρκοι. Αναγκαίοι όρκοι είναι εκείνοι που επιβάλλει το Κράτος στους υπαλλήλους, στρατιώτες, στους μάρτυρες των δικαστηρίων. Οι υπάλληλοι και οι στρατιώτες βεβαιώνουν πως θα εκτελέσουν με ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους, οι μάρτυρες βεβαιώνουν με όρκο στον Θεό όσα λέγουν είναι σωστά και αληθινά. Οι όρκοιαυτοί έχουν πλέον επιβληθεί και χωρις αυτούς ούτε το Κράτος και τα Δικαστήρια μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αναγκαίο κακό.

γ) Η ψευδορκία: Το να βεβαιώνω με όρκο ψέματα. Θανάσιμο αμάρτημα αφού αυτός που ορκίζεται ψέματα ζητάει να κάνει συνένοχο τον Θεό!

δ) Η επιορκία: Να δώσει κάποιος όρκο πως θα τηρήσει τον λόγο και δεν θα τον τηρήσει.

Συνεπώς, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να αποφεύγουμε με κάθε τρόπο τον όρκο.Ο Απόστολος Ιάκωβος μας επαναλαμβάνει την εντολή του Χριστού: «μὴ ὀμνύετε μήτε τὸν οὐρανὸν μήτε τὴν γῆν μήτε ἄλλον τινὰ ὅρκον· ἤτω δὲ ὑμῶν τὸ ναὶ ναί, καὶ τὸ οὒ οὒ, ἵνα μὴ εἰς ὑπόκρισιν πέσητε» (Ἰακ. ε΄ 12). Δηλαδή, μήν ορκίζεσθε ποτέ! Να μάθετε το «ναι» που θα λέτε να είναι «ναι» και το «όχι» να είναι πράγματι «όχι».

Βέβαια, όταν πηγαίνουμε στη δίκη ως μάρτυρες, αφού το επιβάλλει το Κράτος, θα δώσουμε τον όρκο ως αναγκαίο κακό. Θα τον δώσουμε με φόβο Θεού. Και θα πούμε την αλήθεια. Φέρουμε ευθύνη ενώπιον Θεού και ανθρώπων.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο «Ο όρκος» του Αθ. Φραγκοπούλου, εκδόσεις “Ο Σωτήρ”.