Ερώτηση που λάβαμε:

Πως εξηγω σε εναν αιρετικο συμμαθητη μου (προτεσταντη ή Μαρτυρα του Ιεχωβα κ.α) τη τιμη προς το προσωπο της Παναγιας μας; Εχουμε στην ταξη μας εναν ΜτΙ και συνεχως μας μιλαει με υποτιμητικα λογια για την Παναγια! Πως να τον βοηθησω;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Η αειπάρθενος Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού μέσα στο διάβα των αιώνων συκοφαντείται και βλασφημείται δυστυχώς από τα στόματα των αιρετικών, των αθέων και των αντιχρίστων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά δεν δέχονται και δεν ομολογούν τον Χριστό ως Θεό αληθινό ενώ σαφώς μας διδάσκει η Καινή Διαθήκη σε πάμπολλα χωρία (για παράδειγμα πρβλ. Ἰω. α΄ 14: ὁ Λόγος σᾶρξ ἐγένετο, Α΄ Τιμ. γ΄ 16: Θεὸς ἐφανερώθη ἐν σαρκί) πως ο Χριστός είναι Θεός, γι’ αυτό και ονομάζεται και η μητέρα του Θεοτόκος, αυτή δηλαδή που γέννησε τον Θεό. Άλλωστε και η αγία Ελισάβετ, η μητέρα του Τιμίου Προδρόμου, ονόμασε την Παναγία «ἡ μήτηρ τοῦ Κυρίου μου» (Λουκ.  ι΄ 43). Αφού λοιπόν η Ελισάβετ ονόμασε το κυοφορούμενο έμβρυο στην κοιλία της Παρθένου Κύριό της, δηλαδή Θεό της, η Παρθένος είναι Θεοτόκος.

Επίσης οι ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά δεν δέχονται πως η Θεοτόκος Μαρία είναι αειπάρθενος ενώ σαφώς το ομολόγησε η ίδια προς τον αρχάγγελο Γαβριήλ, όταν την επισκέφθηκε για να της μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα πως θα γεννήσει τον Υιό του Θεού. «Εἶπε δὲ Μαριὰμ πρὸς τὸν ἄγγελον· πῶς ἔσται μοι τοῦτο ἐπεὶ ἄνδρα οὐ γινώσκω;» Δηλαδή, είπε η Παρθένος Μαριάμ προς τον άγγελο: πώς θα γίνει αυτό, το πρωτάκουστο και πρωτοφανές, και πώς θα συλλάβω και θα γεννήσω, αφού δεν γνωρίζω άνδρα;

Μεγάλη πλάνη των αιρετικών είναι και το ότι αρνούνται τις πρεσβείες της Θεοτόκου. Λησμονούν, φαίνεται, ότι το πρώτο θαύμα του Κυρίου έγινε χάρη στην πρεσβεία, στη μεσολάβηση της Παναγίας στο Γάμο της Κανά. Ενώ δεν είχε έλθει ακόμη η ώρα της έναρξης των θαυμάτων, τροποποίησε ο Κύριος το πρόγραμμά του και θαυματούργησε, επειδή το ζήτησε η Μητέρα Του (Ἰω. β΄ 1-11). Ιδού πόσο τιμούσε ο Ίδιος τη Μητέρα Του! Και ιδού, πόσο δραστική είναι η μεσολάβηση της Παναγίας στον Υιό και Θεό της! Ας ταπεινοφρονήσουν λοιπόν οι αιρετικοί και ας μη στερούν τον εαυτό τους από τη βοήθεια, που χαρίζει η υπέρ των πιστών πρεσβεία της Παναχράντου Θεοτόκου.

Είναι φυσικά απαραίτητο και επιβεβλημένο να υπερασπιζόμαστε την τιμή και το πρόσωπο της Βασίλισσας του ουρανού και της γης, όταν δυστυχώς κάποιοι αιρετικοί την συκοφαντούν με κακία και δόλο, αλλά και απαραίτητο να προσευχόμαστε να φωτίζει ο Θεός τον νου τους για να καταλάβουν την ολέθρια πλάνη στην οποία βρίσκονται και να επιστρέψουν στο μοναδικό δρόμο της σωτηρίας, στην ορθόδοξη πίστη.

Παρά τις παραπάνω κακοδοξίες εναντίον της, δοξάζεται η Θεοτόκος Μαριάμ, το ολόλευκο αυτό κρίνο της αγνότητας, χωρίς διακοπή από όλα τα αγγελικά στρατεύματα και τους Ορθοδόξους πιστούς επειδή λόγω της τέλειας αγνότητάς της στο σώμα και την ψυχή, ήταν η μόνη ικανή και άξια από όλες τις γυναίκες όλων των εποχών να συλλάβει, να κυοφορήσει και να φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού τον μονάκριβο, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Τα αναρίθμητα θαύματά της γεμίζουν διαρκώς τη ζωή της Εκκλησίας μας και επιβεβαιώνουν την τιμή και δόξα της Θεομήτορος σε ουρανό και γη.