Ερώτηση που λάβαμε:
Ο εωσφόρος έπεσε αφού είχε πλαστει ο άνθρωπος ή πριν ;και γιατί ο Θεός του επέτρεψε να βάλει σε πειρασμό τους τότε αγνους ανθρώπους;
Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:
Σύμφωνα με τη βιβλική και πατερική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, ο αρχηγός των δαιμόνων, ο Εωσφόρος, ήταν ο λαμπρότερος και σοφότερος απ’ όλους τους αγγέλους. Παρόλα αυτά τα χαρίσματα, όμως, με τα οποία ήταν προικισμένος, έπεσε σ’ ένα τραγικό και συνάμα μοιραίο σφάλμα. Σκέφτηκε αλαζονικά ν’ αναρριχηθεί στο θρόνο του Θεού, να γίνει από μόνος του Θεός, όμοιος με τον Δημιουργό του. Προτίμησε την αυτοθέωση, την ισοθεΐα.
Η υπερήφανη αυτή σκέψη του βέβαια σήμαινε και την καταστροφή του. Έπεσε σαν αστραπή από τον ουρανό, όπως μαρτυρεί και το Ευαγγέλιο (Λουκά ι΄ 18). Έχασε το υψηλό, ουράνιο αξίωμά του, εξαιτίας της αλαζονείας του. Από φωτεινότατος αρχάγγελος, έγινε σκοτεινότατος δαίμονας.
Μην μπορώντας, όμως, να βλάψει τον ίδιο τον Θεό, στράφηκε εναντίον των δημιουργημάτων Του και ειδικότερα εναντίον του ανθρώπου, του τελειοτέρου επιγείου δημιουργήματος του Θεού. Έτσι με πονηρό και ύπουλο τρόπο προκάλεσε την ανθρώπινη τραγωδία. Κατάφερε δηλαδή με δόλωμα την ισοθεΐα, να παρασύρει τον άνθρωπο και να τον βγάλει από τον Παράδεισο.
Τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες υπήρχαν διάφορες απόψεις σχετικά με το αν ο διάβολος έπεσε πριν από την πλάση του ανθρώπου ή ενώ είχε ήδη πλαστεί ο άνθρωπος, θεμελιωμένες όλες στην Αγία Γραφή. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ξεκαθαρίζει τα πράγματα: η πτώση του Εωσφόρου έγινε πριν την δημιουργία του ανθρώπου, αφού αν δεν είχε ήδη πέσει και ήταν ακόμη φωτεινός άγγελος, δεν θα μπορούσε να φθονήσει και συνεπώς να πειράξει τον άνθρωπο. Και μάλιστα, σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο, είχε τη δυνατότητα μετανοίας ο Εωσφόρος μέχρι τη στιγμή που έβαλε τον πρώτο πειρασμό στον άνθρωπο. Από τότε ο Εωσφόρος έγινε αμετακίνητος στο κακό.
Ο Θεός επέτρεψε να πειραστούν οι πρωτόπλαστοι για να δοκιμαστεί η ελευθερία τους, να χρησιμοποιήσουν το θεϊκό δώρο του αυτεξουσίου όπως ήθελαν οι ίδιοι. Ο Θεός δεν ήθελε να ακολουθήσουν τυφλά την μοναδική εντολή που τους έδωσε ενώ εκείνοι ήταν στην κατάσταση του Παραδείσου, αλλά η υπακοή τους να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής. Παρασύρθηκαν τελικά από τον αιώνιο εχθρό ενώ είχαν την δυνατότητα να αρνηθούν την πρότασή του. Περισσότερη ανάλυση για ζητήματα που αφορούν την ελευθερία του ανθρώπου και την χρήση του αυτεξουσίου του, μπορείς να βρεις σε αυτήν την ανάρτηση αλλά και σε νέες ερωτήσεις που θα αναρτηθούν προσεχώς.
O εωσφόρος έπεσε πριν πλαστεί ο άνθρωπος και το ξέρουμε αυτό από την Αγία Γραφή. Ο Θεός ήθελε να τους δώσει την δυνατότητα επιλογής δηλαδή τους άφησε ελεύθερους και ήθελε και να τους δοκιμάσει. Δεν θα ήταν τότε Θεός που δίνει την ελευθερία στους ανθρώπους αν οδηγούσε τον άνθρωπό από τότε μόνο προς το καλό(υποχρεωτικά), από πάντα μας έχει δώσει την ελευθερία μας.
Ακριβώς, γι’αυτό! Για να μας δείξει ότι μας αγάπησε και μας αφήνει ελεύθερους να αποφασίζουμε κάθε φορά τι θέλουμε!
Συμφωνώ απολύτως!!!
Δημοσιεύτηκε παραπάνω η απάντηση της ιστοσελίδας μας.