Και φέτος, με τη χάρη του Θεού, μας δόθηκε η ευκαιρία να ξεχαστούμε για δύο μέρες από την καθημερινή ρουτίνα, να φύγουμε από τον κόσμο και τα προβλήματά του. Οι Ομάδες των ΧΑ Αθηνών διοργάνωσαν μία μοναδική και ανεπανάληπτη, όπως κάθε φορά, εκδρομή στην ιστορική πόλη των Καλαβρύτων και στην κατασκήνωση στο Ελληνικό Κορινθίας. Φέτος, μάλιστα, στη χειμερινή εκδρομή μας είχαμε την τιμή να δεχτούμε και παιδιά από τα κατηχητικά του Εμπορείου και του Ακρωτηρίου Σαντορίνης με συνοδό τον π. Βασίλειο Αλεξόπουλο!

Πρώτος μας προορισμός τα Καλάβρυτα. Ξεκινήσαμε από το Ηρώο… παρατηρήσαμε σαστισμένοι και συγκινημένοι τα ονόματα των ηρώων-μαρτύρων χαραγμένα στις πανύψηλες μαρμάρινες πλάκες, λες εμπόδιο στη λησμονιά του χρόνου και των συμφερόντων των «ισχυρών της γης»… ασπαστήκαμε τα μνήματα όσων εκεί θάφτηκαν με τόσο κόπο και αγάπη από την καλή γερόντισσα… σταθήκαμε με προσοχή στην ελληνική σημαία, την πελώρια, την τοποθετημένη να πενθεί αιώνια τα παιδιά της, παρά το δυνατό άνεμο που λυσσομανάει να τη σκίσει…

Επόμενος προορισμός, το Σπήλαιο Λιμνών. Εκεί μείναμε άναυδοι με το αντικρίζουμε τους πανέμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που στο πέρας του χρόνου έπλασε το θεϊκό «Χέρι»! Το κάθε στοιχείο είχε να μας πει τη δική του ιστορία, τη διαμορφωμένη στο βάθος των αιώνων… Πώς να μην αναφωνήσει κανείς «δόξα τω Θεώ» για το φυσικό αυτό θαύμα;

Στη συνέχεια, μετά από πλούσιο γεύμα στην περιοχή του Πλανητέρου, ανεβήκαμε εκεί απ’ όπου κίνησαν οι αετοί… Αγία Λαύρα… το όνομα τα λέει όλα… στο ιστορικό αυτό μοναστήρι περπατήσαμε στα χνάρια του Παλαιών Πατρών Γερμανού… Ατενίσαμε με δέος το λάβαρο της Επανάστασης… αφήσαμε το βλέμμα μας να ταξιδέψει μέσα στο μουσείο με κειμήλια κυρίως από τους Βυζαντινούς χρόνους. Μία βόλτα στην κωμόπολη των Καλαβρύτων ολοκλήρωσε το ταξίδι μας στην Αχαΐα!

Και έπειτα… Κόρινθος! Το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Δερβενίου μας φιλοξένησε για πάνω από 2 ώρες. Διεξήχθη πρωτάθλημα 3Χ3, με μεγάλους νικητές την ομάδα των…  “Παπαγάλων”!

Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε για την αναδρομή στα χρόνια του γλυκού παρελθόντος… για εκεί που περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια… για τις όμορφες και αξέχαστες κατασκηνωτικές αναμνήσεις… για το Ελληνικό μας! Γευματίσαμε όλοι σαν οικογένεια γύρω από την αναμμένη ξυλόσομπα, γελάσαμε, παίξαμε… και την επόμενη ημέρα, Κυριακή, την αφιερώσαμε στον Κύριό μας… να τον ευχαριστήσουμε για όσα μας χάρισε στην  όμορφη αυτή ευκαιρία! Να τον δοξολογήσουμε, να τον παρακαλέσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του!

Μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία στο χωριό του Ελληνικού, το πρόγραμμα στην κατασκήνωση είχε πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο κατέκτησε η 1η ομάδα. Εντωμεταξύ, κάτι… “ψηνόταν” και πλούτισε το γεύμα μας…

Έτσι, γεμάτοι δύναμη και χαρά επιστρέψαμε στην καθημερινότητα της Αθήνας! Πάντοτε να θυμόμαστε την εκδρομή αυτή που ευλόγησε ο Κύριος, όπως και όλες των Ομάδων μας!

Και του χρόνου!

Π.