Ερώτηση που λάβαμε:

Εμείς είναι σωστό να συμμετέχουμε σε talent show;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Είναι γεγονός πλέον, πως ο «θεσμός» των Talent show εδραιώθηκε για τα καλά και στην Ελλάδα με τη σημερινή μορφή βέβαια, η οποία είναι καρμπόν – ίδια ακριβώς  με αυτή του εξωτερικού. Πλέον, καθημερινά όλο και κάποιο κανάλι θα έχει στο πρόγραμμα του έναν τέτοιο «διαγωνισμό»! Υπάρχει και ποικιλία!, όχι μόνο στο είδος αλλά και στην ηλικία! Για παράδειγμα talent show αποκλειστικά για παιδιά!!

Το γεγονός αυτό έχει τραβήξει πλέον το ενδιαφέρον όχι μόνο ανθρώπων που απλά «διψούσαν για λίγα δευτερόλεπτα προβολή», αλλά και νέων που αναζητούν μία ευκαιρία για δουλειά, μία ευκαιρία για ανάδειξη του ταλέντου τους ή τέλος πάντων μια διέξοδο στο πνευματικό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει σήμερα η κοινωνία μας.

Άραγε εμείς σαν χριστιανοί νέοι θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε σε ένα από αυτά;;

Το ότι κάποιος έχει ταλέντο σε κάτι δεν είναι κακό. Και πως να είναι κακό, εφόσον είναι σίγουρο οτι τα “τάλαντα” μας τα χάρισε ο Θεός για να τα ανακαλύψουμε, να τα καλλιεργήσουμε  και να τα χρησιμοποιήσουμε προς Δόξαν Του! Και γεννάται το εξής ερώτημα: Πως θα δοξάσουμε Αυτόν που μας χάρισε το συγκεκριμένο ταλέντο, μέσα από μία διαδικασία εμπορευματοποίησης συναισθημάτων και προβολής παραδειγμάτων προς αποφυγήν, η οποία μοναδικό σκοπό έχει να αυξήσει τα “νούμερα” στην συγκεκριμένη ζώνη τηλεθέασης;!

Για να αναδείξει κάποιος το ταλέντο του χρειάζεται οπωσδήποτε αυτό που προσπαθούν να περάσουν σήμερα στην κοινωνία μας, την προβολή μέσα από ενα Show; Αν έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό και εργαζόμαστε τίμια και με επιμέλεια, είναι σίγουρο, πως ότι είναι για το καλό μας Εκείνος θα το αναδείξει και με το παραπάνω!

Υπάρχουν άλλωστε και σοβαρές ευκαιρίες να αναδειχθούν τα ταλέντα των νέων μέσα από έγκριτους φορείς και σε υγιή πνευματική ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, εδώ και καιρό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, διοργανώνονται από τις Μητροπόλεις και όχι μόνο,  διαγωνισμοί χριστιανικού τραγουδιού, χριστιανικού παιδικού βιβλίου, διηγημάτων, ποιημάτων κτλ με σκοπό να αναδείξει και να βραβεύσει τα «τάλαντα» που έχουν κρυμμένα συνάνθρωποί μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρωτοβουλία που ανέλαβε η  Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών τον Νοέμβριο του 2016 με Παιδικό Διαγωνισμό Τραγουδιού! Σκοπός του διαγωνισμού, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, είναι τα παιδιά «να αναδείξουν το ενδεχόμενο ταλέντο τους στο τραγούδι, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι, να εκφράσουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Να οδηγηθούν από το Εγώ στο Εμείς. Από το άτομο στην κοινωνία των προσώπων, από τη Μονωδία στη Χορωδία και στη συλλογική δημιουργία». Αλλά και στην κατασκήνωση διοργανώνονται σχετικοί διαγωνισμοί (π.χ. τραγουδιού) και υπάρχουν όντως Χαρούμενοι Αγωνιστές που το ταλέντο τους αυτό τους βοήθησε στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Συμπεράσματα:  Ας είμαστε προσεκτικοί στο πού και πώς θα ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας. Ας μην εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε επιτήδειους που θέλουν να μας εκμεταλλευθούν και στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το ταλέντο μας. Τα χαρίσματά μας να τα καλλιεργούμε μέσα στην Εκκλησία για να προσφέρουμε στην κοινωνία και να δοξάζεται ο Θεός.