Το τριήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν επιστρέψουμε στις σχολικές αίθουσες οι Χ.Α. Θεσσαλονίκης επισκεφτήκαμε μια ακριτική περιοχή της Πατρίδας μας την πανέμορφη Θράκη!

Το ταξίδι μας ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί με δύο σύντομες στάσεις. Πρώτα στην  όμορφη Καβάλα όπου κάναμε τη βόλτα μας στην προκυμαία της πόλης και έπειτα στην Ξάνθη όπου περιηγηθήκαμε στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης.

Έπειτα από διαδρομή μερικών ωρών φτάσαμε στην Αλεξανδρούπολη με τον φάρο να δεσπόζει στην παραλία. Επισκεφθήκαμε την Χριστιανική Ένωση Αλεξανδρουπόλεως όπου μας περίμενε πλούσιο κέρασμα και τα πατρικά λόγια του π. Χρύσανθου που μας καλωσόρισε και μας ευχήθηκε για το υπόλοιπο της εκδρομής μας.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου όπου προσκυνήσαμε ιερά λείψανα τοπικών αγίων.

Επόμενη στάση μας η κατασκήνωση «Χαρούμενο Ακρογιάλι» στην Μάκρη Αλεξανδρούπολης όπου περάσαμε το πρώτο μας βράδυ. Το καταπράσινο τοπίο και η θέα προς τη θάλασσα μας ενθουσίασαν και αφού τακτοποιηθήκαμε στα σπιτάκια μας ξεκινήσαμε το ομαδικό παιχνίδι. Μερικοί από εμάς, εκμεταλλευτήκαμε την βραχώδη ακρογιαλιά της κατασκήνωσης και περάσαμε το απόγευμα εκεί.

Το Σάββατο μετά την προσευχή και το αγιογραφικό πήραμε το πρωϊνό μας και αφού ευχαριστήσαμε τους υπευθύνους της κατασκήνωσης για την φιλοξενία τους αναχωρήσαμε για την ακριτική Ορεστιάδα. Σ’ όλη τη διαδρομή μας ξεναγούσε παραστατικά και γλαφυρότατα ο π. Αθανάσιος Δανάκης, ο οποίος μας οδήγησε και στην Ορεστιάδα, όπου είχαμε μια σύντομη επίσκεψη στην Χριστιανική Ένωση Ορεστιάδας και μια μικρή περιήγηση στην πόλη.

Στη συνέχεια, αναχωρήσαμε για το φυλάκιο της Καστανιάς όπου μας περίμεναν αξιωματικοί του στρατού για μια στρατιωτική ενημέρωση. Μάθαμε για την ιστορία του φυλακίου, την τοποθεσία του, αλλά ακούσαμε και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ανεβήκαμε στο παρατηρητήριο και είδαμε το απέναντι τουρκικό φυλάκιο καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Αδριανουπόλεως που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά σύνορα.

Μετά από αυτή την επίσκεψη κατευθυνθήκαμε στις όχθες του Άρδα ποταμού όπου και είχαμε το γεύμα μας. Έπειτα αρκετοί τολμηροί από εμάς περπάτησαν κατά μήκος του πλημμυρισμένου από τον ποταμό δρόμο και μερικοί βούτηξαν στα νερά αψηφώντας την χαμηλή θερμοκρασία!

Επόμενος σταθμός της εκδρομής μας το Διδυμότειχο. Πρώτη στάση στον καθεδρικό ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας όπου μας υποδέχθηκε εγκάρδια και μας μίλησε ο επιχώριος Μητρο­πο­λίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, μας έδωσε την ευχή του και τα δώρα του και μας ενη­μέ­ρωσε για την ιστορία της πόλης. Κι εμείς όλοι θαυμάσαμε το εντυπωσιακό εσωτερικό του ναού.

Στο ελεύθερο χρόνο μας, ανεβήκαμε στο ψηλότερο σημείο της πόλης, στο ιστορικό κάστρο του Διδυμοτείχου.

Το δεύτερο βράδυ μας στον Έβρο φιλοξενηθήκαμε στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητρο­πό­λεως στην Δαδιά και το επόμενο πρωί κατευθυνθήκαμε προς τις Φέρες για εκκλησιασμό. Εκεί επισκεφθήκαμε την βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας που χρονολο­γείται από τον 12ο αιώνα και ενημερωθήκαμε για την ιστορία της από τον γέροντα ευλαβή ιερέα π. Γεώργιο Δουλάκη.

Μια ιδιαίτερη στιγμή της εκδρομής μας ήταν και η βαρκάδα στο δέλτα του Έβρου! Ο δρόμος μέσα στην περιοχή του Δέλτα χωματένιος, στενός και κακοτράχαλος αλλά η εμπειρία μάς αποζημίωσε! Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά σπάνια πτηνά, να θαυμάσουμε την φυσική ομορφιά της περιοχής αλλά και να μάθουμε λίγα πράγματα για τις καθημερινές δυσκολίες των βαρκάρηδων που ζουν εκεί.

Τελευταία στάση μας πριν την επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη η πόλη της Αλεξαν­δρούπολης για σύντομο γεύμα και περιήγηση στην πόλη.

Στο δρόμο της επιστροφής κάναμε μία σύντομη στάση στο πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος (μετόχι της Ι.Μ. Βατοπεδίου) που βρίσκεται στη μέση της λίμνης Βιστωνίδας όπου είχαμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε και να απολαύσουμε την ομορφιά της περιοχής.

Και καθώς πλησιάζαμε πίσω στη Θεσσαλονίκη, αναλογιστήκαμε όλοι μας τις πλούσιες εμπειρίες που αποκομίσαμε από την εκδρομή μας, την ιερή ιστορία του ακριτικού Έβρου με τις ομορφιές του αλλά και τους ακρίτες συμπατριώτες μας με τις δυσκολίες που αντιμε­τω­πίζουν. Επιπλέον, ενδυναμωθήκαμε από τη χριστιανική μας παρέα, τον κοινό μας στόχο και σκοπό ως Χριστιανοί νέοι και δοξολογήσαμε τον Θεό που για ακόμα μία φορά ευλόγησε πλούσια την εκδρομή μας και είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε τρεις γεμάτες μέρες συναγμένοι στο όνομά Του.