Ερώτηση που λάβαμε:

Με ποιό τρόπο μπορώ να αποβάλλω το άγχος ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το άγχος είναι και θέμα χαρακτήρος. Άλλος πιο εύκολα καταλαμβάνεται από αγωνία και άγχος και άλλος πιο δύσκολα. ;Oπως επίσης και άλλος το εκδηλώνει και άλλος όχι.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες άγχους. Οι πολλές υποχρεώσεις μας: διάβασμα για το σχολείο, αρκετές ώρες στο φροντιστήριο, διάβασμα και γι ̓ αυτό, άλλες δραστηριότητες: ξένες γλώσσες, μαθήματα υπολογιστή, ομάδα μπάσκετ… Τo ημερήσιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας είναι πολύ φορτωμένο, κι εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε μe ευσυνειδησία σε όλα τα μέρη του. Αυτό μας φορτίζει, μας δημιουργεί ένταση, άγχος. Μπορεί να δημιουργηθεί και από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στις υποχρεώσεις μας. Και αυτό δεν είναι αρνητικό αλλά φυσιολογικό και επαινετό.

Τα προβλήματα της εποχής μας: οι πανανθρώπινες απειλές (πυρηνικά, υπερπληθυσμός, οικονομική κρίση, οικολογικό: μολύνσεις, φαινόμενο τού θερμοκηπίου, τρύπα τού όζοντος, μεγάλες πυρκαγιές…) και η άμεση και λεπτομερής πληροφόρηση σχετικά με αυτά αλλά και με οτιδήποτε θλιβερό και συγκλονιστικό συμβαίνει σε όλη την υφήλιο (εγκλήματα, πόλεμοι, σφαγές, λιμοί, σεισμοί…)• οι συνθήκες τής σύγχρονης ζωής στην πόλη: πολλοί θόρυβοι, είμαστε αποξενωμένοι από τη φύση, οι τόποι για κινητικό παιχνίδι είναι δυσεύρετοι και διαθέσιμοι επί πληρωμή, χρονοβόρες μετακινήσεις, κυκλοφοριακό πρόβλημα, αύξηση τής εγκληματικότητας…

Οι αμαρτίες και αδυναμίες μας (ψυχικό άγχος), η ενοχή μας, πού επιτείνει τα άλλα άγχη.

Υπάρχουν όμως και πρακτικοί και πνευματικοί τρόποι για να το ξεπεράσουμε.

Πρώτα-πρώτα να συνειδητοποιήσουμε ότι το άγχος δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά δυσκολεύει την επίλυση όλων των άλλων• και είναι γι ̓ αυτό σοβαρότερο απ ̓ αυτά. Άλλο η ευσυνείδητη εκπλήρωση των υποχρεώσεών μου, και άλλο το άγχος, αυτή η ταραχή και ψυχική πίεση. Συνεπώς πρέπει να έχουμε ιδιαίτερη φροντίδα, πριν κάνουμε οποιαδήποτε εργασία, να μην την κάνουμε αγχωμένοι.

Πολύ βοηθητικός είναι ο καταρτισμός προγράμματος. Να ιεραρχήσω τις ανάγκες ανάλογα με τον χρόνο που πρέπει. Και θα προσέχω να μην τον σπαταλώ άσκοπα, ώστε μετά να πιέζομαι και να ξενυχτώ.

Να αποφεύγουμε τον καταναλωτισμό και το πνεύμα «να αποκτήσω όλο και πιο πολλά προσόντα». Αυτό το τελευταίο είναι βέβαια και θετικό. Η κοινωνία μας είναι πολύ ανταγωνιστική και κάθε συνετός νέος προσπαθεί να αποκτήσει όσο πιο πολλά εφόδια για τη ζωή. Αλλά η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της ψυχικής μας υγείας και της ειρήνης μας.

Η ψυχαγωγία μου να είναι πραγματική ανανέωση σώματος και ψυχής. Δυστυχώς πολλοί νέοι σήμερα επιλέγουν τρόπους διασκεδάσεως πού κυριολεκτικά τούς τσακίζουν: ξενύχτια, οινοπνευματώδη ποτά, εκκωφαντική μουσική, πολύωρη ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή…

Η ζωντανή πίστη στην πρόνοια και αγάπη του Θεού. Η πίστη αποδιώκει το άγχος, το οποίο βέβαια είναι ανθρώπινο να εμφανίζεται, αλλά πάντως δείχνει και μια ολιγοπιστία στον Θεό. Όσο περισσότερο αγαπάμε τον Κύριο και όσο πιο πιστά τηρούμε τις εντολές Του, τόσο θα αυξάνει η πίστη μας σ Εκείνον και η ειρήνη μας και τόσο λιγότερο θα αγχωνόμαστε.

Σαν συνέχεια των παραπάνω δραστικό φάρμακο κατά του άγχους είναι η διάθεση χρόνου για προσευχή και πνευματική μελέτη. Είναι ιδιαίτερη ανακούφιση τής ψυχής κάθε μέρα να αφήνει για λίγο τα γήινα και να υψώνεται προς τον Θεό. Τέλος, η πιο ισχυρή θεραπεία για την καταπολέμηση του άγχους, είναι η συχνή συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία με προετοιμασία από το μυστήριο της Εξομολόγησης.